Grootformaattegels en -slabs al na 4 uur voegen

Artikel delen

Directe aanleiding voor de verbeterde receptuur van de 725 Alphycol van Forbo Eurocol is de trend dat vloer- en wandtegels en de zogeheten ‘slabs’ alsmaar groter worden. Deze grootformaattegels en -platen zien er prachtig uit, maar op anhydrietvloeren en gipsgebonden wanden vormen ze een technische uitdaging. Een gipsgebonden lijm moet namelijk naar verhouding meer water verdampen dan een cementaire lijm.

grootformaat tegel voegen

Minder aanmaakwater

Bij een gipsgebonden egaliseermiddel of reparatiemortel is de vochtafgifte geen probleem, want die producten drogen aan de lucht. Een tegellijm onder een gesloten grootformaattegel of slab kan zijn vocht echter maar moeilijk kwijt. Dankzij een verbeterde receptuur heeft de 725 Alphycol aanmerkelijk minder water nodig om aan te maken. In plaats van 6,5 liter op een 25kg-verpakking heb je nu nog maar 5 liter nodig en dat scheelt aanzienlijk bij het droogproces van de lijm.

Sneller belopen en voegen

Dit, in combinatie met de verbeterde receptuur, zorgt ervoor dat de lijm onder de tegel of slab nu nog sneller doorhardt. Hierdoor kun je – afhankelijk van de ondergrond en temperatuur – al na vier uur beginnen met voegen. Handig als je bijvoorbeeld een stuk tegelwerk wilt aanhelen of even snel een toilet wilt betegelen. Maar ook op grote vloervelden doe je er je voordeel mee. Door het versnelde uithardingsproces loop je minder het risico dat de vloer te vroeg wordt belopen waardoor ongewenste spanning in de lijmverbinding zou kunnen optreden.

Compleet systeem

In systemen voor tegelwerk werk je bij voorkeur met soortgelijke materialen en stem je de producten op elkaar af voor het beste resultaat. Door een anhydrietvloer eerst te repareren met een gipsgebonden reparatiemiddel en daarna te egaliseren met een gipsgebonden egalisatie creëer je de perfecte vlakke basis voor de afwerking met grootformaattegels. Forbo Eurocol biedt het complete systeem.

Forbo Eurocol
www.eurocol.nl