Ketenpartners ontwikkelen prefab-innovatie voor natte cel

Artikel delen

Samen met ketenpartners DEKO, Tegelgroep Nederland en Mosa lanceert wedi tijdens de beurs PREFAB in Den Bosch een nieuwe wand- en vloerconstructie voor de natte cel. “Het DEKO Quick Fix Panelsysteem bestaat uit geprefabriceerde en volledig betegelde wand- en vloerelementen, die op de bouw snel en eenvoudig waterdicht geplaatst kunnen worden. Een innovatie op het gebied van industrieel en modulair bouwen”, zegt Dennis Platteel, Country Manager wedi Benelux.

PanelsysteemHet nieuwe panelsysteem bestaat uit een hoogwaardig gewapende XPS bouwplaat van wedi met daarop tegels van Mosa of Tegelgroep Nederland. Platteel: “Die betegelde plaat vormt een lichtgewicht wand- en vloerconstructie, waarin naar wens vooraf ook het leidingwerk, elektra en de afvoertechniek inclusief een goot of put al geïntegreerd kunnen worden. Zo kan een nieuwe badkamer als kant-en-klaar lego bouwpakket op de bouw geleverd worden.”

Voor de vloerelementen worden wedi-platen van 30mm dik gebruikt. “Die worden betegeld met 60×60 tegels. Voor de wandelementen vormt een plaat van 10mm de basis. Daarop kunnen tegels van 260×60 of 60×30 toegepast worden.”

Volautomatisch lijmen

Bij keramisch veredelaar DEKO in Elst worden de vloer- en wandtegels in de fabriek volautomatisch op de bouwplaten van wedi gelijmd. “Daarbij meten lasers continu de voegbreedte tussen de tegels en de vlakheid van het paneel. Een precieze werkwijze die zorgt voor panelen van consistente goede kwaliteit. De productieafdeling voorziet de tegelpanelen eventueel van gewenste doorvoeren of schuine zijden voordat de logistieke afdeling ze professioneel verpakt en op de bouwplaats of bij onze handelspartners aflevert.”

Om te garanderen dat de betegelde elementen schadevrij op de bouwplaats arriveren, wordt gebruikt gemaakt van glasbokken. “Die bieden de benodigde bescherming. Daarnaast gebruiken we, net als bij glasplaten, zo min mogelijk verpakkingsmateriaal. Voor onze handelspartners hebben we speciale containers waarin we de elementen kunnen aanleveren”, zo verduidelijkt Platteel het proces.

Badkamer

Complete badkamer op pallet

Platteel verwacht in de toekomst ook veel op europallets aan te leveren. “De afmetingen van de elementen van het DEKO Quick Fix Panelsysteem zijn daar geschikt voor en bovendien kunnen we, samen met de andere benodigde sanitaire voorziening, een complete badkamer op de bouw afleveren als bouwpakket. Ideaal voor renovatie, maar zeker ook voor nieuwbouw”, zegt Platteel.

In dat laatste geval kan de afbouwfase van een badkamer al naar de ruwbouwfase getrokken worden. “Daardoor hoef je in de afbouwfase niet het huis meer door met de tegels, het sanitair en alle andere benodigdheden zoals lijmen en voegmiddelen. Met alle voordelen van dien.”

Stil, schoon en opgeleid werken

Natte celBelangrijke voordelen van het prefab systeem zijn volgens de ontwikkelaars dat de verwerkers snel en schoon kunnen werken, maar ook de gegarandeerde kwaliteit die ze met het systeem bieden aan hun klanten. “De natte cel is één van de meest complexe bouwdelen en in de praktijk blijkt het vaak moeilijk de kwaliteit te borgen. Om te zorgen dat het systeem in de natte cel ook goed wordt verwerkt, leiden we de verwerkers ervan eerst zelf op. Daar hebben we met ons Expert Pro-programma ruime ervaring mee aangezien waterdichtheid bij veel van onze producten een grote rol speelt”, zegt Platteel.

Met behulp van een speciaal ontwikkelde adapterset kan de vakman die het systeem toepast, de panelen eenvoudig waterpas plaatsen. “Met de panelen van het DEKO Quick Fix Panelsysteem leveren ze hun klanten tegelvloeren en -wanden met strak uitgelijnde voeglijnen, waterdichting volgens de hoogste norm en ook nog eens voorzien van thermische isolatie. Ze verwerken de panelen volgens de KOMO (URL35-101) en DIN18534-richtlijnen en daardoor kan gratis 15 jaar verzekerde garantie op waterdichtheid op het uitgevoerde project worden gegeven

Beurs PREFAB

De Brabanthallen in Den Bosch zijn op 10, 11 en 12 oktober het toneel van de Vakbeurs Energie en PREFAB. Bij standnummer 040 presenteert wedi samen met haar ketenpartners DEKO, Tegelgroep Nederland en Mosa met het DEKO Quick Fix Panelsysteem een innovatieve wand- en vloerconstructie. Hiermee introduceert de bouwmateriaalspecialist een nieuwe innovatie op het gebied van industrieel en modulair bouwen.

Over wedi

Wedi is opgericht in 1983 en inmiddels actief in 36 landen. Het bedrijf levert bouwsystemen, designelementen en objectbouwservice. Als innovatieleider presenteert wedi slimme oplossingen voor gebruikelijke en ongebruikelijke bouwproblemen. Daarbij werkt het bij alle nieuwe ontwikkelingen nauw samen met architecten, ketenpartners, vakhandelaren en tegelzetters.

wedi
www.wedi.nl
Stand 1.C040