Hoogste punt bouw modulair & energie producerend appartement

Artikel delen

Het MOR (Modular Office Renovation) -team van de TU Delft, dat bestaat uit 54 studenten, bouwt een protoype dat een inefficiënt kantoor renoveert in een appartement dat meer energie produceert dan dat het zelf gebruikt. Het prototype is een uitsnede van een inefficiënt kantoor omgebouwd in een appertement. Op 6 mei 2019 heeft het team het hoogste punt van het prototype tijdens de bouw bereikt. Met het uiteindelijke prototype gaat het team in juli 2019 naar Hongerije om mee te doen aan de Solar Decathlon Europe 2019 (SDE19) een internationale studenten-competite voor energiezuinige huizen.

De bouwperiode is een enorme leerervaring voor de studenten. “Een groot deel van het team staat voor het eerst op een bouwplaats, wat ontzettend leuk en leerzaam voor ons is” legt Nienke Scheenaart, teamlid van MOR en student bouwkunde uit. “We hebben dit prototype geheel als studententeam ontworpen en nu zijn we het ook met elkaar aan het bouwen. We zijn erg trots dat we deze mijlpaal hebben gereikt en we werken nu volop door naar het voltooien van de bouw voor de opening op 31 mei 2019. Tijdens het proces krijgen we ondersteuning vanuit onze partners.”

Het MOR-team gaat met dit prototype meedoen aan de SDE19 wedstrijd, hiervoor moet het prototype in maximaal 15 dagen gebouwd worden in Hongarije om kans te maken op de overwinning. Om dit voor elkaar te krijgen is het belangrijk dat het team in Delft het prototype al een keer bouwt, zodat iedereen uit het team in Hongarije precies weet wat er te doen staat.

De twee onderstaande filmpjes geven een indruk van hoe het er op de bouwplaats aan toe gaat.

 

Van inefficiente kantoren naar A+++ woningen

“Wij zien twee grote uitdagingen binnen de gebouwde omgeving in Nederland, namelijk de grote hoeveelheid aan inefficiënte kantoren en de grote vraag naar betaalbare woningen voor starters.” legt Siem van Sluijs, partnerships manager van het MOR-team en student bouwkunde uit. “Zo hebben ongeveer 55% van alle kantoren in Nederland een energielabel lager dan C en leveren daarmee een slechte prestatie. Door een recente verandering in regelgeving zijn kantoren met een energielabel lager dan C verboden vanaf 2023. Daarnaast zullen er voor 2030 één miljoen woningen worden bijgebouwd. Ons prototype zou bij deze uitdagingen kunnen helpen”, aldus van Sluijs.

Netto-positief

Het prototype is gebaseerd op een modulair en ‘netto-positief’ appartement. “Met netto positief bedoelen wij dat het gebouw bijvoorbeeld meer energie produceert dan dat het gebruikt. Daarnaast wordt de lucht die het gebouw binnenkomt gefilterd, zodat er een gezond binnenklimaat ontstaat en er binnen de toren voedsel kan worden verbouwd” legt Van Sluijs uit. Binnen deze netto-positiviteit focust het MOR-team zich op 5 aspecten: energie+, water+, lucht+, biomassa+ en materialen+.

Modulair ontwerp

De gehele renovatie van de kantoorgebouwen is mogelijk met behulp van vier modules: gevel module, badkamer/keuken module, bed/bureau module en wand module. Hierdoor wordt het renoveren van de slecht presterende kantoren laagdrempelig en betaalbaar. Daarnaast kunnen de modules gemakkelijk worden hergebruikt in andere gebouwen.

Omdat bewoners individuele eisen en wensen voor hun woning hebben, kunnen de modules door de bewoners zo worden geplaatst dat de woning aan hun eisen voldoet. Het appartement kan bijvoorbeeld groter of kleiner worden en er kan een makkelijk een extra slaapkamer of badkamer aan worden toegevoegd. Hierdoor is het ontwerp erg toekomstbestendig.

Solar Decathlon Europe 2019

De Solar Decathlon Europe 2019 (SDE19) is een internationale competitie voor universiteiten van over de hele wereld. De wedstrijd daagt studententeams uit om een volledig functionerend huis te ontwerpen, bouwen en exploiteren dat is ontworpen volgens de hoogste normen van duurzaamheid en circulariteit. Tijdens de wedstrijd wordt elk huis beoordeeld op 10 criteria, waaronder architectuur, engineering & constructie, energie-efficiëntie en economische haalbaarheid. In juli 2019 vindt de bouw en jurering van de huizen plaats in Szentendre, Hongarije.