Welke betonnen verdiepingsvloer kies ik?

Artikel delen

Bij de keuze voor een betonnen verdiepingsvloer in de woningbouw zijn er meerdere opties: kanaalplaatvloer, breedplaatvloer of een special. Samen met Olbecon, leverancier van betonnen vloer- en wandoplossingen, kijken we naar verschillende eigenschappen.

Tekst: ing. Frank de Groot
Beeld: Olbecon

begane grondvloer

De keuze voor een betonnen verdiepingsvloer is overzichtelijk: wordt het een kanaalplaatvloer, breedplaatvloer of wellicht een special? Vaak valt de keuze op een vloertype op basis van automatismen. Dat is jammer, want vaak kan de keuze voor een ander type vloer voor een specifiek project tot verrassende voordelen leiden!

De keuze van de juiste systeemvloer is van diverse parameters afhankelijk. Toch worden die vaak niet allemaal meegewogen, omdat een aannemer, constructeur of architect al snel kiest voor een vloer waarmee men vertrouwd is. “De keuze wordt vaak beïnvloed door gemak. Als je al een begane grondvloer bij leverancier A hebt besteld, dan kies je voor de verdiepingsvloer liever niet voor een kanaalplaatvloer bij leverancier B. Maar misschien is bij dat project een breedplaatvloer wel voordeliger of efficiënter”, zegt Johan Oltvoort, directeur Olbecon.

Om de keuze onafhankelijk te maken van de producent, kan Olbecon alle typen begane grond en verdiepingsvloeren leveren: geïsoleerde en ongeïsoleerde kanaalplaatvloeren, ribbenvloeren (ook wel ribcassettevloeren genoemd), voorgespannen en traditioneel gewapende breedplaatvloeren en combinatievloeren (ook wel balk- en broodjesvloer genoemd). Ook levert het bedrijf prefab betonnen wanden, zoals geïsoleerde sandwichpanelen, massieve panelen, holle wanden, cascowanden, brandwanden en prefab kolommen.

Invloed factoren

Volgens Oltvoort zijn de standaard invloed factoren onder meer de omvang van het project, belastingen, overspanningen, levertijd en kosten. “Maar er zijn nog veel meer factoren. Stel dat de verdiepingsvloer een breedplaatvloer of volledig ter plaatse gestorte vloer is, dan moet de stortbelasting via tijdelijke onderstempeling ook op de begane grondvloer worden overgebracht. Of er is sprake van een stabiliteitswand die op de vloer staat. Onder invloed van wind kunnen trek- en drukkrachten via de stabiliteitswand afgedragen worden op de vloer. Kan de verdiepingsvloer daarop berekend worden en is dat wel wenselijk?”

“Wij helpen de aannemer met de keuze van het juiste vloertype en de goede dimensionering. Vaak neemt men niet alle paramaters mee en is de vloer te zwaar of juist onder gedimensioneerd. Daarom kijken wij in de offertefase niet alleen naar de overspanning en belasting, maar ook naar onder meer de bijkomende kapbelasting, stortbelasting, stabiliteit en belasting van brandwanden. Dat doen we zonder extra kosten in rekening te brengen. Noem het een holistische kijk op het totale project, in plaats van een beschouwing op losse onderdelen. Hierdoor is de dimensionering optimaal afgestemd op het project en voorkom je extra faalkosten”, aldus Oltvoort.

One-stop-shopping

Wie worstelt met de juiste keuze voor een verdiepingsvloer, komt bij Olbecon blijkbaar in een gespreid bed terecht. Volgens Oltvoort zit de meerwaarde van zijn bedrijf namelijk in onafhankelijkheid en kennis van diverse systemen: “Wij zijn niet afhankelijk van een bepaald type vloer of wand, zodat we altijd de technisch- en economische beste oplossing kunnen bieden. Daarnaast ontzorgen wij zowel de klant als de producent doordat wij adviseren, calculeren en verkopen, het teken- en rekenwerk uitvoeren én de klant begeleiden. Voor de kanaalplaatvloer en breedplaatvloer zijn 3D CAD-gegevens via IFC in BIM op te nemen. Dat kan trouwens ook voor bijvoorbeeld ribbenvloeren en betonwanden.”

Oltvoort vervolgt: “Om de producenten te ontzorgen wordt de engineering van de elementen door Olbecon gedaan. Productiebestanden worden daarna rechtstreeks het productieproces ‘ingeschoten’, waardoor er geen tijd verloren gaat en de kans op fouten minimaal is. Bij Olbecon heeft de klant in de verkoop- en orderfase één vast aanspreekpunt. Dit resulteert in een optimale afstemming in planning en logistiek. Indien een gebouw bestaat uit meerdere typen systeemvloeren kan de klant steeds bij dezelfde persoon terecht. Op deze wijze zijn wij in staat de klant te ontzorgen en juist deze aspecten worden door onze klanten enorm gewaardeerd.”

