Wat zijn de kenmerken voor een kwaliteit veiligheidsschoen?

Artikel delen

Bij veel verschillende beroepen en functies worden veiligheidsschoenen gedragen om je voeten te beschermen. In elke branche wordt iets anders verstaan onder de kenmerken van een veiligheidsschoen. Zo zal een bouwvakker schoenen nodig hebben met een stalen neus om de voeten te beschermen voor vallende en zware objecten, waar een horecamedewerker eerder anti-slip veiligheidsschoenen nodig heeft om niet uit te kunnen glijden tijdens werk. Omdat de term ‘veiligheidsschoenen’ per beroep en/of functie kan verschillen, komen veiligheidsschoenen in verschillende klassen voor. Wat zijn nu de kenmerken voor een kwaliteit veiligheidsschoen?

Veiligheidskenmerken werkschoen

Een werkschoen met kwaliteit moet voldoen aan de EN-345 normering. Dit is de veiligheidsnorm die internationaal wettelijk is vastgelegd. Veiligheidsschoenen dienen te voldoen aan de basiseisen die zijn vastgesteld in de EN-345 norm. De wetgeving voor veiligheidsschoenen wordt opgesteld door de Organization for Standardization (ISO). De ISO stelt de veiligheidsnormen voor veiligheidsschoenen op door middel van technische commissies met relevante experts. Zo zijn er door de ISO basiseisen vastgesteld die gelden voor elke veiligheidsschoen. Zo mag een werkschoen geen open schoen zijn en moet je de beschermingsneus niet uit de schoen kunnen halen. Daarnaast mag de werkschoen ook geen stoffen bevatten die de drager schade kunnen toebrengen. Ook is een basiseis van een gecertificeerde werkschoen dat deze altijd een klap van 200 joule op moet kunnen vangen. Het moet dus niet uitmaken of de beschermingsneus van staal of composiet is gemaakt, zolang deze een klap van 200 joule op vangt. Vind je het lastig om te kiezen welke werkschoen voor jou geschikt is? Lees je dan goed in met alle tips voor sixton werkschoenen.

Veiligheidsschoenen klassen S1 tot en met S5

Om gemakkelijk te kunnen bepalen welke veiligheidsschoen jij nodig hebt voor jouw werk, zijn veiligheidsschoenen in 5 klassen ingedeeld. Deze klassen lopen van S1-schoenen tot en met S5-schoenen. In Nederland zul je S3-schoenen het meeste tegenkomen. S1-werkschoenen zijn de eerste categorie veiligheidsschoenen met aanvullende eisen, naast de wettelijke basiseisen. Deze schoenen moeten beschikken over antistatische eigenschappen. Dit houdt in dat de schoenen statische elektriciteit moeten kunnen afvoeren, waardoor de drager niet onder stroom kan komen te staan. Verder beschikken S1-werkschoenen over een harde neus, die bescherming bieden tegen vallen en stoten. Deze schoenen zijn alleen geschikt voor gebruik in een droge omgeving. Naast S1 werkschoenen, bestaan er ook nog S1P-schoenen. Deze hebben net als schoenen in categorie S1 met een veiligheidsneus, maar beschikken ook over een veiligheidszool. Deze soort schoen kun je dus dragen op droge plaatsen waar scherpe voorwerpen op de grond kunnen liggen. Heb je veiligheidsschoenen nodig die blootgesteld kunnen worden aan vocht en vloeistof? Dan kies je voor S2- of S3-schoenen. Deze schoenen bieden ook beschermen tegen vallen en stoten, maar zijn beter beschermt tegen vocht dan S1 veiligheidsschoenen. Schoenen uit de S4 klasse zijn laarzen die nog meer bescherming bieden en die zijn volledig waterdicht zijn. In de laatste klasse S5 vallen veiligheidslaarzen die naast waterdichtheid ook een anti-slip zool hebben. Wil jij klasse S4 of S5 veiligheidsschoenen? Dan kun je deze bestellen via internet van sixton werklaarzen.

Sixtonwinkel
www.sixtonwinkel.nl