CO2-besparing in projecten: nieuwe aanpak van de bouw

Artikel delen

Aluminium levert een belangrijke bijdrage tot de duurzaamheid van een gebouw. Dankzij zijn volledige beheersing van het productieproces kan Hydro Building Systems in dit verband een efficiënte aanpak toepassen. Hydro heeft ook dit jaar het exclusieve recht om op de Europese markt Hydro Circal 75R aluminium te gebruiken, een circulair product dat voor een groot deel (minimaal 75% post-consumer) uit gerecycleerde grondstoffen bestaat en met groene energie is vervaardigd.

skatebaan

Hydro investeert voortdurend in duurzame processen en stimuleert toeleveranciers om in te zetten op de ontwikkeling van duurzame componenten. Zo zijn alle thermische onderbrekingen in Wicona-producten gemaakt van gerecycleerd polyamide en natuurlijk aluminium. Dit vertaalt zich in milieu- en mensenrechtencertificaten zoals: Well, DGNB, Minergie, Cradle 2 Cradle, Breeam, ASI, enzovoort. Hydro heeft de ambitie om een referentie te zijn op het gebied van duurzaam bouwen.

“In de toekomst zijn we van plan de aanpak van de bouw te veranderen. Tot voor kort was het het ontwerp  dat de gebouwschil bepaalde. Nu evolueren we naar een hogere dimensie. De bouwschil is niet langer gebaseerd op design, maar op duurzaamheid. Het ontwerp van het gebouw blijft belangrijk, maar duurzaamheid stuurt meer en meer het bouwproces, vanaf het begin. Daarom zijn EPD’s (Environmental Product Declaration), hét beslissingsinstrument, naast de prijsofferte. Alles wordt hiermee transparant en dwingt de markt tot meer verantwoordelijkheid met betrekking tot duurzaam bouwen”, zegt Perry Hermans, Country Manager Benelux Wicona.

Bij de fabricage van aluminium wordt meer koolstof uitgestoten dan bij de fabricage van bijvoorbeeld PVC (1,9 kg CO2 / kg PVC) of staal (1,7 kg CO2 / kg staal). Als antwoord hierop werd Hydro Circal 75R ontwikkeld. Hydro Circal is gemaakt van minimaal 75% post-consumer aluminium, gecertificeerd 2,3 kg CO2 / kg aluminium. Dit is 18 keer minder dan het wereldwijde standaard omtrent aluminium.

Om de CO2-besparing in een project met Hydro Circal 75R te meten, heeft Hydro het Muntcentrum Oxy-gebouw in België als benchmark gebruikt. Uit de berekeningen bleek dat door Circal te gebruiken in plaats van een standaard Europese oplossing voor de aluminium sluitingen van dit gebouw, 1.820 ton CO2 kon worden bespaard.  En aangezien een boom 80 jaar nodig heeft om een ton CO2  op te nemen, compenseerde de keuze van Hydro Circal het werk van 1.820 bomen.

Hydro Building Systems
www.hydro.com