Hak4t bouwt circulair

Artikel delen

Hak4t (Hakvoort) groep uit Dedemsvaart zet in op circulair bouwen. En niet alleen haar eigen producten en productie worden daar op afgestemd. Er wordt op de productielocatie in Dedemsvaart, volledig circulair, een nieuw Research, Development Training en Experience Center (RDTE Center) gerealiseerd.

hak4t

Marc Hakvoort, directeur van de Hak4t groep, struint graag op veiling- en marktplaatssites. Daar stuitte hij bij toeval op de onderdelen van het voormalige PET-paviljoen dat eerder in Enschede en Hengelo heeft gestaan. Het paviljoen was gedemonteerd door Omgekeerd Bouwen, onderdeel van Kamphuis Sloopwerken uit Tubbergen. Hakvoort zag mogelijkheden en besloot niet de afzonderlijke onderdelen, maar het paviljoen als geheel te kopen voor de realisatie van het Hak4t Research, Development, Training en Experience Center.

Zoektocht naar materialen

Inmiddels is het stalen skelet in Dedemsvaart opgebouwd en is de zoektocht naar aanvullende circulaire bouwmaterialen voor de afbouw in volle gang. “De basis van het gebouw bestaat uit gebruikte bouwmaterialen, dit willen we ook met de andere materialen doorzetten. Zo bouwen we volledig circulair.”, vertelt Marc Hakvoort.

hak4t

Ontworpen met afval

Het paviljoen werd, als tijdelijk iconisch gebouw, ontworpen door architectuurbureau project.DWG met afval als basis. Het werd in 2013 in een tijdelijk park in Enschede geplaatst en in 2018 verplaatst naar Hengelo. Daar werd het in 2020 afgebroken, dit tot spijt van architect Michiel de Wit. Nu krijgt het alsnog een derde leven in Dedemsvaart.
Het paviljoen was niet zonder meer in zijn oude vorm herbruikbaar. Het staalskelet was dat wel, maar een groot deel van de invulling daarvan niet. Zo ontbrak de oorspronkelijke kunststof vloer, omdat die destijds in bruikleen was. De gevels van transparante golfplaten met PET-flessen daartussen als vulling waren er nog wel, maar voldoen niet meer.

hak4t

Hoogwaardige glasgevel

Voor het Hak4t RDTE Center kiest Hakvoort een hoogwaardige gevel van glas. “We kunnen dat glas goedkoop nieuw inkopen, maar omdat we volledig circulair willen bouwen, zijn we op zoek gegaan naar tweedehands glas. Na 3-4 maanden zoeken bleek er bij de Scheffer Groep in Wezep een partij groot formaat glas te staan dat een aantal jaren geleden verkeerd geleverd is voor een bedrijfsgebouw. Met wat aanpassingen in de detaillering is dit prima te gebruiken”

De transparante golfplaat van de oorspronkelijke gevel hergebruikt Hakvoort als drager van de vloerisolatie die tussen de houten balken komt. De houten dakplaten met isolatie keren terug, maar wel met sparingen erin voor de diverse daglichtoplossingen van de Hak4t groep zelf. Voor de dakbedekking verzamelt een relatie van Hak4t inmiddels restanten EPDM.

Tijdrovend beeldvormend proces

“Circulair bouwen op deze manier is niet gemakkelijk. Zo’n zoektocht kost tijd. Daarbij moeten we in deze drukke tijd ook nog mensen vrijmaken om het paviljoen te bouwen. Al met al lijkt het daardoor alsof er niets gebeurt en vragen mensen zich af waar we mee bezig zijn. Iedereen vormt daarbij zijn of haar eigen beeld en doet aannames waar wij nooit bij stil hebben gestaan. Maar we bouwen hard aan een ‘circulair experiment’ en hopen in het najaar dan toch een heel eind te zijn” licht Hakvoort toe.

Verschillende belevingen

hak4tHet RDTE Center gaat straks onderdak bieden aan zes verschillende ruimtes met elk hun eigen lichtbeleving, in de mix van daglicht, kunstlicht, zonwering en energie. Toegespitst op de verschillende marktsegmenten die Hak4t bedient: semi-overheid, commercieel vastgoed, woningbouw, industrie en agri. Tevens zal een ruimte worden ingericht als test- en onderzoekslaboratorium, waarvoor Hak4t de uitrusting gebruikt van een voormalige TNO-meetwagen. Ook die krijgt daarmee een tweede leven.

Het mooie is dat er, vanaf het nog aan te bouwen bordes, ook zicht is op de daglichtoplossingen die Hak4t in de verschillende ruimtes toepast.

Opleidingen

Tot slot zal het paviljoen dienst gaan doen als trainings- en opleidingslocatie, waarvoor Hakvoort de samenwerking zoekt met het onderwijs. Hak4t bouwt het RDTE Center zo dat het verplaatsbaar blijft. “Het is ook nu weer een tijdelijk gebouw, als overbrugging tot de verdere nieuwbouw bij ons eigen pand. Dus daarna moeten we het Center vrij eenvoudig weer naar elders kunnen verplaatsen.”

Hak4t
www.hak4t.com