Complex houten kunstwerk

Artikel delen

Een fraai nieuw kunstwerk op het terrein van ingenieursbureau ABT in Velp is feitelijk een experimenteel proefmodel om de grenzen van houtconstructies te verkennen. ‘De Houtkroon’ werd op 5 juli onthuld. Het trechtervormige kunstwerk is ontworpen door een team van engineers van ABT en gemaakt van Nederlands Larikshout.

Houtkunstwerk

“Zowel het ontwerp van de constructie als de fabricage en de montage van de onderdelen waren bedoeld om meer inzicht ter krijgen in de mogelijkheden van het maken van complexe houtconstructies”, legt Chris van der Ploeg uit. Hij is structural engineer bij ABT, een ingenieursbureau dat zich bezighoudt met engineering, constructies, civiele techniek, bouwkunde, bouwfysica en installatietechniek. Het richt zich op alle onderdelen van het bouwproces; van initiatief naar ontwerp tot uitvoering en exploitatie.

HoutkunstwerkOok Adviesbureau Lüning (onderdeel van Oosterhoff en een zustermaatschappij van ABT), dat zich volledig toelegt op de houtbouw, was bij het project betrokken. “Wij adviseren steeds meer over houtbouwprojecten en door hun groeiende populariteit wilden we ervaring opdoen door te experimenteren met de engineering, de productie en de montage van complexe constructies”, verduidelijkt Van der Ploeg. “Ons doel was echt de grenzen van de mogelijkheden te onderzoeken. Complexer dan dit kan het in de houtbouw eigenlijk niet.”

Constructie

Het trechtervormige houten kunstwerk is 3,5 meter hoog en 7,5 meter breed en is op een betonnen sokkel verankerd. De constructie bestaat uit 74 driehoeken met 49 unieke elementen van verschillende afmetingen. In het kunstwerk zijn 220 houten balkjes verwerkt, die met behulp van 2.800 HECO-TOPIX-plus houtschroeven met elkaar verbonden zijn.

Houtkunstwerk

Er zijn knooppunten in het bouwwerk met wel 50 schroeven, die elkaar niet mochten raken.

Ter voorbereiding van de verbindingen waren alle schroefgaten in de balkjes tot 3 cm diep voorgeboord. Dat was nodig omdat sommige schroeven in een moeilijke hoek ingedraaid moesten worden; vooral bij complexe knooppunten. Er zijn knooppunten in het bouwwerk met wel 50 schroeven, die elkaar niet mochten raken. Dat voorboren gebeurde trouwens volledig automatisch. Het kunstwerk was ontworpen in het 3D-ontwerpprogramma Rhino Grasshopper en met de 3D-modellen uit het programma werd de CNC-machine van Timmerfabriek Visser in Zaandam aangestuurd, die alle balken exact op maat en met de voorgeboorde schroefgaten produceerde.

De schroeven voor het kunstwerk zijn door HECO-Schrauben gesponsord. “Het is niet toevallig dat we bij HECO uitkwamen”, zegt Van der Ploeg, “want HECO heeft in de houtbouw een uitstekende reputatie. Het ontwerp van de schroeven maakt een snelle en zeer nauwkeurige verwerking mogelijk en garandeert een krachtige verbinding.”

Klik hier om de video over de totstandkoming van ‘De Houtkroon’ te bekijken.