Hij besluit: “Met deze werkwijze zijn wij in staat om dé juiste brug te slaan tussen hetgeen de Nederlandse bouwmarkt, op het gebied van vrijdragende systeemvloeren en wanden vraagt, en dát wat de betonbranche zo goed kan produceren.”

Keuze verdiepingsvloer

Kanaalplaatvloeren

Kanaalplaatvloer

Een voorgespannen kanaalplaatvloer is door zijn voorspanning in combinatie met de kanalen een uitermate efficiënte vloer. Deze vloer heeft een hoog draagvermogen, geringe doorbuiging en is goed verkrijgbaar. Daardoor is deze vloer een veel gebruikte oplossing.

Voor inpandig gebruik of voor zeer snelle leveringen zijn er nog altijd kanaalplaatvloeren van 600 mm breed op voorraad. Voor bouwwerken waar eisen aan geluidsisolatie gesteld worden of extreme belastingen kan er ook gebruik gemaakt worden van massieve voorgespannen vloeren. Deze zijn identiek aan kanaalplaatvloeren, maar hebben geen kanalen.

Als de constructeur ook met het ontwerp gaat nadenken over hoe het gebouw gedemonteerd kan worden, is de keuze voor een kanaalplaatvloer ook een circulaire oplossing. Daarbij past ook het nadenken over de plaats van de leidingen. Deze kunnen in de vloer verwerkt worden in leidingsleuven, maar vanwege de duurzaamheidsvragen kan men de leidingen ook verwerken in een wat dikkere afwerklaag. De constructieve vloer heeft immers een vrijwel onbeperkte levensduur, terwijl de installatie meestal een jaar of twintig meegaat.

Door de grote diversiteit aan dimensioneringen verwijzen we naar de website van Olbecon voor de mogelijkheden: www.olbecon.nl.

Breedplaatvloeren

Combinatievloer

Breedplaatvloeren zijn eigenlijk een halffabricaat. De onderwapening zit in de schil, evenals de tralies die bepalend zijn voor de onderstempelings afstand. Er kunnen in deze vloeren versterkte stroken (balk in de vloer) worden toegepast en binnen de richtlijnen zijn leidingen te verwerken. Niet alles is mogelijk. Leidingen door versterkte stroken zijn niet mogelijk. De kwaliteit van de totale vloer hangt af van de uitvoering. Voor grotere overspanningen, hoge belastingen en grotere stempelafstanden kan met ook kiezen voor een voorgespannen breedplaatvloer.

Een breedplaatvloer kiest men vaak vanwege de grote vrijheid om tijdens het uitvoeringsproces leidingen in de vloer te verwerken. Daarnaast zijn met deze vloer grotere overkragingen en grote punt- en lijnlasten mogelijk. Tevens is extra massa te creëren voor geluidwering in bijvoorbeeld appartementengebouwen. Voor woningbouwvloeren waarin leidingen verwerkt moeten worden, is de minimale dikte 250 mm. Meestal kiest men voor een schildikte van 50 mm. In situaties waar een hogere betondekking wordt vereist, zoals bij een hogere milieuklasse of hogere brandweerstand, kan men ook kiezen voor een schildikte van 60/70 of 80 mm. De breedplaatvloer is daarnaast heel geschikt voor betonkernactivering.

Specials

Ribbenvloer

Specials zijn vloeren die speciaal gemaakt worden voor de diverse toepassingen. Dit kan zijn voor platen die aan twee zijden uitkragen of voor platen waar achteraf een balkon aan wordt gehangen. Voor prefab seriematige toepassingen kunnen ook platen gemaakt worden die voorzien zijn van leidingen voor elektra, water, ventilatie, riolering en leidingen voor verwarming en koeling (betonkernactivering).

Special vloer

Voorbeeld van een ‘special’ met in te storten leidingen.

Tijdelijke onderstempeling breedplaatvloer

Tijdelijke onderstempeling breedplaatvloer.

Hoofdindeling verdiepingsvloeren

Keuze begane grondvloer

In BouwTotaal nummer 12, 2020 verscheen het artikel ‘Begane grondvloer: welke kiest u?’. Ook dit artikel is samen met Olbecon opgesteld. Voor dit artikel verwijzen wij naar www.bouwtotaal.nl. Vul in de zoekbalk in: begane grondvloeren. U ziet het artikel dan linksboven verschijnen bij de zoekresultaten.