Draaggedrag van werknemers beïnvloeden

Artikel delen

Hoe tevreden uw werknemers zijn wordt in hoge mate bepaald door de werkomstandigheden. De tevredenheid van werknemers beïnvloed daarbij ook de welwillendheid om (beschermende) werkkleding te dragen.

Beschermende werkkleding

Zit een werkjas niet lekker? Dan doet men deze uit. Wellicht is de jas te warm of kriebelt de stof. Dit soort factoren zorgen er daardoor voor dat werknemers hun veiligheidskleding niet goed of helemaal niet dragen, terwijl beschermende kleding in vele industrieën (zoals de metaal- en machine-industrie) wel een voorwaarde is om veilig te kunnen werken. De gevolgen hiervan kunnen ernstig zijn. Het kan zorgen voor ziekteverzuim, letsel of nog erger.

Het is belangrijk dat werknemers zich bewust worden van de risico’s van het niet of verkeerd dragen van veiligheidskleding. Een gedragsverandering is noodzakelijk om de veiligheid op de werkvloer te waarborgen. Maar hoe pakt u deze bewustwording en gedragsverandering precies aan? Hoe beïnvloedt u succesvol het draaggedrag van werknemers? In deze blog leest u in 5 stappen hoe u dit het best aan kunt pakken.

Stap 1: Draagvlak creëren bij uw medewerkers

Werknemers vertonen eerder flitspaalgedrag wanneer er geen betrokkenheid heerst. Dit houdt in dat veiligheidskleding (goed) wordt gedragen, als de leidinggevende op de werkvloer is. Is hij of zij weg, dan gaat de bedrijfskleding uit of wordt het verkeerd gedragen. Het kan hierom handig zijn om de informele leiders op de werkvloer – degenen met natuurlijk leiderschap – te betrekken bij het kiezen van de bedrijfskleding. Hun collega’s vertrouwen hen en respecteren ze; het voorbeeld wordt zo sneller gevolgd en de acceptatie van de nieuwe bedrijfskleding wordt vergroot.

De veiligheid op de werkvloer bevorderen door geschikt gebruik van veiligheidskleding begint al bij de aanschaf ervan. Om duidelijk te krijgen op welke manier en waartegen de veiligheidskleding bescherming moet bieden, is een inventarisatie van de werkzaamheden en de bijbehorende risico’s nodig. Het is goed om de werknemers mee te nemen in het besluitproces van het aanschaffen van de kleding.

Stap 2: Het gesprek is belangrijk

Voor meer draaggarantie van de veiligheidskleding is het een goed idee om een zogeheten dragertest te laten plaatsvinden. Vraag de werknemers om hun mening en kom achter tekortkomingen en verbeterpunten. Deze feedback is erg waardevol en kan meegenomen worden in het uiteindelijke besluit.

Natuurlijk kunnen niet alle wensen worden meegenomen in de keuze. Dat betekend echter niet dat u niet in gesprek moet blijven met uw werknemers. Op deze manier komt u namelijk achter beweegredenen. Wil een werknemer bij het lassen korte mouwen door de hitte? U kunt uitleggen dat het in verband met de veiligheid niet gaat, maar u kunt wel kiezen voor een zo luchtig mogelijke stof voor de lange mouwen die hem moeten beschermen. De werknemer voelt zich hierdoor gehoord, en zal eerder neigen om de veiligheidskleding goed te dragen dan wanneer er niet naar hem wordt geluisterd.

Stap 3: Duidelijke uitleg

Antwoord geven op vragen en uitleg geven over redenen van bepaalde keuzes zorgt voor een betere acceptatie van de veiligheidskleding. Zorg er echter voor dat het een gesprek blijft, en u niet alleen maar aan het zenden bent. Met voorbeelden visualiseren wat veiligheidskleding voor een werknemer doet en wat de gevolgen zijn als de kleding niet of op de verkeerde manier wordt gedragen is een bewezen effectieve manier om de voorlichting uit te voeren. Daarnaast confronteren ervaringsverhalen de aanwezigen met de werkelijkheid en het belang van veiligheid. Zo wordt alles persoonlijker en geen ver-van-mijn-bed-show. Werknemers zien de gevaren en het belang letterlijk onder ogen.

Stap 4: Motivatie en stimulatie

Goed voorbeeld doet goed volgen. Gedrag wordt gekopieerd. De informele leiders zijn hierbij daarom weer handig om in te zetten. Belonen werkt bij het stimuleren van het gewenste gedrag daarnaast beter dan straffen. Leidinggevenden kunnen hier goed op toezien. Aandacht geven aan het juiste gedrag en niet alleen fouten spotten en benoemen, is hierbij belangrijk. Spreek werknemers (terecht) op ongewenst gedrag aan, maar bemoedig en waardeer werknemers ook bij het tonen van gewenst gedrag. Dat motiveert mensen het goed te blijven doen.

Het blijvend aangaan van de dialoog is in deze fase nog steeds belangrijk. In het bijzonder met werknemers die weerstand blijven bieden. Misschien zit er meer achter de opstandigheid en kan er hierin hulp geboden worden, zodat ook zij de juiste kleding op de juiste manier gaan dragen.

Stap 5: Draaggedrag monitoren

Observaties op de werkvloer kunnen worden toegepast om erachter te komen of veiligheidskleding daadwerkelijk wordt gedragen. Dit kan echter ook door middel van chips in de kleding. Kledingservicebedrijven kunnen erdoor precies doorgeven welke kleding is uitgegeven en welke weer is ingenomen voor reiniging en reparatie. De inleverpercentages zeggen iets over acceptatie van de kleding op de werkvloer.

Daarnaast geeft het systeem belangrijke signalen over de veiligheid van kleding. Zo verliest chemicaliënresistente High Visibility kleding zijn beschermende werking wanneer het niet vaak genoeg wordt ingeleverd voor reiniging en onderhoud. Als onderdeel van het reinigingsproces wordt dan een nieuwe laag beschermende coating aangebracht. Echter, dat kan niet wanneer de kleding niet retour komt. Het is essentieel dat medewerkers zich ook bewust zijn hiervan; hun gedrag kan erdoor veranderen en daarmee vergroot de beschermende werking van de kleding (en dus hun eigen veiligheid).

 

Een passessie maakt het compleet

Carel Lurvink kan helpen bij het soepel laten verlopen van het draaggedrag. Het bedrijf verzorgt namelijk zowel passessies in hun showroom als op locatie. Zo kunt u direct zien en aanvoelen of de werkkleding goed en comfortabel zit, en kunnen de productspecialisten u en uw medewerkers direct over de meest passende werkkleding op basis van de aangedragen punten en over belangrijkste aandachtspunten adviseren.

Bij Carel Lurvink is er bovendien een retourprogramma, wat het mogelijk maakt om de materialen opnieuw in te zetten als component of als grondstof voor nieuwe producten na ontmanteling van de kleding. Onder de naam Carel Lurvink Recycle zorgt het bedrijf ervoor dat gebruikte werkkleding en -schoenen gerecycled kunnen worden. Wij leveren de inzamelcontainers bij u op locatie en uw werknemers kunnen hierin hun gebruikte (en gewassen!) kleding deponeren. De bedrijfskleding (met logo) wordt als vertrouwelijk materiaal behandeld. Wanneer medewerkers zien dat zij met het dragen en recyclen van bedrijfskleding bijdragen aan circulariteit, stimuleert dit het draag- en deponeergedrag. U kunt hierover meer lezen en uw bedrijf aanmelden bij de klantenservice.

Carel Lurvink
www.carellurvink.nl