BIM model: plannen in prefab bouwen? Probeer gratis

Artikel delen

Elecosoft (Asta) Powerproject: een bekend programma want 90% van de Nederlandse bouwbedrijven gebruikt het voor hun projectmanagement. Elecosoft is producent van de planningssoftware. De vele opties, modules en mogelijkheden zorgen voor een goede ondersteuning van iedere bouwer: groot én klein.

Planningssoftware

Elecosoft wil planning in de bouw naar een hoger niveau brengen. Dit is erg belangrijk, zeker bij het prefab bouwen. Niet voor niets krijgen geïnteresseerden daarom de mogelijkheid Elecosoft Powerproject gratis te proberen. Je kunt namelijk een gratis trial downloaden van Powerproject.

BIM model helpt bij standaardisatie

De mannen van Elecosoft uit Ede zijn momenteel volop bezig met het creëren van standaardisatie in de bouw. “Wij willen de planning naar een hoger niveau brengen. Werkzaamheden, zeker bij het prefab bouwen, zijn vaak repeterend. Je begint bij de fundering en eindigt bij het dak. Of het bouwwerk nu tien of twintig verdiepingen hoog is en op het nu tien of twintig rijwoningen betreft. De handelingen zijn veelal hetzelfde en hiermee dus goed te standaardiseren.

Het prefab bouwen wordt mede gekenmerkt door goede 3D-modellen met NL/SfB- en STABU-coderingen. Informatie waar we mee vooruit kunnen. Dankzij inzicht in de locatie en het type materiaal kun je optimaal plannen en bouwstromen perfectioneren.”

Voortgangsbewaking van het prefab bouwen

“Een groot voordeel van het 4D-model is de heldere communicatiemogelijkheid naar de opdrachtgever en onderaannemers. De bouwvolgorde van het prefab bouwen wordt niet alleen duidelijker, deze kan ook in een vide worden opgebouwd en weergegeven. Elke afwijking wordt inzichtelijk, waarmee de voortgangsbewaking van, onder andere, het prefab bouwen eenvoudig en overzichtelijk wordt.”

Prefab bouwen: plannen is belangrijk

BIM model specialist Marco van Kemenade vertelt: “Planning is in de bouw nog steeds een ondergeschoven kindje. Het is ook niet gemakkelijk. Wanneer door het weer of een late levering bepaalde doelen niet worden behaald, heeft dit mogelijk gevolgen voor vervolghandelingen in het proces. Wanneer je dit niet vastlegt, gaat het op enig moment mis: ook bij prefab bouwen Hier is de volgorde van aanleveren ontzettend belangrijk. Elecosoft Powerproject is de enige software die meerdere taken achter elkaar op de regel toestaat. Dat betekent dat we een project -neem een rijwoning- helemaal kunnen uitplannen en de volgorde oneindig vaak kunnen kopiëren. Door met kleurcoderingen de verschillende fases aan te duiden, wordt een planning heel overzichtelijk. Dat maakt het prefab bouwen gemakkelijker.”

Elecosoft
www.elecosoft.nl
Standnummer 1.F021