Bouwkosten

Artikel delen

Pleisterwerk op gipsbasis op binnenmuur aanbrengen

Op een binnenmuur kan men een raaplaag of dunne laag pleisterwerk aanbrengen en deze op verschillende wijze afwerken, zoals met fijn schuurwerk of met sierpleisters. Deze dunne laag pleisterwerk brengt men machinaal met een spuitmachine of handmatig met een roestvast stalen spaan aan. Casadata zet de kosten op een rij.

Tekst en beeld: Casadata

Het aanbrengen van pleisterwerk op een gipsplaatmuur

Voor fijn schuurwerk zet men de afwerkmortel gelijkmatig in een dikte van ongeveer 1 mm op, waarbij de poriën in de pleisterlaag goed worden dicht gezet. Deze pleisterlaag eerst enige tijd laten ‘aantrekken’ en dan de schuurlaag nog een keer over zetten. Vervolgens pleistert men deze met een roestvast stalen spaan dicht. De schuurlaag moet vlak zijn zonder oneffenheden. Voor helder wit, fijn schuurwerk past men zilverzand toe. De korrelgrootte van het zand bepaalt de kleur en de structuur van het schuurwerk.

Aanbrengen sierpleister

Voor sierpleisters kan men verschillende systemen toepassen op basis van het gebruikte bindmiddel, zoals kalk-cementpleisters of sierpleisters op basis van kunststof. Voor het kleur- of structuureffect van de sierpleisters kan men diverse soorten materialen aan de sierpleisters toevoegen, zoals kleurstoffen, natuursteenkorrels, glas of steenmeel. De dikte en structuur van de sierpleisterlaag hangen af van de korrelgrootte van de toegepaste stoffen in de sierpleistermortel.

Na het bevochtigen van de pleisterlaag brengt men de sierpleister machinaal of handmatig op en reit men deze met de roestvast stalen spaan af. Tenslotte schuurt men de laag sierpleister met een houten spaan dicht. De dunne laag sierpleister moet overal in dezelfde mate het vocht kunnen opnemen om kleurverschillen in de sierpleister te voorkomen.

Bij behangklaar pleisterwerk werkt men een raaplaag met een dunne laag pleisterwerk af. De pleisterlaag moet voor een te behangen muur vrij dun zijn, omdat een dikkere laag door de optredende spanningen tijdens het behangen kan worden los getrokken.

Bij pleisterwerk op een gipsplaat, brengt men de gipsplaten op een bestaande binnenmuur aan. Vervolgens zet men de pleisterlaag op gipsbasis op en werkt dit ruw af. Tenslotte de gewenste afwerklaag van pleistergips aanbrengen.

Het aanbrengen van pleisterwerk op een gipsplaatwand

Altijd op de hoogte blijven omtrent de nieuwste prijsontwikkelingen binnen de bouwsector en deze gegevens direct en eenvoudig aanpassen naar je eigen situatie?
Dat maakt Casadata voor je mogelijk. Je krijgt nu 25% korting op een inlogabonnement naar keuze, wanneer je in het opmerkingenveld Bouwtotaalinlog vermeldt. Binnen het abonnement krijg je gratis uitleg door de Casadata klantenservice en kun je onbeperkt gebruik maken van de helpdesk tot 20.30 uur in de avond.

Kosteninformatie

Alle  kosten zijn exclusief BTW, voorbereiding, afplakken, profielen, steigerwerk, klimtijd, bouwplaatskosten, transportkosten en stortkosten. Let op! Het prijspeil is augustus 2022.

Er is gerekend met een gemiddeld uurloon van € 46,20, excl. opslag bedrijfskosten, winst en risico. Bij de totaalkosten is een toeslagpercentage van 17 procent toegepast op de directe kosten. Dit toeslagpercentage bestaat uit 8% voor algemene bedrijfskosten, 5% voor winst en 3% voor risico. De berekeningsformule luidt: 1,08 x 1,05 x 1,03 = 1,168 afgerond op 17%.

Bouwkosten tabel

Originele Casadata tabel

Behangklaar dunpleister op gipsbasis handmatig op binnenmuur tot 10 m2, per m2
Gipsplaat op binnenmuur aanbrengen en afpleisteren op gipsbasis, tot 10 m2, per m2

Meer informatie: www.casadata.nl

BouwTotaal