Lezerstest

Producten
Artikel delen

Slijpmachine en draaislagmoeraanzetter getest

Er is weer volop getest door lezers van BouwTotaal. Ditmaal ondergingen twee accugereedschappen van Bosch een kritische test. John Duits van Bouw- en Onderhoudsbedrijf J. Duits ging aan de slag met accuslijpmachine. Gert Jan de Graaf van brandveiligheidsspecialist Vesta BV stuurde maar liefst drie ploegen op pad met de accudraaislagmoeraanzetter: “We hebben geen nadelen kunnen ontdekken.” Ook John Duits krijgt geen kritiek over zijn lippen: “Net zo krachtig als een gesnoerde machine.”

Tekst: ing. Frank de Groot

Een brandveiligheidsspecialist van Vesta aan de slag met de accudraaislagmoeraanzetter.

 

Drie ploegen van brandveiligheidsspecialist Vesta BV gingen beurtelings op pad met de accudraaislagmoeraanzetter GDX 18V-200 C van Bosch. “En ze kwamen allemaal weer tevreden terug”, aldus eigenaar Gert Jan de Graaf. Zijn bedrijf is gespecialiseerd in onder meer brandwerende afdichtingen, deuren, beglazing, vloeren, wanden en plafonds en controle en onderhoud van draagbare brandblussers, brandslanghaspels, noodverlichting, BHV en vluchtweg tekeningen. De Graaf: “Aannemers besteden dit gespecialiseerde werk steeds meer uit aan brandveiligheidsspecialisten. Voor dit werk hebben we goed gereedschap nodig. We moeten vaak afdichtingen maken op moeilijk bereikbare plaatsen, zoals technische ruimten, leidingschachten, kabelgoten en leidingdoorvoeren. Toen we in BouwTotaal een oproep zagen om de compacte accudraaislagmoeraanzetter te testen, hebben we direct gereageerd.”
Bouw- en onderhoudsbedrijf J. Duits uit Bodegraven is vooral actief in de verbouw en onderhoud van woningen. John Duits vernam via de nieuwsbrief van BouwTotaal dat er weer een test aan kwam, ditmaal de compacte haakse accuslijpmachine GWS 18V-10 SC. “Mijn oude haakse slijper van een ander merk had zijn beste tijd gehad, dus was het tijd voor een nieuwe.”

Test accudraaislagmoeraanzetter

Compacte Bosch accudraaislagmoeraanzetter met ProCORE 18 V, 4.0 Ah accu.

Eigenaar Gert Jan de Graaf gaf de accudraaislagmoeraanzetter beurtelings mee aan drie ploegen. “Grootste voordeel dat ik te horen kreeg is de compactheid van de machine, in combinatie met de grote kracht. Hierdoor kun je er ook mee in moeilijke hoeken komen, hetgeen in ons werk vaak voorkomt. Handig dat er ook een lampje op zit, vooral als je in donkere hoekjes moet werken.”
De naam van de draaislagmoeraanzetter doet vermoeden, dat de gebruiker er alleen moeren mee vast kan zetten, maar dat is niet zo. Door de 2-in-1 bithouder met ¼” binnenzeskant en ½” vierkant, kunnen er bitjes in, maar zijn er ook doppen direct op te plaatsen. “Omdat je geen externe bithouder nodig hebt, blijft de kop zeer compact.”
De Graaf geeft aan dat de ploegen met de machine kozijnen hebben geplaatst, brandwerende plafonds vastgeschroefd en vooral veel Promatect plaatmaterialen hebben verwerkt voor brandwerende afdichting van kabelgoten, leidingschachten en andere toepassingen. “Er zitten twee krachtige 5.0 Ah, 18 V accu’s bij, een extra ProCORE 18 V, 4.0 Ah accu en een snellader. Met die snellader hebben we accu’s opgeladen in negen minuten. Ongelooflijk snel. En door de krachtige accu’s konden we zelfs schroeven 18/200 probleemloos verwerken.”
Blij waren de werknemers eveneens met de L-BOXX, die compatible is met de Sortimo bedrijfswageninrichting: “Je klikt hem dus zo in het Sortimo systeem in de bus; erg handig.” Maar er zijn toch ook wel kritische geluiden te noteren? “Nee, ik heb ze niet gehoord.”

