Inspelen op de markt met prefab?

Artikel delen

De bouw staat voor een grote opgave. Tot 2030 zijn er minimaal één miljoen nieuwe woningen nodig in Nederland. Deze woningen moeten energiezuinig zijn en een hoog niveau in comfort leveren, wat hoge eisen stelt aan de installatie. Om dit grote aantal woningen op tijd te kunnen realiseren, zijn snelheid en kwaliteit cruciaal. Met prefab-productiemethoden spelen bouwers en ontwikkelaars in op de situatie en verplaatsen zij de grootste bouwtijd naar de efficiënte en gecontroleerde omstandigheden van de fabriek. Dit heeft gevolgen voor het installatieproces.

Hoofdbeeld

Modulair denken

Prefab produceren vraagt om een andere manier van denken. In iedere woning is de installatie één geheel, echter de productiewijze deelt dit op in stukken. In de fabriekshal worden immers losse modules gemaakt (bijvoorbeeld een wand of een plafond) die op de bouwplaats in elkaar ‘geschoven’ worden. Om een installatie op te delen in modulaire bouwblokken, zijn de verbindingen cruciaal. ABB ontwikkelde hiervoor samen met partners zoals Wieland stekerbare concepten. Het gebruik van stekerbare connectoren heeft grote voordelen:

  • Betrouwbare verbinding
  • Razendsnelle montage (tot wel 90% tijdwinst t.o.v. traditioneel)
  • Foutloos
  • Onderhoudsvrij
  • Flexibel (demontabel)
  • Circulair (herbruikbaar)

Nooit meer knippen en strippen

Een voorbeeld van een stekerbare oplossing is een wandcontactdoos compleet voorgemonteerd in een hollewanddoos, of een centraaldoos voorzien van een draadloze ontvanger voor het draadloos schakelen van de verlichting. Beide voorzien van een aansluitsnoer met Wieland-connector. Als de ruwbouw klaar is, plaats je het simpelweg in de holle wand of het plafond. Connector(s) insteken en klaar. Dat betekent nooit meer losse snoeren en lasdoppen op het project en kabels knippen en strippen, maar snel, foutloos en duurzaam monteren. Met minder afval én een reductie van de faalkosten.

Co-creatie

ABB denkt mee en vooruit bij de ontwikkeling van nieuwe producten en services voor installateurs, bouwers, ontwikkelaars en vastgoedeigenaren. Het stekerbare portfolio van ABB groeit en omvat reeds: universele inbouwdozen, centraaldozen, wandcontactdozen en zelfs groepenkasten. Daarin zoekt ABB nadrukkelijk de connectie met het werkveld. Veel van de nieuwste producten en systemen zijn in nauwe co-creatie met de klant tot stand gekomen. Dat installeren, sneller en duurzamer moet is duidelijk.

ABB laat op de PREFAB beurs zien dat het niet alleen sneller kan, maar ook duurzamer en slimmer. PREFAB 11-13 oktober, Brabanthallen, ’s-Hertogenbosch.

Meld je hier aan

LogoABB
new.abb.com/benelux
Standnummer 1.B015