Historisch Deens huisje met zeewierdak te koop voor $ 414.000

Artikel delen

In de Middeleeuwen kreeg het Deense eiland Læsø te maken met schaarste aan bouwmaterialen. De lokale bevolking begon zodoende te bouwen met alle natuurlijke materialen die ze konden vinden. Met onder andere: zeegras, waarmee ze extreem duurzame daken hebben gemaakt die eeuwen hebben geduurd. Tegenwoordig herbergt het eiland nog steeds 19 originele zeewierwoningen, één daarvan is net te koop gesteld. Een zeskamerwoning die onlangs is gerenoveerd met maar liefst 35 ton lokaal geoogst zeegras.

Tegen het einde van de 18e eeuw had het eiland 250 overgebleven huizen met zeegrasdaken. De daken waren meestal gelaagd in dikke stapels, vaak tot een meter dik. De techniek creëerde een indrukwekkend duurzame isolerende omhulling voor de huizen die de gebouwen heeft geholpen de tand des tijds te weerstaan.

Voor degenen die twijfelen aan bouwen met zeegras, het natuurlijke materiaal is ongelooflijk duurzaam, evenals niet-toxisch en brandveilig. Het kan met de hand worden geoogst en wordt uitgehard door zon en wind. En, zoals de Deense huisjes hebben bewezen, zijn de isolerende eigenschappen even duurzaam als welke hedendaagse isolatie dan ook.

Het huisje dat momenteel te koop staat voor $414.000, is een zeskamerwoning met een oppervlakte van ruim 300 vierkante meter. De woning dateert uit de 18e eeuw en is minutieus gerestaureerd om het historische karakter te versterken. Het oorspronkelijke zeewierdak werd vervangen door 35 ton zeewier dat plaatselijk werd geoogst op de ‘zeewierbank’ van het eiland, een initiatief dat door het eiland was begonnen met als enig doel de resterende historische huizen te restaureren.

De uitgebreide boerderij heeft zes kamers opgebouwd binnen de traditionele opbouw van het huisje. De keuken en woonruimtes krijgen een overvloed aan natuurlijk licht. Rustieke details, zoals kleurrijke boerderijdeuren en zichtbare balken aan het plafond geven het interieur een oude charme. Het huisje ligt op een groot perceel land vol met oude appelbomen en ligt op slechts enkele minuten van een prachtig strand.

Bron: Treehugger Beeld: Per Nielsen via Adam Schnack