10 maatregelen: voorkom overstromingen in stedelijk gebied – deel 2

Artikel delen

Dat het nodig is om maatregelen te nemen tegen wateroverlast, blijkt wel uit onze dagelijkse nieuwsbronnen. Zo waarschuwde het KNMI in een week tijd meerdere keren voor zware onweersbuien, stonden in Limburg straten blank en werden zelfs huizen onbewoonbaar verklaard door wateroverlast. Eerder las je al over vijf oplossingen om steden en inwoners tegen deze overlast te beschermen: sponge city’s, groene daken of daktuinen, uiterwaarden, regenwater scheiden van het riool en ondergrondse regenwaterbuffer- en infiltratiesystemen. Maar er zijn er meer. Lees de rest van onze top tien.

6. Het riool schoonhouden

Het riool kan natuurlijk verstopt raken met afval, puin, boomwortels en bladeren. Door het riool schoon te houden, kan deze doen wat het moet doen. Daarnaast maakt het type rioolbuizen verschil. Traditionele rioolbuizen kunnen roest en corrosie ontwikkelen, wat tot verstopping leidt. Kunststof rioolbuizen en inspectieputten zijn bestand tegen corrosie en verkalking en zijn bovendien gemakkelijk te inspecteren en reinigen.

7. Duurzame afvoer

In stedelijke gebieden zien we veel beton en tegels; groen lijkt een overbodige luxe. Niet handig, want beton blokkeert regenwater en leidt water om naar afvoersystemen die bij veel regenval verstopt raken. Dat water overstroomt vervolgens in de straten, wat leidt tot overstromingen. Een goede oplossing voor dit probleem is duurzame afvoer, zoals waterpasserende bestrating en beplanting. Als onderdeel van de stedelijke milieu-initiatieven worden blokkerende bestratingen al steeds vaker vervangen door waterpasserende bestratingen, gras en andere beplanting. Zo krijg regenwater meer ruimte en kan het op een natuurlijke manier worden afgevoerd in de bodem.

8. Bouwkundige maatregelen en onderhoud

Regenwatermanagement ligt niet alleen in handen van gemeenten, maar ook in die van inwoners. Zo kunnen zij hun dakgoten en regenpijpen regelmatig controleren op verstopping. Daarnaast kunnen zij hun woning waterdicht maken door te kiezen voor waterdichte deuren, ramen en kozijnen. Andere maatregelen die particulieren zelf kunnen treffen, zijn onder andere stopcontacten verhogen en waterdoorlatende MDF- of gipsplaten vervangen voor duurzamere materialen.

9. Alarmsysteem voor overstromingen

Door alarmsystemen te verbeteren, is schade aan huizen en andere eigendommen te beperken en kunnen mensenlevens worden gered. In Europa zijn verschillende initiatieven om natuurrampen zoals overstromingen nauwkeurig te evalueren. Dankzij zulke evaluaties kunnen de frequentie en het tijdstip van de waarschuwingen – indien nodig – worden herzien. Nauwkeurige voorspellingssystemen helpen beleidsmakers, landelijke en provinciale instellingen zoals waterschappen en eerstelijns hulpverleners hun werk goed te kunnen doen.

10. Particuliere maatregelen

Volgens European Environment Agency zullen jaarlijkse overstromingen vervijfvoudigen in 2050 en zelfs verzeventienvoudigen in 2080. Het is dus belangrijk om preventieve maatregelen te (blijven) nemen. Maar we kunnen dat niet allemaal overlaten aan de overheid, gemeenten, milieuactivisten en stedenbouwkundigen. Wat particulieren zelf extra kunnen doen naast bouwkundige maatregelen en onderhoud van hun huis? Onder andere regenwater opvangen, een daktuin aanleggen of zorgen voor extra groen in de tuin. Alle beetjes helpen.

Alle tien de maatregelen op een rijtje nog eens teruglezen? Of meer weten over de uitdagingen en duurzame oplossingen voor regenwater in verband met de stedelijke bestendigheid tegen regenwateroverlast? Lees de whitepaper van Wavin.