Bouwfouten
Foute loodslabbe bij schoorsteen
Een schoorsteen lekt bij hevige en langdurige regenval. De lekkage wordt zichtbaar bij de aansluiting van de schoorsteen met het plafond. De lekkage bevindt zich bij beide schoorstenen. Het herstel dat uitgevoerd is door verschillende bedrijven bestaat uit het hydrofoberen van het metselwerk en het vervangen van het loodwerk. Volgens de eigenaar hebben ze de schoorstenen ook opnieuw gevoegd. De verschillende herstelwerkzaamheden hebben echter niet geleid tot duurzaam herstel. Volgens de eigenaar zouden de verschillende werkzaamheden de situatie zelfs hebben verslechterd…
Aan Bureau voor Bouwpathologie BB de vraag om de oorzaak en omvang van de lekkage op te sporen en met een hersteladvies voor duurzaam herstel te komen. Te beginnen met onderzoek.
Onderzoek
Het onderzoek begon met het bekijken van de leksporen in het plafond onder de schoorstenen. Een deel was al opengemaakt, zodat er goed in de constructie gekeken kon worden. Hierdoor werd de bron van de lekkage van binnenuit zichtbaar. Om een duidelijker beeld van de lekkage te krijgen is de bouwpatholoog het dak op geklommen. Bij het beklimmen van het dak werden de eerste tekenen van gebreken al zichtbaar bij de schoorsteen. Eenmaal bij nok van het dak aangekomen kon het onderzoek goed gestart worden.
Opvallend was dat schoorstenen zeer slecht en onprofessioneel uitgevoerd was. De uitvoering van het lood was zeer slecht. Over de nok was een enkele losse strook lood aangebracht. Daarnaast waren de loodslabben onvoldoende diep in de lintvoegen aangebracht. Op enkel plaatsen lag het lood zelf 5 mm omgevouwen en los in de lintvoegen. Ook bleek de overlap van de slabbe minimaal gehouden. Het type lood dat was toegepast was te licht voor deze toepassing. Bij wind kon het lood eenvoudig opwaaien. Om dit te voorkomen was er geprobeerd om het lood vast te kitten aan de schoorsteen.Naast het vervangen van het lood zou de gevel ook gehydrofobeerd te zijn tijdens de verschillende herstelwerkzaamheden. Ook zouden de schoorstenen opnieuw gevoegd zijn, wat echter niet het geval is geweest. Het voegwerk van de schoorstenen is zeer slecht van kwaliteit. Op enkele plaatsen zijn de voegen zelfs gescheurd of ontbreken zelfs.
Oorzaak
De lekkage van de schoorsteen ontstaat omdat de totale uitvoering van de schoorsteen slecht en onprofessioneel is. Door het slecht aangebrachte lood kan op een eenvoudige manier water achter het lood komen en in de constructie dringen. Sterk overdreven heeft de huidige toepassing van het lood niet tot nauwelijks een functie. Ook omdat het voegwerk van de schoorsteen slecht is en het metselwerk gehydrofobeerd is worden de zwakke plekken in metselwerk extra belast, bij hevige of langdurige regenval. Wanneer enkele onderdelen van een constructie goed waterafstotend zijn stroomt het water weer langs de zwakke plekken die wel water op kunnen nemen. Op deze plaatsen kan het water veel makkelijker in de constructie dringen, met lekkage als gevolg. Wat begon als de vraag om de oorzaak en omvang van de lekkage op te sporen en met een hersteladvies voor duurzaam herstel te komen, eindigt met het vernieuwen van de schoorsteen. Het is niet noodzakelijk om de gehele schoorsteen de vervangen en opnieuw op te bouwen. Wel is het van belang dat de schoorsteen goed hersteld wordt door een vakkundig bedrijf.Herstel
Het hersteladvies bestaat uit:
- Het verwijderen van de huidige loodslabbe en het uitkrabben van de voegen van het metselwerk. Belangrijk is dat de voegen voldoende diep uitgekrabd worden zodat de nieuwe voegen een goede hechting krijgen.
- Na het verwijderen van het lood en het uitkrabben van de voegen kan er gestart worden met het aanbrengen van het nieuwe lood. Belangrijk is dat de loodslabbe voldoende diep in de voegen wordt aangebracht. Ook moet het lood voldoende zwaar zijn, zodat het niet meer opwaait.
- Na het aanbrengen van het lood kan het voegwerk worden aangebracht.
- Om zeker te zijn van een goede waterdichte schoorsteen is het raadzaam om de schoorsteen nogmaals te hydrofoberen
Het is spijtig dat er na zoveel werkzaamheden aan de schoorstenen nog steeds ingrijpend herstel noodzakelijk is!