Accu-afkortzaag even goed als gesnoerde variant

Artikel delen

“Als we een accumachine ontwikkelen dan moet die minstens even goed zijn als de gesnoerde versie. Dat geldt dus ook voor de nieuwe accu-afkortzaag KAPEX KSC 60 EB”, zegt productmanager Danny Huijzer van Festool. De nieuwe versie kan met twee accu’s en normaal gebruik een hele werkdag vooruit. “Ik zeg het zo; je hebt de kracht van een gesnoerde machine met de flexibiliteit van een accumachine.”

Tekst: Frank de Groot
Beeld: Festool

Afkortzaag

Handige toevoeging zijn de extra voeten op de KAPEX KSC 60. Hierdoor komt de werktafel van de afkortzaag precies op de hoogte van een Systainer SYS 3 M 112 of een Systainer SYS 1, zodat je deze als een verlengde werktafel kunt gebruiken.

De nieuwe accu-afkortzaag KAPEX KSC 60 EB is in september 2022 op de markt gekomen. Hij is eerst uitgebreid in de praktijk getest bij een jachtwerf, parketteur en op een bouwplaats. De aandachtspunten die hieruit voortkwamen zijn verwerkt, waarna de machine nu klaar is voor introductie. “De accumachine is feitelijk de gesnoerde KAPEX KS 60 E, maar dan met twee accu’s. Je kunt ook met één accu werken, maar dan heb je minder vermogen en werkt hij minder lang. Ik zou altijd met twee accu’s werken”, zegt Danny Huijzer.

Afkortzaag

Accu-afkortzaag KAPEX KSC 60 EB 5,2 I-UG-Set, met onder meer onderstel, aanslagen, cirkelzaagblad 216 mm, snellader met twee accu’s, stofopvangzak, verhoging en zwaaihaak.

De machine heeft een koolborstelloze EC-TEC-motor die werkt op 18V accu’s (vanaf 5,2 Ah en hoger). Op de snellader kun je tegelijkertijd twee accu’s laden. Wie vier accu’s bestelt, kan dus ook bij zwaar werk de hele dag doorwerken. Want de accu’s zijn sneller vol, dan je ze leeg kan krijgen. Daarnaast geldt de drie jaar Festool Garantie all-inclusive niet alleen voor de nieuwe machine, maar ook voor de accu’s en laders. Eventuele reparaties zijn dus altijd gratis gedurende die drie jaar.

Werking

De accu-afkortzaag levert zeer precieze afkortzaagsneden, waarbij de diversiteit aan mogelijkheden groot is. Danny vertelt: “Je kunt aan beide zijden de verstekhoek tot 60 graden instellen. Daarnaast kan aan beide zijden een hellingshoek tot 46 of 47 graden worden ingesteld. Er zit ook een kepenstand op. Dankzij de begrenzing van de zaagdiepte kun je snel en nauwkeurig kepen maken, handig als er bijvoorbeeld ergens een pvc-buisje doorheen moet lopen.”

De tweevoudig gelagerde dubbele geleidekolom zorgt voor een exacte, soepele geleiding van het zaagblad: zo lukt elke zaagsnede perfect. Wiebelen en schokken is namelijk verleden tijd. Door de diepte van 305 mm heb je een flink zaagbereik. Je kunt bijna 31 cm zagen omdat je hem helemaal naar je toe kunt trekken. De apart uittrekbare tafelverbreding maakt het bovendien mogelijk om ook lange werkstukken veilig en precies te ondersteunen.

Je kunt verder stofarm werken door de bijgeleverde stofopvangzak op de afzuiging te plaatsen. Danny merkt op: “Nog betere resultaten zijn haalbaar door deze aan te sluiten op de nieuwe generatie compacte accu-stofzuigers; de CTC Mini (10 liter) of Midi (15 liter). Deze accu-stofzuigers worden tegelijkertijd met de accu-afkortzaag geïntroduceerd in september. Voor het perfecte samenspel tussen accu-machine en stofzuiger zorgt de innovatieve Bluetooth® autostartfunctie of de praktische afstandsbediening op de afzuigslang. Met beide schakelt de stofzuiger zich automatisch in bij het starten van de accu-machine.”

Afkortzaag

Je kunt stofarm werken door de accu-afkortzaag aan te sluiten op de nieuwe generatie compacte accu-stofzuigers.

Werkoppervlak

Werkhoogte en werkoppervlak zijn eenvoudig aan te passen met het optionele onderstel en aanslagen. Deze bestaat uit een verrijdbaar onderstel – tevens transportonderstel – en twee aanslagen met uitklapbare ondersteuningspoot die aan weerszijden zijn aan te koppelen. Hierdoor ontstaat een zaagtafel met twee aanslagen van 1,50 meter. Met een uitschuifbare telescoop is de maximale lengte van de aanslag zelfs 2,40 meter.

Afkortzaag

Werkhoogte en werkoppervlak zijn eenvoudig aan te passen met het optionele onderstel en aanslagen.

“Handige toevoeging zijn verder de extra voeten op de KAPEX KSC 60. Hierdoor komt de werktafel van de afkortzaag precies op de hoogte van een Systainer SYS 3 M 112 of een Systainer SYS 1, zodat je deze als een verlengde werktafel kunt gebruiken en lange werkstukken veilig worden ondersteund”, aldus Danny. “Verder zit er een LED-licht in, waardoor je optimaal zicht hebt op de aftekenlijn. Je ziet namelijk door de slagschaduw van het zaagblad precies ziet waar je gaat zagen. Voordeel van LED-licht ten opzichte van laserlicht is de verminderde kwetsbaarheid bij stoten en dergelijke.”

Handigheidjes

De accumachine weegt 18 kg. Om deze eenvoudig te kunnen vervoeren zijn er twee handvatten aangebracht: eentje als verlengstuk van de handgreep bovenop en eentje aan de kopse zijde van de geleiders. Handig is verder de meegeleverde zwaaihaak, waarmee binnen- en buitenhoeken zijn over te brengen. De diameter van het zaagblad is 216 mm. Een zaagbladwissel is met spilstop in een handomdraai geregeld. Met de nieuwe accu-afkortzaag is weer een belangrijke stap gezet naar mobieler werken op de bouwplaats.

afkortzaag

Je kunt aan beide zijden de verstekhoek tot 60 graden instellen. Daarnaast kan aan beide zijden een hellingshoek tot 46 of 47 graden worden ingesteld.

Festool
www.festool.nl