Lezerstest

Producten
Artikel delen

Robuuste smartphone met talrijke functies

BouwTotaal organiseert regelmatig testmogelijkheden van elektrisch gereedschap en gebruiksapparatuur. In samenwerking met Cat® phones (Caterpillar) ditmaal de test van de nieuwe, zeer robuuste Cat S61 smartphone met onder meer geïntegreerde FLIR® thermische camera, luchtkwaliteitsmeter en laserondersteunde meettechnologie. En; u kunt er ook nog mee bellen! Mano Macias van Kone BV ging aan de slag met deze bijzondere smartphone.

“In mijn werk sneuvelen er nog wel eens smartphones, dus was ik wel geïnteresseerd in jullie oproep om de Cat S61 te testen”, zegt Mano Macias. Het is servicemonteur Liften & Roltrappen bij Kone BV. “De circa 500 servicemonteurs van Kone werken nu nog met de Samsung S6. Met de webapplicatie van SOTI kunnen we in de cloud werken. Denk aan werkopdrachten, urenverantwoording, materiaalbestellingen, enzovoort. Helaas werkte deze webapplicatie niet op de Cat S61, maar wellicht is dat in de toekomst wel mogelijk.”
Het gewicht van het toestel was ook even wennen: “Door zijn robuuste karakter is hij twee keer zo zwaar dan de Samsung. Maar voordeel is dat het toestel tegen een stootje kan. In ons werk in bijvoorbeeld liftschachten is dat wel belangrijk. Daarnaast is het interne geheugen groter en lopen de programma’s soepeler.”

Meten is weten

Het toestel is voorzien van een geïntegreerde FLIR® thermische camera en dat is Mano prima bevallen: “Machtig mooi! Zo kon ik bijvoorbeeld heel snel de temperatuur van verhitte lagers meten. Normaal moeten we dat met de hand doen.” Ook de luchtkwaliteitsmeter werd gebruikt: “Wij werken bijvoorbeeld in de liftschachten van papierfabriek Parenco in Renkum. In die schachten hoor je geen alarm afgaan als de luchtkwaliteit door calamiteiten verslechterd. Nu kunnen we die zelf continu meten.”
Met de laserondersteunde meettechnologie werden verder onder meer de binnenmaten van liftkooien opgemeten: “Ook weer zo handig. Moet je een goot bestellen voor die lift, hoef je niet met een rolmaat die liftkooi in. Dat gaat perfect.” De smartphone is zelfs door Mano onder water gehouden: want als hij test, doet hij dat ook grondig: “Zelfs dat gaf geen kwaliteitsverlies.” Hij blijkt ook zeer tevreden over het geluid: “Wij werken soms in een rumoerige omgeving en dan is het fijn dat de telefoon een helder, goed verstaanbaar geluid geeft.” En de accu? “Die gaat anderhalve tot twee dagen mee, bij intensief gebruik van alle faciliteiten. Dat is toch wel indrukwekkend.”

Tevredenheid overheerst dus. Of zijn er wellicht toch ergens nog kanttekeningen bij te plaatsen? “Nou, ik vind het beeld bij donkere opnames niet contrastrijk genoeg, waardoor de kwaliteit van de afbeelding wat afneemt. En je moet een oplossing zoeken voor het snel opnemen van de telefoon als deze op de screensaver staat. Maar dat kun je instellen via de navigatieknop aan de zijkant: als ik die nu indruk neem ik direct op.”

Mano is enthousiast genoeg om het toestel bij de directie onder de aandacht te brengen. “Uiteindelijk zal die aansluiting op de webapplicatie ook wel op te lossen zijn. Samenvattend een prachtig toestel!”

 


Cat S61 smartphone

De Cat S61 smartphone van Cat® phones beschikt over een geïntegreerde FLIR® thermische camera, met verbeterde software voor groter contrast, uitgebreid temperatuurbereik tot 400 graden Celsius en een van VGA naar HD geüpgrade camera, voor een maximale beeldoptimalisatie met FLIR’s MSX®-technologie. Dit maakt de camera ook geschikt voor diagnostiek en bewaking van materiaal of machines met een hoge temperatuur. Daarnaast is het mogelijk om warmteverlies rond isolatie, vocht, oververhitte elektrische apparaten en overbelaste circuits op te sporen en te kunnen zien in het donker, mist of rook. De MyFlir® app bevat veelgevraagde functies zoals livestreaming, tips en tricks en een community forum, die de gebruiker helpen het meest uit de thermische camera te halen.
De Cat S61 heeft ook een ingebouwde Sensirion luchtkwaliteitsmeter voor binnenshuis. Deze waarschuwt gebruikers voor hoge concentraties schadelijke stoffen (VOC’s) die vaak voorkomen in bouw en industrie, zoals verf, oplosmiddel, lijm en schoonmaakmiddelen. De Cat S61 monitort luchtkwaliteit en waarschuwt wanneer gevaar dreigt, zodat gebruikers op tijd actie kunnen ondernemen, zoals ventilatie verbeteren of pauze nemen. De sensor meet ook luchtvochtigheid en temperatuur.
Ook bevat Cat S61 laserondersteunde meettechnologie, die afstanden tot 10 meter kan meten, oppervlaktes kan berekenen en kan converteren tussen het metrische en imperiale systeem. Alle gegevens worden in de afbeelding opgeslagen, zodat men voor verdere verwerking niet terug hoeft naar de locatie.
De Cat S61 heeft een groot 5.2-inch FHD-beeldscherm, beschermd door Gorilla Glass 5 en geoptimaliseerd voor buitengebruik. De zeer robuuste telefoon is IP68 stof- en waterproof tot een uur op 3 meter diepte en beschikt over MIL Spec 810G-certificering, wat betekent dat hij valtests van 1,8 meter op beton doorstaat.

De Cat S61 is verkrijgbaar op www.catphones.com en bij geselecteerde verkooppunten, voor een adviesprijs van € 899,-.


 

BouwTotaal