Houtverbinder maakt prefab montage eenvoudiger

Artikel delen

Prefab houten elementen worden met grote precisie industrieel vervaardigd in een productielocatie. Maar vervolgens worden op de bouwplaats handmatig houten stelregels en ankers geplaatst. Vaak is een zware hamer nodig om de prefab elementen precies op hun plek te krijgen. Dat moet anders kunnen, dachten ze bij Hilti. Dus werd de HCW houtverbinder ontwikkeld, die de plaatsing van prefab houten elementen op de bouwplaats veel nauwkeuriger en eenvoudiger maakt.

Tekst: ing. Frank de Groot
Beeld: Hilti

Doorsnede Hilti houtverbinder.

Doorsnede Hilti houtverbinder.

“Het is toch vreemd dat we in de fabriek de prefab elementen volledig geautomatiseerd met hoge precisie maken en dan vervolgens op de bouwplaats handmatig stelregels, stalen hoekregels en ankers plaatsen? Waarom kunnen we die digitaliseringsslag niet doortrekken naar de bouwplaats”, zegt Coert de Jong, Constructeur / Technisch Adviseur bij Hilti.

Aanleiding voor de ontwikkeling van de HCW houtverbinder was de vraag van een Duitse houtskeletbouwer of er geen efficiëntere bevestigingsmethode op de bouwplaats mogelijk was. “We zien steeds meer houtbouw, ook in Nederland. Dus is er een stijgende behoefte aan een goede montage van prefab houten elementen op de bouwplaats”, aldus Coert.

Houtverbinder

Hoe werkt het?

De HCW houtverbinder is geschikt voor hout-op-betonverbindingen en hout-op-houtverbindingen. De noviteit bestaat uit een holle stalen conus met uitwendige schroefdraad. Deze houtverbinder wordt in de fabriek in de elementen geplaatst. Daartoe worden de houtelementen eerst voorgeboord met behulp van industriële schrijnwerkmachines/CNC-machines. Op de bouwplaats schuift de houtverbinder over de M12 ankers. Dat kunnen boutankers of stokschroeven zijn. De ankers duwen gekartelde stalen lippen in de houtverbinder opzij, waardoor ze niet meer terug kunnen. Hierdoor is direct na plaatsing een sterke verbinding ontstaan die trek- en schuifbelastingen kan opvangen.

Door de trechtervormige opening aan de onderzijde van de HCW houtverbinders is positionering over de ankers ook eenvoudig. Er is tevens een houtverbinder beschikbaar met nagelplaat, voor bevestiging aan oppervlakken.

Houtverbinder

Positionering is eenvoudig door het trechtervormige uiteinde van de houtverbinder.

Digitaal uitzetten

“Uiteraard is een nauwkeurige plaatsing van de ankers op de bouwplaats van groot belang”, zegt Renaldo Boom, Business Developer Houtbouw bij Hilti. “Het uitzetten van de ankers gebeurt dan ook digitaal. Met een tablet in combinatie met meetapparatuur kunnen zeer exact de ankers worden geplaatst en op hoogte gesteld. Wij kunnen de meetapparatuur en tablet leveren, maar je kunt natuurlijk ook je eigen apparatuur gebruiken.”

Aannemers zijn volgens Renaldo soms eerst huiverig, omdat men denkt dat het digitaal aanbrengen van ankers heel ingewikkeld is. “Maar het werkt juist heel eenvoudig en intuïtief. Wij kunnen in een ochtend iemand leren werken met de meetapparatuur. De tekeningen met ankerpunten worden in de tablet ingeladen en met behulp van de meetapparatuur wordt de exacte positie van de ankers weergegeven. Door de tablet op de boormachine te monteren kan de maatvoerder zowel positioneren als boren. Achteraf horen we dan ook vaak dat het eigenlijk heel simpel werkt.”

Hij vervolgt: “Door deze wijze van bevestigen kun je tevens sneller de prefab elementen assembleren. Dat scheelt kraantijd, dus geld. Ook kun je de montageploeg tot 30% reduceren! In deze tijd waarin we vakmensen tekort komen is dat eveneens een groot voordeel.”

Digitalisering bouw

Door een tablet met ankerposities op de boormachine te monteren kan de maatvoerder zowel positioneren als boren. Hiermee maakt de houtbouwer een digitaliseringsslag naar de bouwplaats.

Ingebouwde zekerheid

Feitelijk is de HCW houtverbinder een constructieve klikverbinding die zekerheid geeft over de bereikte sterkte. Coert: “Door de exacte positionering van de HCW houtverbinder worden trek- en dwarskrachten precies opgenomen waar deze gedimensioneerd werden. Dit zorgt voor een optimaal gebruik van materiaal. De HCW houtverbinder is dan ook ETA gecertificeerd en je kunt de verbinding volgens de Eurocodes berekenen. Er zijn zelfs rekenvoorbeelden beschikbaar. Daarnaast is de zekerheid over de verbinding belangrijk in het licht van de komende Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen. Je bereikt een aantoonbare sterkte.”

De HCW houtverbinder heeft een diameter van 40 mm. “Door die grote diameter heeft deze veel grip op de houtvezels en haal je een hoge afschuifkracht. Met dit systeem kun je dan ook tot vier lagen hoge appartementengebouwen in hout realiseren, eventueel met CLT-elementen. Nadrukkelijk wil ik wijzen op het feit dat ook kleine houtbouwers veel voordelen met dit systeem kunnen behalen.”

Coert besluit: “Wij leveren met de HCW houtverbinder een totale oplossing. Dat gaat dus verder dan alleen een anker. Wij helpen de aannemer de digitaliseringsslag naar de bouwplaats te maken. Daartoe werken we al samen vanaf de ontwerpfase: hoe vang je alle krachten op? Juist door deze begeleiding durven aannemers de stap te maken en ervaren ze direct de grote voordelen van de optimalisering van hun proces.”

Hilti op Vakbeurs PREFAB

Wil je meer weten over het HCW houtverbindingssysteem of alle andere prefab-oplossingen die Hilti biedt? Kom dan naar Vakbeurs PREFAB. Je vindt Hilti op standnummer F024 in Hal 1.

Dagelijks geeft Coert de Jong een presentatie over digitalisatie in prefab houtbouw. Dat doet hij van 14.45 tot 15.15 uur in het Praktijktheater Slim Bouwen, eveneens in Hal 1.

Hilti
www.hilti.nl
Stand: 1.F024