Test haakse accuslijpmachine

John Duits testte de haakse accuslijpmachine.

John Duits ging met de haakse accuslijpmachine aan de slag bij de renovatie van een toilet: cv- en waterleidingen verwijderen (ook onder de vloer) en nieuwe tegels op maat slijpen. “Verbazingwekkend wat zo’n accumachine een kracht heeft. Die doet niet onder voor een 230 V machine. Ideaal dat je van dat snoer af bent. Vooral als je de machine vaak kort achter elkaar gebruikt en weer weglegt, zit een snoer al snel opgekruld en zit deze in de weg. Bij het weghalen van leidingen onder de vloer heb je ook geen snoer meer nodig, ideaal dus!”
De machine werd geleverd met drie accu’s: twee krachtige 5.0 Ah, 18 V accu’s en een extra ProCORE 18 V, 8.0 Ah accu. “Zeer krachtige accu’s en ook snel op te laden. Een half uurtje en de accu is weer vol. Vooral de nieuwe ProCORE accu is enorm sterk.”
“Wat ik echt fijn vind aan deze machine is de ergonomie. De gewichtsverdeling is prima, met de motor voor, de accu achter en het handvat in het midden. Althans als je de extra handgreep niet gebruikt. Je kunt de machine namelijk door zijn compactheid eenvoudig met één hand vasthouden. Dat is heel fijn werken in kleine hoeken. De schakelaar is bovendien beveiligd: je moet eerst de veiligheidspal naar voren duwen en dan pas kan je de aan/uit schakelaar bedienen. De beschermkap is trouwens ook heel eenvoudig te verstellen, door middel van een kliksysteem”, aldus een enthousiaste Duits.
Het op maat slijpen van tegels ging tot slot eveneens prima, mede doordat de machine met één hand is vast te houden: “Daardoor kun je de machine goed sturen. Ook handig toen ik in het toilet even een ventilatiekanaal moest inkorten. Kortom; een prima machine.”

John Duits testte de haakse accuslijpmachine.


Technische gegevens

Accudraaislagmoeraanzetter GDX 18V-200 C

De accudraaislagmoeraanzetter is klaar voor alle toepassingen door de 2-in-1 bithouder: ¼” binnenzeskant en ½” vierkant. Geschikt voor diameters M4 tot M14. Hij is krachtig in gebruik, zelfs op moeilijk bereikbare plekken door de beste verhouding tussen koplengte en draaimoment. Ook heeft de machine een bluetooth Connectivity Module voor machinefeedback, zachte aanloop en service-informatie via mobiel apparaat.


Haakse accuslijpmachine GWS 18V-10 SC

De kleine haakse accuslijpmachine GWS 18V-10 SC Professional biedt een verbeterd vermogensniveau en machinecontrole in de 18V-klasse. Deze levert vermogen dat overeenkomt met een 1000 W slijpmachine met snoer, dankzij de krachtige borstelloze EC-motor en ProCORE 18V-accutechnologie. De slijpmachine is uitgerust met Drop Control, KickBack Control en intelligent remsysteem, zodat er maximale gebruikersbescherming en comfort wordt geboden. Met de Bluetooth Connectivity Module kunnen aanpassingen direct via de Toolbox-app worden ingesteld, terwijl een gebruikersinterface met toerentalinstelling zorgt voor actieve machinefeedback voor het grootste comfort. De machine is geschikt voor het (door)slijpen van metaal, steen en beton. Schijfdiameter is 125 mm. Deze is compatibel met alle Bosch Professional 18V-accu’s en opladers (Flexible Power System).


 

author avatar
Frank de Groot
Frank de Groot is hoofdredacteur van BouwTotaal en GWWTotaal.

Frank de Groot