Milieu- en kostenbewust bouwen doe je met kalkzandsteen

Artikel delen

Met het groeiende tekort aan woningen zullen er in Nederland in korte tijd veel betaalbare woningen gebouwd moeten worden. Er moet niet alleen snèl gebouwd worden, er moet ook efficient en duurzaam gebouwd worden. Uit de milieuvergelijking van bouwsystemen van NIBE en de kostenvergelijking van bouwsystemen van AACON blijkt dat kalkzandsteen hierin de beste keuze is.

Kalkzandsteen is een duurzaam materiaal dat wordt gemaakt van natuurlijke grondstoffen (kalk, water en zand) die volop voorradig zijn. Het productieproces is schoon en kost weinig energie. Bovendien heeft kalkzandsteen een lange levensduur (meer dan 100 jaar) en is het onderhoudsarm en circulair, wat het product nog duurzamer maakt. Door het warmte-acumulerende vermogen van kalkzandsteen zorgt het ook voor een uitstekende warmteregulering. Zo is het in de zomer niet te warm in huis en in de winter niet te koud. Dit maakt kalkzandsteen dan ook de juiste keuze voor vrijstaande woningen, rijtjeswoningen en appartementen.

Naast duurzaam ook betaalbaar

In Nederland zal er in een korte tijd veel betaalbare woningen gebouw moeten worden, voornamelijk voor starters en het lagere woonsegment. Uit het onderzoeksrapport van AACON blijkt dat een bouwsysteem op basis van kalkzandsteen de meest economische materiaalkeuze is ten opzichte van prefab beton, keramiek en HSB. Daarnaast is de bouwsnelheid vergelijkbaar of zelfs sneller dan andere materialen. Met een lijmploeg van twee mensen, een elektrisch lijmkraante en door het gebruik van grote elementen zijn hoge verwerkingssnelheden haalbaar. Afhankelijk van het vloersysteem kunnen er op deze manier 5 tot 7 woningen per week gerealiseerd worden.

Meer weten over bouwen met kalkzandsteen of alle resultaten van het onderzoek lezen? Ga dan naar de website https://www.natuurlijkbouwen.nl/

Xella
www.xella.nl