Veilingmeesters Troostwijk zeer druk door aantrekkende bouw

Artikel delen

De tijd dat Troostwijk alleen failliete boedels aan derden veilde, ligt ruim achter ons. Inmiddels is het bedrijf ook volop actief in renovatie- en transformatieprojecten. De betrokken eigenaren of projectontwikkelaar van dit soort projecten schakelen Troostwijk in om de in het pand nog aanwezige producten online te veilen.

In het voormalige Philips Lighting kantoor in Eindhoven heeft Troostwijk 20.000 m2 vloeroppervlak aan systeemwanden en deuren verkocht. Het ging wel om een paar honderd deuren, die normaal gesproken zouden belanden in de container, maar nu zijn doorverkocht.

Tekst: Harmen Weijer

Veel panden die van eigenaar wisselen of gerenoveerd worden, herbergen nog heel veel bruikbare materialen, zoals: systeemwanden, -plafonds, verlichting, radiatoren en andere nutsinstallatievoorzieningen. Bij renovaties worden deze nog steeds vaak er uit gesloopt en vernietigd. “Terwijl deze materialen wel degelijk een flinke waarde vertegenwoordigen”, vertelt Frank Adam, accountmanager Bouw bij Troostwijk. “Uiteraard afhankelijk van het pand moet je denken aan minimaal 50.000 euro, maar het kan ook een half miljoen euro opleveren. Zo wordt een kostenpost een inkomstenbron. En het legt ook minder beslag op mankracht bij sloop en verwijdering.”

Circulaire economie

Daarnaast staat duurzaam ondernemen bij veel gebouweigenaren steeds hoger op de agenda. Frank Adam: “Hergebruik past volledig in de circulaire economie. Neem vloerbedekking: die wordt al jaren gerecycled, maar hergebruik is in veel gevallen heel goed mogelijk. Want het is vaak nog helemaal niet lang gebruikt, en dus heel goed opnieuw te leggen in een ander pand.” Menno Westerbrink, accountmanager GWW bij Troostwijk, vult hem aan. “Dat geldt ook voor systeemplafonds, want plafonds uit bijvoorbeeld zes panden kunnen heel goed hergebruikt worden in één pand.”

In het Philips Lighting kantoor is een breed palet aan inboedel verkocht: van armaturen en aula-stoelen tot aan installatietechnische apparaten uit de technische ruimte.

Als voorbeeld noemt Frank Adam het voormalige pand van Philips Lighting in Eindhoven, dat in 2015 door projectontwikkelaar Foolen & Reijs is aangekocht en is getransformeerd tot 616 woningen. “Wij hebben in opdracht van F&R 20.000 m2 vloeroppervlak aan systeemwanden en deuren verkocht. Het ging wel om een paar honderd deuren, die niet bruikbaar waren in de nieuwe plannen. Waar deze deuren normaal gesproken zouden belanden in de container, zijn ze nu doorverkocht naar onder andere bedrijven die handelen in dit soort materialen voor in de bouw.”

Bouw is booming

De beide accountmanagers zien dat de markt voor het veilen van materialen de afgelopen jaren sterk aan het veranderen is. Westerbrink: “Waar we tot 2016, toen de economische crisis nog volop in Nederland heerste, voor 80% gedwongen verkopen deden, is dat nu volledig omgedraaid. We doen nu voor 80% aan vrijwillige veilingen.”
Deze trend is voornamelijk het gevolg van een enorm aantrekkende markt in de bouw, waar de vraag naar grondstoffen en bouwmaterialen als betonproducten erg groot is. Zoals Frank Adam heeft gemerkt bij een recente veiling van Troostwijk voor NS Vastgoed in Rotterdam. Daar wordt het bedrijventerrein De Boezembocht herontwikkeld, onder andere voor de bouw van de stadswijk Nieuw Kralingen. Het terrein is eigendom van NS Vastgoed en moest worden ontruimd. Reden voor NS Stations om de betoncentrale voor heipalen en betonproducten in de bouw, die zich op het terrein bevond, compleet te veilen.

In de bouw in Nederland is de vraag naar grondstoffen en bouwmaterialen als betonproducten zo groot dat voor de betoncentrale een recordbedrag is betaald door een Nederlands partij.

Het ging om een online veiling, waarmee de veiling heel transparant is gedaan. “We zijn voor de veiling benaderd door potentiele geïnteresseerden die voorafgaand aan de veiling een bod wilden uitbrengen, maar dat is niet zoals NS het wilde. Veel transparanter dan online veilen kun je het niet krijgen, ook omdat de veiling onder toezicht stond van een notaris”, aldus Westerbrink.

Frank Adam: “Het meest bijzondere was dat NS van de koper een plan van aanpak wilde zien voor demontage. Bovendien is de koper op zijn integriteit beoordeeld. Dat is in beide gevallen ‘approved’. Op de betoncentrale is geboden door partijen uit Egypte, Frankrijk, België en Nederland, en voor een recordbedrag aan de hoogste biedende, in dit geval Nederlandse partij verkocht. Het geeft vooral aan hoe hard deze betoncentrale in Nederland nodig is.”
Ook de vraag naar andere bouw gerelateerde machines die Westerbrink veelal veilt, stijgt enorm: “De levertijden voor nieuwe machines zijn bijzonder lang geworden, zeker maanden, soms zelfs langer dan een jaar. Jong gebruikte machines van bijvoorbeeld stoppende ondernemers doen het daarom op dit moment heel erg goed, zelfs zo goed dat het tegen de nieuwprijs aan schuurt. Maar ja, als je als bouwbedrijf net een grote klus hebt aangenomen en je hebt te weinig materiaal, kun je die via een veiling vandaag kopen en morgen ophalen.”

Voor NS Vastgoed heeft Troostwijk onlangs een complete betoncentrale verkocht, die nog op het te ontwikkelen bedrijventerrein De Boezembocht in Rotterdam stond.

Zelf verwijderen

Een belangrijk voordeel van een veiling is dat de kopende partij zelf ervoor zorgt dat de onderdelen die hij opkoopt uit het pand worden verwijderd. Frank Adam: “We veilen de materialen vanuit een nog bestaande situatie, zodat kopers ook kunnen zien dat de online gekochte materialen nog werken of niet beschadigd zijn. Ook betekent dit dat kopers het zorgvuldig kunnen verwijderen uit het pand, zodat er geen beschadigingen optreden. Mochten ze daar niet een juiste partij voor weten te vinden, dan kunnen wij daar altijd bij helpen met een gespecialiseerd demontagebedrijf.”