Dakrandbeveiliging verkoopt zichzelf door eenvoud en doeltreffendheid

Artikel delen

Het is aan iedere opdrachtgever of aannemer om te bepalen wat veiligheid van mensen mag kosten, maar Skyworks helpt met twee noviteiten heel nadrukkelijk om te kiezen voor extra veiligheid. Ten eerste is er een permanente dakrandbeveiliging die niet constructief of bouwkundig aan het gebouw hoeft te worden bevestigd. Het kliksysteem is zo te plaatsen en beschermt daarmee de (onderhouds)partijen die op het dak aan het werk moeten optimaal. Ten tweede is er een ingenieus uitklapbaar mobiel verankeringssysteem ontwikkeld waarbij dakdekkers, bouwvakkers, schilders en onderhoudsmensen zeker zijn aangelijnd bij hun werk op het (schuine) dak of op randjes aan de gevel. “Wanneer klanten deze oplossingen zien, zijn ze direct enthousiast.”

Ruud Jongbloed, Business Development Manager van Skyworks, ziet sinds de introductie in Nederland dat beide systemen zichzelf verkopen door eenvoud en doeltreffendheid. “Heel Nederland ligt vol met zonnepanelen. Bij aanleg en onderhoud zijn deze systemen een uitkomst om daaraan snel en toch veilig te werken. Ook op schuine daken. Of schilderwerk of timmerwerk op lastige plekken, zoals de zijkanten van dakkapellen. Denk aan het plaatsen van installatievoorzieningen op daken. Of het aanbrengen van lichtkoepels in bestaande daken. Ik kan nog wel even doorgaan, er zijn zoveel werkzaamheden op daken dat je daarbij structureel de veiligheid moet regelen. Uiteraard als vakmensen en aannemers zelf, maar ook als eigenaar of gebouwbeheerder van het pand met dat platte dak. Van belang is tevens dat collectieve veiligheid altijd voor persoonlijke veiligheid gaat.”

Kliksysteem

Het systeem voor dakrandbeveiling is bijvoorbeeld snel en makkelijk te plaatsen. Het permanente systeem bestaat uit staanders voorzien van een ballast blokken van 25 kg die om de 1,5 m los op het dak worden geplaatst. De horizontale buizen zijn voorzien van een eenvoudig kliksysteem. Jongbloed: “De voorziening is bijna zonder gereedschap te monteren. Liefst 170 m1 per dag. Op de dakrand, om locaties van lichtkoepels en rond andere valgevaarlijke plekken. Er is standaard een rechte leuning of een terug liggende variant, die minder opvalt. Bovendien zijn ze desgewenst in allerlei vormen en materialen leverbaar, zodat de architect het esthetisch kan inpassen in de gebouwuitstraling.”

Dit systeem wordt in Frankrijk, bij moederbedrijf Frenehard, geproduceerd en met succes verkocht. In Frankrijk heeft een groot deel van de (platte) daken dakrandbeveiliging. Jongbloed: “In Nederland zijn we kennelijk nog niet zo ver. Het besef dat er meer mensen op onze daken komen dan we denken, is hier nog niet geland. Ja, tijdens de bouw verwacht je dat, maar er wordt daarna nog veel onderhoud gepleegd aan bijvoorbeeld klimaatinstallaties, zendmasten, zonnepanelen en dakbedekking. Dan laten gebouweigenaren vakmensen toe op hun dak, zonder het besef dat er geen (dakrand)beveiliging is. Met dit, bij Skyworks, nieuwe systeem is er doeltreffende oplossing. Betaalbaar en zonder allerlei bouwkundige ingrepen, want niemand wil extra gaten in zijn dak of gevel.” Het dakrandsysteem is daarnaast ook verkrijgbaar als tijdelijke voorziening, waarbij het systeem in de ruwbouw op het gevelelement of de betonvloer wordt geklemd en voorzien kan worden van buizen of netten.

‘Een ankerpunt binnen 2 minuten’

Het mobiele verankeringssysteem SYAM betreft een wereldwijde noviteit. Jongbloed toont hoe uit een langwerpige, draagbare koffer een soort droogmolen wordt uitgeklapt. “Deze wordt op een strategische plek op de verdieping tussen vloer en plafond geklemd en je kunt vervolgens zelfs met twee man via de zekeringslijn veilig naar buiten om op het dak of aan de gevel te werken. Het vergt slechts luttele minuten, waar je normaal met tijdelijke verankeringsmethoden al vaak veel meer tijd kwijt bent. Daarbij komt dat niemand blij wordt als je die verankeringen op een dak moet boren of lijmen.”

Ondanks dat het SYAM mobiele verankeringssysteem makkelijk en veilig te gebruiken is, dienen de gebruikers wel goed opgeleid te zijn. “We leveren dit systeem inclusief scholing. Moeilijk is het niet, maar je moet de logica snappen waar je de verankering plaatst zodat de SYAM goed zijn werk doet bij een val. Het is echt heel simpel. Dat bevestigen ook de eerste schilders/onderhoudsbedrijven die het systeem hebben aangeschaft. Was dat aanvankelijk nog een enkel exemplaar, direct daarop is een tweede exemplaar besteld, met een optie op nog eens twee exemplaren.”

Ruud Jongbloed besluit: “De vakman heeft zijn persoonlijke beschermingsmiddelen. Prima. Maar als je binnen 4 meter van een dakrand moet werken, is een structurele beveiliging echt geen luxe. En het hoeft geen tijd te kosten. Sterker, beide systemen blinken uit in tijdwinst en gemak.”

Informatie: skyworks.nl