Lezerstest

Producten
Artikel delen

Loepzuiver zagen

Met de Festool Accu afkortzaag KSC 60 EB kan je echt ‘loepzuiver’ zagen en ook nog op elke plek. Door het dubbele geleidingssysteem verloopt het zagen volledig spelingvrij. Je kunt één accu gebruiken voor het lichtere werk, of twee voor een zwaardere klus. Met twee accu’s verdubbel je namelijk het vermogen. Hij werkt op 18 of op 36 V. Verder zit er een stofzak bij en dat werkt goed. Maar pas wanneer je een stofzuiger gebruikt, werk je echt veilig en schoon.

Tekst en beeld: Ton Beijk

Accu-afkortzaag

Testmachine met 4 x 5,2 Ah accu, acculader, stofzak, materiaalklem en zwaaihaak

afsnede

Loepzuiver zagen.

Met zijn compacte afmetingen, uitgebalanceerde bovengreep, prettige zijgrepen en redelijk tilbaar gewicht is deze afkorter een geweldige speler voor onderweg. Echter zou je willen dat je deze precisie altijd onder handbereik hebt. Onderweg en in de werkplaats. Je kan zo’n machine toch niet in je bus laten staan, dus geef hem gewoon een goede plek in de werkplaats. Natuurlijk is er een grens aan de afmetingen die je kunt zagen. Bij 90° 305 mm x 60 mm. Dat is best fors. Maar let op, bij verstek wordt dit minder.

accu-afkortzaag

Lekker compact en tilbaar.

Compacte alleskunner

Met deze zaag kun je veel aan: van lijstwerk en glaslatten tot rachels en vloerbinten. Hou je van precies en nauwkeurig werken en kun jij je vinden in de ‘systeemgedachte’ van Festool, dan is deze zaag een goede keuze. Zelf kan ik niet ontkennen dat ik een Festool ‘Fan’ ben, maar dit merk denkt zeker aan zijn eindgebruikers. Bijvoorbeeld:

  • de materiaalklem is een lijmklem die je ook met de liniaal of de MFT werkbanken gebruikt;
  • de hoogte van de materiaalsteun van de machine is de hoogte van een Systainer;
  • accu’s zijn uiteraard uitwisselbaar.
accu-afkortzaag

Hoekmeter.

Voor de gevorderde gebruiker; de hoekmeter is anders dan die van de KS 120. Deze plaats je na inmeten van de juiste hoek op de markeringstekens, op de materiaalsteun van de machine. Met de schaduwlijn kun je zeer nauwkeurig je werkstuk op de aangebrachte aftekening plaatsen.

Het bereik van de verstekhoek aan beide zijden is tot 60 graden en de hellingshoek aan beide zijden tot 47 graden. Festool geeft een maximale zaagdikte op van 60 mm. Toevallig had ik nog wat resthout van 69 mm x 94 mm: er dwars doorheen. Wel raakte de zaagas heel licht het materiaal. Dus bij zichtwerk: let op je maximum. Zorg dat je de machine kent en oefen een paar keer in je werkplaats. Zo kom je bij de klant goed beslagen ten ijs.

Accu-afkortzaag

Afkorten, verstekken en houtverbindingen

Logisch, hout afkorten met een afkorter. Makkelijk alle mogelijke verstekken maken en zelfs dubbel verstek. Maar wist je dat je met deze zaag ook makkelijk halfhout verbindingen kan maken? Jazeker. Met enige hulp van wat resthout, dat je nodig hebt om het materiaal dat je wil zagen wat verder naar voren te plaatsen in de materiaalsteun van de machine. Vervolgens stel je met de inschakelbare diepte instelhandel de juiste diepte in. Zo kun je dan halfhout verbindingen volledig met de machine maken, of voor bredere delen alleen de contouren uitzagen en de rest met een beitel wegsteken

Diepte instelling

Diepte instelling.

Tip van Ton

Zagen met een afkorter kan letsel veroorzaken. Let altijd goed op dat het te zagen materiaal volledig tegen de aanslag ligt en goed is vastgeklemd. Let er ook op dat de zaag volledig op snelheid is, alvorens het materiaal te raken. Kies altijd de juiste snelheid en het correcte zaagblad bij je materiaal

Alweer zo’n ‘sportschooljongen’?

Ditmaal zit het hem in het uithoudingsvermogen. Wat kan je nu zagen met die accuzaag? Daar is geen concreet antwoord op. Het hangt af van een aantal factoren. Zorg wel altijd voor volle accu’s, dus laden na gebruik. Het soort hout speelt een belangrijke rol, maar zeker ook het juiste en scherpe zaagblad. Vergeet ook niet het juiste toerental in te stellen. En vooral: hoe hard je duwt of hoe snel je erdoor wil. Laat de zaag het werk doen! In de praktijk komt het er op neer dat je met een acculading wel een hele dag zou kunnen werken. Dit vertalen naar materiaal: ongeveer 322 laminaat planken of 252 2 x 3 (44 x 69 mm) latten. Dat is best veel. Natuurlijk komt dit door de borsteloze motor en de verbeterde accutechniek. Het vermogen kan je gewoon vergelijken met een gesnoerde versie.

Houtstapel

Je kunt met twee volle accu’s heel wat zagen op een dag!

Conclusie

De KSC 60 EB is een breed inzetbare accu afkortzaagmachine, perfect voor in de werkplaats en onderweg. Voor de vakman die houdt van nauwkeurigheid en precisie. Zeer geschikt voor onder andere de afbouwer, meubelmaker, lijstenmakers, parket en vloerenleggers, keukenplaatsers en nog veel andere branches.

Adviesprijs Festool KSC 60 EB-Basic: € 948,46, ex btw (zonder accu’s). KSC 60 EB 5,2 I-Plus: €   1.257,51, ex btw (met twee accu’s en lader).

Over de auteur:
Ton Beijk heeft veel ervaring met het testen van gereedschappen. Hij neemt voor BouwTotaal regelmatig tools onder handen en geeft zijn objectieve mening.

accu-afkortzaag

BouwTotaal