Snel gebouwd

Innovatie & Inspiratie
Artikel delen

Snel en duurzaam bouwen

De modulaire bouwer Premier Modular besloot 65 jaar geleden om standaard modulaire units van 12 x 3 meter met een hoogte tot 2.70 meter te vervaardigen. Dit is een schot in de roos gebleken, want vandaag de dag blijft dit de benchmark: de units zijn groter en hoger dan de Europese industriestandaard. Het bedrijf wil verder de ecologische voetafdruk van de modulaire gebouwen minimaliseren. Recent kreeg de bouwer als eerste niet-financieel bedrijf in Europa een ESG-certificaat, dat staat voor Environmental, Social and Governance.

Tekst: ing. Frank de Groot
Beeld: Premier Modular

Modulair bouwen

Modulaire gebouwen zijn razendsnel in opkomst door de korte bouwtijd, gebrek aan vakmensen en de mogelijkheden tot hergebruik (circulaire economie). Belangrijk is daarnaast dat modulaire bouw ook één van de beste manieren is om de enorme ecologische voetafdruk van de bouwsector te verminderen. Onderzoeken hebben aangetoond dat productie van bouwonderdelen buiten de bouwplaats tot wel 45% minder uitstoot genereert dan bij conventionele bouwmethoden. Bovendien worden modulaire gebouwen met minimaal afval vervaardigd. Dat draagt bij aan het streven van de Verenigde Naties om tegen 2050 CO2-neutraal te zijn.

Premier Modular streeft er zelf naar om al in 2035 volledig klimaatneutraal te zijn. Hun tijdelijke gebouwen worden tegenwoordig al geproduceerd met minder opgeslagen koolstof. Er wordt minder afval geproduceerd, er is minder transport nodig en de modulaire gebouwen bevatten duurzame elementen zoals zonnepanelen.

Modulaire gebouwen

Duurzaam bouwen

Premier Modular Limited, opgericht in 1956, is specialist in offsite fabricage en modulaire bouw. Het bedrijf heeft een hoofdkantoor in het Verenigd Koninkrijk en is actief in heel Europa. In Nederland worden tijdelijke oplossingen geboden voor projecten in de infrastructuur en industrie.

Bij de productie van de units wordt hernieuwbare energie gebruikt. De energie-efficiëntie in de tijdelijke gebouwen is verder geoptimaliseerd en er wordt gestreefd naar maximale duurzaamheid in productie, logistiek, nazorg en onderhoud van alle projecten. Zo wordt houtafval naar een lokale elektriciteitscentrale gestuurd voor de productie van biomassa-brandstof en worden er van gipsplaatresten nieuwe platen gemaakt. Bovendien vermindert de offsite productie het aantal voertuigbewegingen en daarmee files in de toch al drukke stedelijke gebieden. Er is immers minder behoefte aan vervoer van conventionele bouwmaterialen, zoals baksteen en beton.

Modulaire gebouwen

Ruimer en hoger

De standaard modulaire units zijn 12 x 3 meter en hebben een hoogte tot 2,70 meter. De hogere plafonds zorgen ervoor dat er veel comfort wordt behouden. Met de units zijn grote open ruimtes voor zeer verschillende doeleinden te maken. Denk aan kantoorruimtes, kantines, doucheruimtes, gebedsruimtes en vergaderkamers. De units zijn bovendien stapelbaar tot vijf verdiepingen. Dat is hoger dan standaard leveranciers en daardoor zeer geschikt om enorme oppervlakten te creëren, zelfs op een beperkt beschikbare locatie.

De standaard modulaire units hebben een hoogte tot 2,70 meter. De hogere plafonds zorgen voor veel comfort. Met de units zijn ook grote open ruimtes voor zeer verschillende doeleinden te maken.

De standaard modulaire units hebben een hoogte tot 2,70 meter. De hogere plafonds zorgen voor veel comfort. Met de units zijn ook grote open ruimtes voor zeer verschillende doeleinden te maken.

Voorbeeldproject

Een mooi voorbeeldproject vinden we in Middenmeer, Amsterdam-Noord. Toen een wereldwijde gigant op het gebied van computersoftware en -data in 2020 begon met de bouw van een datacenter op deze plek, waren er twee tijdelijke gebouwen nodig. Deze moesten zijn voorzien van eersteklas faciliteiten voor het bouwteam en de ondersteunende collega’s. Projectuitvoerder, Mace Group, wendde zich tot Premier Modular voor de oplossing.

In totaal bieden de twee modulaire gebouwen 4.392 m² aan kantoor- en welzijnsruimtes van hoge kwaliteit, bestaande uit toiletten, lockers, kantine, gebedsruimtes, privékantoren, kantoortuinen, vergaderruimtes en directiekamers. Clay Allison, CEO en Commercial Manager van Mace Group: “Het product dat Premier Modular voor ons heeft geplaatst is van zeer hoge kwaliteit, met grote open werkplekken. De ruimte voldoet aan onze behoeften en is meer dan alleen een kantoor; het heeft ook praktische en geweldige ruimtes waarin onze medewerkers kunnen ontspannen.”

Modulair gebouw in Amsterdam

Eén van de twee modulaire gebouwen in Amsterdam die 4.392 m² aan kantoor- en welzijnsruimtes van hoge kwaliteit bieden. Er zijn toiletten, lockers, een kantine, gebedsruimtes, privékantoren, kantoortuinen, vergaderruimtes en directiekamers.

BouwTotaal