Slimme Huizenfabriek biedt snelheid, efficiency en duurzaamheid

Artikel delen

Iedere twee uur een nieuwe woning. Dat is de indrukwekkende capaciteit van de op 2 juni 2022 geopend Slimme Huizenfabriek van Plegt-Vos in Almelo. Het is dan ook een volledig gerobotiseerde fabriek voor de jaarlijkse productie van duizenden kant-en-klare, duurzame woningen en woningcomponenten. De komende jaren worden vier andere hallen in fases toegevoegd, waardoor deze capaciteit steeds verder uitbreidt.

Woningcomponenten

Nederland heeft te maken met drie grote problemen in de nieuwbouw. In de eerste plaats het fors oplopende woningtekort. De komende tien jaar moeten er ongeveer 900.000 nieuwe woningen bij komen om het woningtekort te beheersen. In de tweede plaats worden bouwprojecten steeds onbetaalbaarder, met name door de toegenomen complexiteit van het ketenmanagement en de duurzaamheidseisen. Tot slot is er een toenemend gebrek aan gespecialiseerde arbeidskrachten, met als gevolg een lagere kwaliteit en langere oplevertijden.

“Het is daarom tijd om radicaal anders te kijken naar de manier waarop de bouw georganiseerd wordt en moeten we hier hypermoderne technologie voor in zetten”, zegt Theo Opdam, algemeen directeur bij Plegt-Vos. “Door componenten vooraf gerobotiseerd te produceren en op de bouwplaats razendsnel in elkaar te zetten, wordt het mogelijk om betaalbaarder, beter en duurzamer te bouwen zonder aan variatie in te boeten. Plegt-Vos heeft al ervaring met het produceren van woningcomponenten in haar fabriek in Langeveen.”

Hypermoderne fabriek

Fabriekshal

De fabriek is gebouwd op een kavel van circa 10 hectare op het Bedrijvenpark Twente in Almelo. De eerste hal start met een productiecapaciteit van 30 woningen per week. De komende jaren worden vier andere hallen in fases toegevoegd waardoor deze capaciteit steeds verder uitbreidt. In totaal worden vijf productiehallen en een experience center gebouwd.

“In onze fabriek integreren we vrijwel de gehele bouwketen en we kunnen deze daardoor veel slimmer en efficiënter inrichten”, aldus Opdam. “Dat zorgt voor snelheid, zekerheid en kwaliteit. Extra voordeel van deze manier van produceren is dat de woningen op veel duurzamere wijze geproduceerd worden. We besparen circa 35% CO2-uitstoot op de productie van een woning en reduceren de hoeveelheid afval tot wel 95%. Omdat er veel intelligentie in het proces zit, zijn we ook in staat om veel variatie aan te brengen in de woningen. Nu al kunnen alle gangbare verschijningsvormen, architectuurstijlen en plattegronden gewoon vanuit de fabriek geproduceerd worden. Elke dag verleggen we de grenzen van wat hierin mogelijk is.”

Bij het ontwerp van de woningen wordt veel gebruik gemaakt van steenstrips. Deze geven de mogelijkheid om zowel een traditioneel als een geheel eigen en uniek karakter mee te geven aan een woning.

Generative design

Voor de optimalisatie van de variatie wordt door Plegt-Vos gebruik gemaakt van generative design. Dat is een ontwerpproces waarbij er op basis van bepaalde voorwaarden van de ontwerper softwarematig verschillende ontwerpen van een object worden gemaakt. Aan de hand van formules berekent de computer welk object het best aan bepaalde voorwaarden voldoen. Bij generative design geef je als opdrachtgever een aantal parameters voor het ontwerp in (denk aan grootte, hoogte, kleuren, materialen, functionaliteiten, kwaliteitsniveau, et cetera) en vervolgens rollen er verschillende mogelijke oplossingen uit de computer.

Prefab woningen

Zekerheden

Doordat de woningen worden geproduceerd onder geconditioneerde omstandigheden, hebben weersomstandigheden geen invloed op materialen en mensen. Dit zorgt voor een hogere kwaliteit en betere prestaties. Daarnaast is de productie gerobotiseerd. De invloed van de mens is dus minimaal en dat zorgt ook voor een constante en hoge kwaliteit. Omdat de woningen en elementen kant-en-klaar uit de fabriek komen, kan er tevens snel gemonteerd worden op de bouwplaats zelf. De overlast ter plekke is daarmee minimaal.

Er wordt verder volledig geïntegreerd geproduceerd. Dit betekent dat Plegt-Vos de productie van een woning of woningdeel, inclusief installaties, vrijwel volledig in eigen hand heeft. Daarmee is men minder afhankelijk van externe factoren of partijen. Dit zorgt voor zekerheid in kosten, planning en kwaliteit. Omdat er geproduceerd wordt volgens een gestandaardiseerd proces met vooraf gecertificeerde en doorgerekende elementen, is er vooraf ook al zekerheid over kwaliteit en duurzaamheidsprestaties. In het kader van de komende Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) is dat ook een belangrijk gegeven!

Door standaardisatie en industrialisatie is het ontwerp-, engineerings- en productieproces efficiënter ingericht. Traditionele kosten zoals kosten voor steigers of het frezen van binnenwanden zijn niet van toepassing. Ook faalkosten of kosten door fouten in het proces zijn niet meer relevant, simpelweg omdat de kans op fouten geminimaliseerd is. Dit komt de betaalbaarheid ten goede.

Door slimme ontwerpkeuzes en eenvoudig aanpasbare woningonderdelen zijn de onderhoudskosten voor woningeigenaren beperkt. En door de toepassing van extra slimme installaties worden de energielasten verder verlaagd.

Meerdere oplossingen

De fabriek produceert naast kant-en-klare woningen en woningcomponenten voor grondgebonden woningen en appartementsgebouwen, ook standaard renovatie- en verduurzamingsoplossingen voor bestaande bouw. Dit betreft volledige woningen tot woningdelen zoals gevels, daken, binnenwanden en complete badkamers. Alles wordt compleet en kant-en-klaar geleverd vanuit de fabriek. Doordat het gehele bouwproces in de fabriek wordt geïntegreerd, kan op de bouwlocatie de woning in slechts enkele dagen tijd afgemonteerd worden.