Groen Nobelhorst met Pirrouet® CO2-negatieve gevelsteen

Artikel delen

Ontdek het baanbrekende project Groen Nobelhorst in Almere, waar 60 duurzame woningen worden gebouwd. Bij deze woningen komen duurzaamheid, verantwoordelijkheid voor mens & milieu en innovatie samen. Heutink Groep, Heren5 Architecten en Vandersanden zijn trots op deze samenwerking. Als pioniers hebben zij ervoor gekozen om als eerste in Nederland te gaan bouwen met Vandersanden’s CO2-negatieve Pirrouet® gevelsteen.

Tekst en beeld: Vandersanden

Groene gevelsteen

“Het hart van onze visie bij Groen Nobelhorst ligt in het groene, duurzame aspect. Dat heeft niet alleen betrekking op het milieu, maar ook op de toekomst van de gemeenschap.” Merijn de Jong van Heren 5 Architecten deelt zijn enthousiasme: “Nobelhorst heeft een dorpse aantrekkelijkheid: het groen, de ruimte en de buren die je groeten, gezamenlijkheid! Dat heeft geresulteerd in de architectuur die zich typeert als Dorps wonen in het groen.”

Bouwen voor mensen

Merijn deelt zijn diepe overtuiging: “Uiteindelijk bouwen we voor mensen. Dus het sociale, de samenhang en steeds meer in een community met elkaar samenwonen, dat is iets wat we heel belangrijk vinden. En echt iets van deze tijd en de toekomst. Dat is de kern van onze visie voor dit project geweest.” In zijn woorden wordt duidelijk dat het project Groen Nobelhorst niet slechts een bouwproject is, maar een levendige gemeenschap, een weerspiegeling van de tijd en een veelbelovende blik op de toekomst.

Werken met duurzame materialen

De uitdaging om zo’n duurzaam project te realiseren, leidde tot de keuze voor het bouwen met andere materialen. Helmich Heutink, CEO van Heutink Groep legt uit: “De uitdaging om te bouwen met duurzame materialen gingen wij als bedrijf uiteraard aan. Het resultaat was dat wij diverse biobased en circulaire materialen hebben gekozen voor deze woningen, waaronder de Pirrouet® gevelsteen.”

Merijn de Jong deelt zijn zoektocht naar nieuwe stenen:  “Ik was echt op zoek naar nieuwe stenen, want wij zijn een echt baksteenbureau. En we vonden de perfecte match met de Pirrouet®, een gevelsteen met een negatieve CO2 footprint. Groen Nobelhorst was dan ook het project om vernieuwend te zijn en een duurzaam statement te maken.”

Pirrouet®: Duurzaamheid in elke steen

Wat maakt de Pirrouet® steen zo uniek? Cees Groot van Vandersanden, legt uit: “De Pirrouet® steen onderscheidt zich door gebruik te maken van gezuiverde minerale reststromen uit de staalindustrie als grondstof. Daarnaast gebruiken we de CO2 die vrijkomt uit de industrie om de steen uit te harden middels de innovatieve carbonatatie technologie. Dus naast het verkleinen van de afvalberg gebruiken we tot 80% minder primaire grondstoffen en zorgen we er ook voor dat het productieproces CO2 negatief is.”

Duurzaamheidsmissie

“Nederland heeft een sterke baksteencultuur. Ik denk dat de Pirrouet® gevelsteen echt de missing link kan zijn om heel veel plannen met een ‘baksteen look & feel’ te behouden en tegelijkertijd de CO2-reductie te omarmen”, geeft Helmich aan. “De innovatie van Pirrouet® harmonieert perfect met ons bedrijf, wat ons enorm trots maakt. Samen zetten we Groen Nobelhorst op de kaart als een voorbeeld van duurzaam bouwen en nemen we verantwoordelijkheid voor de toekomst.”

Groen Nobelhorst

Groen Nobelhorst is een samenwerking tussen Heren 5, Heutink groep en Vandersanden.

Wat bedoelen we met CO2-negatieve stenen?

Pirrouet®-stenen nemen CO2 permanent op (CO2-negatief). De opgenomen CO2 komt niet meer vrij, ook niet aan het eind van hun levensduur. Voor de 60 woningen in Almere worden 320.000 Pirrouet® stenen gebruikt, goed voor een geveloppervlak van 5.000 m2 of 64 Pirrouet®-stenen per vierkante meter (in LF50-S formaat met voeg). In elke vierkante meter gevel wordt 8,5 kg CO2 permanent opgeslagen, waarvan 7 kg tijdens het productieproces en nog eens 1,5 kg CO2/m2 tijdens de verdere levensduur van de Pirrouet® stenen. In totaal zullen de 60 woningen op deze wijze 42.500 kg CO2 permanent opslaan. Dat is ongeveer evenveel CO2 als 60 bomen zouden opnemen in 28 jaar tijd.

Vandersanden
www.vandersanden.com