Tips verlijmen grootformaat tegels

Artikel delen

In de reeks afbouwtips ditmaal aandacht voor het verlijmen van XL en XXL tegels op vlakke en niet vlakke wanden en vloeren. Steeds vaker kiezen opdrachtgevers voor grootformaat tegels, maar de verwerking vraagt de nodige aandacht.

grootformaat tegels

Steeds vaker kiezen opdrachtgevers voor grootformaat tegels.

 1. Voorbereiding

 • Bepaal de wateropname van de ondergrond en de tegel waarop de verlijming plaatsvindt.
 • Test de porositeit door er bijvoorbeeld wat water op te druppelen.
 • Bij opname van de druppels binnen één minuut is de ondergrond absorberend.
 • Bij sterk absorberende wanden en vloeren de ondergrond voorbehandelen met webertile prim.
 • Bij matig tot niet zuigende wanden en vloeren de ondergrond voorbehandelen met webertile prim S.
 1. Optimale hechting

afbouw weberWelke lijm hoort bij welke ondergrond om een optimale hechting te krijgen? Zeker voor het verlijmen van tegels op de vloer is het van groot belang dat de juiste lijmsoort en voldoende lijm achter de tegel zit.

 1. Tegels tot een formaat van 10.000 cm²: webercol LC 220 (grijs of wit).
 2. Tegels groter dan 10.000 cm²: webercol megaflexx S2.

Zorg in alle gevallen voor een lijmcontactvlak van 100%: gebruik hiervoor een dubbele verlijming.

Tips voor volverlijming vloeren

Toepassing dunbedlijm

Maak gebruik van een grof getande kam (meestal > 10 mm) en/of van een dubbele verlijming, de zogenaamde buttering floating methode. Bij deze methode worden zowel de onderkant van de tegel als de ondergrond van lijm voorzien. Vlij de tegel dusdanig op de ondergrond, zodat de rillen evenwijdig op elkaar liggen. webercol LC 220 en webercol megaflexx S2 zijn hiervoor geschikt.

Toepassing vloeibedlijm

Een voorwaarde voor toepassing van vloeibedlijm is dat de ondervloer vlak is. Het grote voordeel van het toepassen van een vloeibedlijm is dat er geen luchtbellen of holle ruimten in het lijmbed aanwezig zijn. webercol LC 220 (grijs/wit) is uitermate geschikt voor deze toepassing. Let op: pas bij het verlijmen van tegels op een vloer nooit een pasta tegellijm toe.

 1. Voorbereiden product

Poederlijmen (webercol LC 220 / webercol megaflexx S2):

 • Poederlijmen moeten worden aangemaakt met water.
 • Meng de poederlijm met de hoeveelheid water, zoals is aangegeven op de verpakking. Let daarbij bij vloeren wel op welke lijmmethode toegepast wordt in verband met de dosering van de hoeveelheid water.
 • Een vloeibedlijm voor vloeren wordt met meer water aangemaakt dan een dunbedlijm.
 1. Aanbrengen

 • Voor een goede uitvoering van het tegelwerk is het van groot belang dat naast de juiste lijmsoort er ook voldoende lijm achter de tegel zit. Het lijmcontact oppervlak moet 100% zijn. Pas een dubbele verlijming toe en gebruik een geschikte lijmkam.

 • Toepassing webercol megaflexx S2.

  Plaats de tegels één voor één met zuignappen en druk deze zeer goed aan om een volledige overdracht (100%) van de tegellijm op de rugzijde van de tegels te realiseren.

 • Controleer zorgvuldig de aanwezigheid van tegellijm op de hoeken van de tegels.
 • Gebruik zuignappen om het transport en het plaatsen van de tegels te vergemakkelijken.
 • Zorg voor aangepaste snij- en zaaggereedschappen.
 • Respecteer in alle geval een randvoeg van minimaal 5 mm.
 1. Afwerken

 • De aangebrachte tegels kunnen worden afgewerkt met webercolor comfort of webercolor premium.
 • Pas voor het afdichten van aansluit- en dilatatievoegen weberseal S toe.

Tip bij niet vlakke ondergronden

Als het te betegelen muuroppervlak onvoldoende vlakheid heeft, moet deze eerst worden uitgevlakt met webermix vlak. Na 4 uur kan deze oppervlakte worden betegeld. Gebruik hiervoor de cementgebonden tegellijm webercol megaflexx S2.

Indien een vloer onvoldoende vlakheid heeft, moet deze eerst worden geëgaliseerd met weberfloor dek, weberfloor fiber of weberfloor project. Voor het selecteren van de juiste vloeregalisatiemortel, kijk op de website van Weber Beamix bij de vloerproducten.