‘Bungalow uit tijd oliecrisis’ weer futureproof

Artikel delen

Typisch jaren zeventig. Zo kun je de bungalow in het Noord-Hollandse dorp Vogelenzang omschrijven, die door de architecten en vakmannen van BAR-Amsterdam dit jaar grondig wordt gerenoveerd. Dankzij de geveloplossingen van Unilin Insulation wordt de woning ook veel energiezuiniger.

Renovatie jaren 70 villa

Tijdens de oliecrisis die in 1973 voor autoloze zondagen zorgde in Nederland, ontbrak de noodzaak om bestaande woningen veel energiezuiniger te maken en van het gasnetwerk af te koppelen. Dankzij de enorme aardgasbel die bijna vijftien jaar eerder was ontdekt onder de provincie Groningen, konden woningen relatief goedkoop worden verwarmd en ontbrak de noodzaak om energiezuinig te bouwen. “Dat is goed te zien aan de bungalow in Vogelenzang die momenteel door ons ingrijpend wordt genoveerd”, vertelt Stijn Bavinck van Bavinck Atman & De Rooij Building Architecture Amsterdam, oftewel BAR-Amsterdam. “Ongelofelijk maar waar: bij de bouw van de 450 m² grote bungalow zijn niet of nauwelijks isolatiematerialen gebruikt. Dat leidde tot een enorme energierekening.”

Werk aan de winkel

De zeer matige isolatie leidde bovendien tot een laag energielabel, waarover iedere woning in Nederland sinds 2008 moet beschikken. Toen de bungalow in Vogelenzang werd verkocht, wist de nieuwe eigenaar dan ook dat er werk aan de winkel was. Hij gunde de renovatie aan BAR-Amsterdam, dat zowel architecten als bouwers in huis heeft. Bavinck: “Het voordeel daarvan is dat we het hele traject voor onze rekening kunnen nemen, van de eerste tekening tot de oplevering. Daardoor kunnen we goed budgetteren en is er minder kans op ruis op de lijn.”

Renovatie jaren 70 villa

Flinke verduurzaming

Teneinde de energiekosten flink terug te brengen, besloot de nieuwe eigenaar de renovatie van de bungalow te combineren met een flinke verduurzaming. Niet alleen het enorme platte dak maar ook de gevels moesten daarom worden geïsoleerd. “Bij de keuze van het isolatiemateriaal hebben we ons laten adviseren door Bouwcenter RAB Amsterdam, het bedrijf dat onze bouwmaterialen levert”, blikt Bavinck terug.

ISDE-subsidie

Om in aanmerking te komen voor de regeling Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE), moest het isolatiemateriaal volgens Bavinck een bepaalde minimale Rd-waarde hebben. “Bovendien waren twee verschillende soorten isolatieplaten nodig: één om op de begane grond van binnenuit te isoleren en één om op de eerste verdieping van buitenaf te isoleren. Dat laatste was nodig om binnen geen woonruimte te verliezen.”

Aanbrengen gevelisolatie

Twee oplossingen

De keuze van Bouwcenter RAB Amsterdam viel op de combinatie van Utherm Wall L Flex (eerste verdieping) en Utherm Wall K Gyp (begane grond). Twee oplossingen met een R-waarde die afhankelijk van de dikte van de PIR-platen kan oplopen tot respectievelijk 7,90 m²K/W en 5,50 m²K/W. “Vooral met de Utherm Wall L Flex-platen moesten flinke oppervlakten worden bedekt”, weet Bavinck. “Ze werden op de bouwplaats aangeleverd in het standaardformaat van 1.200 x 600 mm en aan de buitenkant tegen de oneffen bakstenen gevel gemonteerd. We hadden er nog geen ervaring mee, maar het bleek een licht, slank en handzaam product dat makkelijk op maat kan worden gezaagd.”

Gevelisolatie jaren 70 woning

Loeistrakke ondergrond

Met de Utherm Wall L Flex-platen creëerde BAR-Amsterdam volgens Bavinck een loeistrakke ondergrond voor wat het sluitstuk moet worden: een open gevelsysteem van hout. “De bungalow is daardoor straks niet alleen weer futureproof en energiezuinig, maar oogt dankzij de houten gevels ook veel moderner en duurzamer.”

Op de begane grond kon de isolatie volgens Bavinck wel aan de binnenkant worden aangebracht. “Omdat de Utherm Wall K Gyp-platen aan één kant zijn voorzien van een laag gipskarton van 12,5 mm, is er sprake van isolatie en afwerking in één. Je bent in één keer klaar en je hoeft binnen alleen nog maar te schilderen of te behangen.”

Gevelisolatie jaren 70 villa

Keurig op tijd

De renovatie van de bungalow in Vogelenzang moet voor het eind van het jaar zijn afgerond. “Tijdens de jaarwisseling hoop ik het glas te heffen op weer een geslaagd BAR-project”, blikt Bavinck monter vooruit.

Unilin Insulation
www.unilininsulation.com