Yellow Big Road

Artikel delen

Inmiddels duurt de weg die DeWalt aflegt 100 jaar! Wij mochten namens BouwTotaal een bezoek brengen aan de Sugar Factory in Halfweg. Een oude fabriek omgebouwd tot evenementen locatie. Hier vierde DeWalt namelijk haar jubileum. Bij aankomst valt al direct de stoere en industriële uitstraling op. Dat past ook heel goed bij hun merk.

Tekst en beeld: Ton Beijk

De eerste afkortzaag van DeWalt uit 1924.

De eerste afkortzaag van DeWalt uit 1924.

Ik ken DeWalt best wel lang, omdat ik er ook al jaren mee werk. Een merk met stoere en robuuste machines. Zo’n machine die nog gewoon doorwerkt nadat je hem per ongeluk van je steiger afstoot. We kregen een voorproefje van wat ons allemaal te wachten staat.

Een stukje geschiedenis

DeWalt, dat is toch dat merk met die gele machines? Klopt, dat valt lekker op. Dan weet je snel waar je machine is als je met collega’s zo bezig bent in de bouw. ‘Yellow & Black’; het begon allemaal in 1924. Raymond Elmer DeWalt vond als eerste de afkortzaag uit, waarna het bedrijf snel groeide.

Via DeWalt Inc. en de American Machine & Foundry Co. kwam het bedrijf in 1960 in handen van Black & Decker. In 1992 kreeg het merk een grote facelift en is eigenlijk het merk ontstaan, zoals wij het nu kennen. In 1994 nam DeWalt het bekende Duitse merk Elu over en werd de technologie samengevoegd met die van DeWalt.

Ontwikkeling

Met de Powershift accu kun je zelfs kernboren met grote diameter.

Met de Powershift accu kun je zelfs kernboren met grote diameter.

DeWalt bleef al die jaren door ontwikkelen en heeft tegenwoordig machines voor elke branche. Of het nu elektrisch of handgereedschap betreft, ze maken het allemaal. Vanaf het begin met een snoer of een tweetact motor. Maar inmiddels bestaan er al decennia accu machines. Zo’n tien jaar geleden was de visie van DeWalt al, volgens mij als één van de eerste, dat alle machines met een snoer ook op accu moesten kunnen. Dit ging dus ook over de afkort- en tafelzagen. Dit werd toen het ‘Flexvolt’ systeem, met inmiddels accu’s tot wel 12Ah. Dat is toch wel heel veel capaciteit. Nog maar iets meer dan tien jaar geleden sprak ik een hoofd marketing van een (ander) groot gereedschap merk: “Met die 5Ah accu zullen wel aan de bovengrens zitten, door andere regelgeving en techniek.”

Flexvolt’ systeem, met inmiddels accu’s tot wel 12Ah.

Flexvolt’ systeem, met inmiddels accu’s tot wel 12Ah.

Maar het loopt toch anders. En sterker nog, ik denk dat wij nog veel gaan zien in de komende tijd. Want wij mogen hier ook een voorzetje geven van de nieuwste ontwikkelingen. Om te beginnen is er nu de ‘Powerstack’ accu. Een nieuwe gestapelde accu-cel technologie. Deze accu heeft 50% meer capaciteit, biedt meer werktijd, blijft koeler en heeft een veel langere levensduur. Tot wel twee keer zo lang zelfs. En deze ‘Powerstack’ 18V 5Ah accu past ook op de 18V XR machines.

Powerstack’ accu met gestapelde accu-cel technologie.

Powerstack’ accu met gestapelde accu-cel technologie.

Zijn er nog grenzen?

Maar het gaat nog veel verder. Nu komt DeWalt met de ‘Powershift’ accu. Ga er maar even goed voor zitten. Een accu van 554 Wh. Ja, je leest het toch echt goed: 554 Wh. Geschikt voor machines voor de stratenmakers onder ons, zoals de Stamper en de Trilplaat. Voor in de betonbouw de trilnaalden van forse omvang en zelfs boormachines voor kernboren van hele grote diameters. Er zijn snelladers en er is ook een adapter voor de ‘Flexvolt’ accu’s. Met de komst van ‘Powershift’ kun je haast zeggen dat de 2 tact tijd voorbij is.

De ‘Powershift’ accu, goed voor maar liefst 554 Wh.

DeWalt introduceert de ‘Powershift’ accu, goed voor maar liefst 554 Wh.

Of er nog grenzen zijn, ik denk het eigenlijk niet. Want na elk bezoek aan zo’n groot gereedschap merk blijf je toch weer van de ene in de andere verbazing vallen. Volgens mij gaan wij nog veel mooie ontwikkelingen tegemoet zien.

Gereedschap op accu

De ‘Powershift’ accu is zelfs geschikt voor de Stamper en de Trilplaat.

Oplader voor de Powershift accu.

Oplader voor de Powershift accu.