Modulaire bouwer verdubbelt productiecapaciteit

Artikel delen

Daiwa House Modular Europe, de Europese marktleider in modulaire bouw, is op 11 mei 2022 begonnen met de bouw van een ruim 4.000 vierkante meter grote nieuwe assemblagehal op eigen terrein in Montfoort. De nieuwe hal helpt de productiecapaciteit van duurzame woningen flink op te schalen.

daiwa

“Een belangrijke voorwaarde voor het industrialiseren van de productie is het verder standaardiseren en digitaliseren van onze woningbouwproducten. Hier hebben we afgelopen anderhalf jaar grote stappen in gezet. Daardoor hebben we het assemblageproces in een geautomatiseerde lijn uit kunnen werken”, vertelt Michael Koerts, CPO bij Daiwa House Modular Europe. Doordat er vaste werkzaamheden zijn per werkstation, wordt het assemblageproces in de nieuwe hal veel efficiënter. Dit zorgt voor een aanzienlijke versnelling van het productievolume. Met deze manier van bouwen worden de woningen nog sneller en kwalitatief beter geproduceerd ten opzichte van traditionele bouw. Tot op heden werden de verschillende onderdelen samengevoegd, terwijl een module stil stond: dat is nu verleden tijd.

In de nieuwe hal wordt gebruikgemaakt van de nieuwste technieken op het gebied van automatisering en robotisering. Zo rijden er Automated Guided Vehicles (AGV’s) rond. Deze autonome voertuigen bewegen en navigeren zichzelf langs de verschillende werkstations en kunnen grote, zware modules vervoeren. Daiwa House Modular Europe verwacht met deze nieuwe manier van werken de capaciteit te verdubbelen.

Duurzame hal

Duurzaamheid is niet alleen het sleutelwoord voor wat er in de hal wordt geproduceerd, maar geldt ook voor het gebouw zelf. De fabriekshal is geheel gasloos, extra geïsoleerd en het dak wordt voorzien van zonnepanelen. Daarnaast is er een warmtepomp aanwezig en wordt de extra opgewekte energie bewaard in grote batterijen.

Naast de nieuwe fabriekshal in Montfoort werkt Daiwa House Modular Europe aan verdere expansie in de rest van Europa. Zo zijn er al plannen voor eenzelfde productieterrein in Engeland, in aanvulling op de al aangekondigde megafabriek in Duitsland. Harry van Zandwijk, CEO Daiwa House Modular Europe: “De woningnood in Nederland wordt steeds dringender en de roep om geschikte woonruimte steeds luider. In de huidige markt waarin duurzame bouw een grote uitdaging is, ligt er een grote en belangrijke rol voor ons om hierin te faciliteren. We geloven er enorm in dat schonere en gestandaardiseerde modulaire bouw helpt de uitdagingen in de woningmarkt het hoofd te bieden. Daarom investeren we in de productiecapaciteit met een hypermoderne productiehal om de groeiende vraag naar modulair en circulaire bouw te beantwoorden. Dit is slechts het begin van de modulaire revolutie die we met onze partners en klanten, niet alleen in Nederland, maar in heel Europa willen ontketenen.”