Tegelvloer snel belopen en afvoegen

Artikel delen

In de reeks afbouwtips ditmaal aandacht voor het snel kunnen belopen en afvoegen van een tegelvloer in een badkamer. Tegenwoordig moet namelijk uw project steeds vaker ‘gisteren’ klaar zijn. Niet alle producten zijn echter geschikt voor snelle belasting. Samen met Weber Beamix geven we tips om snel een badkamervloer te kunnen opleveren.

Tegelvloer afvoegen

Goede voorbereiding

 • De vloer moet vrij zijn van stof, vuil, vet, oliën en andere stoffen die een nadelige invloed hebben op de hechting.
 • Sterk absorberende ondergronden, een zandcement dekvloer, lichtgewicht beton en dergelijke, voorbehandelen met webertile prim.
 • Voor gips gebonden ondergronden geldt dat het restvocht in de ondergrond niet hoger mag zijn dan 0,5%.
 • Afzandende vloeren voorbehandelen met Weber Flevopol ogv.
 • Gesloten, niet of nauwelijks vocht absorberende ondergronden voorbehandelen met webertile prim S (droogtijd 2-4 uur).
 • Bestaande keramische tegels schuren met een grove korrel of voorbehandelen met webertile prim S. Bij toepassing buiten, alleen schuren.

Afvoegen tegels

Aanbrengen

 • Verlijm de tegels met webercol snel (snellijm) voor tegels.
 • Bij toepassing op enigszins ongelijke ondergronden of groot formaat tegels kan de webercol snel voor tegels ook uitstekend als middenbedlijm worden gebruikt.
 • Als de ongelijkheden in de ondergrond groter zijn dan 7 mm dan de vloer eerst egaliseren met weberfloor dek, weberfloor fiber of weberfloor flow.
 • Voeg na 3-5 uur het tegelwerk af met webercolor comfort (voegbreedte 1-6 mm) of, webercolor premium (voegbreedte 1-15 mm).

Tegellijm

Algemene voorschriften

Bij toepassing van doorschijnend lichtgekleurd marmer, natuursteen en glasmozaïek moet webercol LC 220 (wit) worden gebruikt. Let op: bij schotelgedrag van de tegel adviseren wij de webercol snel. De webercol snel voor tegels is ook zeer geschikt voor reparatie werkzaamheden aan de wand.

Welke producten zijn nodig?

Bij deze tips worden diverse producten genoemd. We zetten ze op een rij:

 • webercol snel. Dit is een stofarme snellijm voor het plaatsen van keramische wand- en vloertegels. De stofarme tegellijm is geschikt voor een snelle verlijming op vrijwel alle ondergronden. De snellijm is inwasbaar na 3 uur en beloopbaar na 3 tot 5 uur. webercol snel is stofarm en zeer geschikt voor vloerverwarming. De snellijm kan zowel binnen als buiten worden toegepast.
 • webertile prim. Dit is een tegelprimer voor zuigende ondergronden en wordt gebruikt ter voorbereiding van het tegelen. webertile prim is gebruiksklaar en vrij van oplosmiddelen. Deze tegelprimer kan zowel op binnenvloeren als binnenwanden worden toegepast en is geschikt voor zowel cement- als gipsgebonden ondergronden.
 • webertile prim S. Dit is een universeel kwarts gevulde tegelprimer voor niet-, matig en zwak zuigende ondergronden. De tegelprimer heeft een uitstekende hechting op gladde en gesloten ondergronden en is gebruiksklaar. Dit product kan zowel op binnenvloeren als binnenwanden worden toegepast, maar is ook geschikt voor houten vloeren en tegel over tegel lijmen.
 • Weber Flevopol ogv. Dit is een ondergrondversterker – diepgrondeer voor het versterken van niet samenhangende ondergronden, zoals sterk verzande cementdekvloeren en slechte muren. Geschikt voor het voorstrijken van sterk of onregelmatig zuigende ondergronden, zoals kalkzandsteen.
 • weberfloor dek. Deze sneldrogende egalisatiemortel is al na 2-4 uur beloopbaar. Na 6 uur kan weberfloor dek worden betegeld.
 • weberfloor fiber. Dit is een kant-en-klare, zelfnivellerende, extra vezelversterkte cementgebonden renovatie gietvloer. Deze egalisatiemortel is bij uitstek geschikt voor het renoveren van oude en problematische ondergronden. weberfloor fiber kan worden toegepast op houten, betonnen, steenachtige, cement- en calciumsulfaatgebonden ondergronden, op folie en als zwevende dekvloer op isolatie. Dit product is niet geschikt als eindafwerking.
 • weberfloor flow. Dit is een kant-en-klare, vezelversterkte cementgebonden gietdekvloermortel.
 • webercolor comfort. Dit is een zeer flexibel voegmiddel voor smalle tegelvoegen van 1 tot 6 mm. Het voegmiddel is waterdicht en zowel binnen als buiten toepasbaar en kan ook worden toegepast op vloeren met vloerverwarming en op houten vloeren.
 • webercolor premium. Dit is een voegmiddel voorzien van Protect 3 en Pure Clean technologie. Dit zorgt voor een zeer hoge weerstand tegen vlekken, schimmels, algen en bacteriën. De speciale samenstelling maakt de voeg sterk vuilafstotend. Het voegmiddel heeft een hoge kleurintensiteit en een sterk gereduceerde kans op witte uitslag. Geschikt voor voegbreedte 1-15 mm.