Lezerstest

Producten
Artikel delen

Aan de slag met SDS-max combihamer

Lekker boren en breken. Dat was de uitdaging voor Richard Kohlenberg, die de nieuwste SDS-max combihamer van Metabo in handen kreeg. Hij gebruikte de ‘KHEV 5-40 BL’ om een stenen schuur te slopen, tegels van een wand te tikken en gaten in een betonnen fundering te boren. “Eigenlijk ben ik heel tevreden”, luidde het commentaar.

Richard Kohlenberg test de Metabo combihamer KHEV 5-40 BL bij de sloop van een stenen schuur. BouwTotaal adviseert overigens om bij sloopwerk altijd een veiligheidsbril te dragen.

Tekst: ing. Frank de Groot

Een multivakman; zo mogen we Richard Kohlenberg van Kohlenberg Timmerbedrijf uit Nieuwendijk wel noemen. Dakkapellen, serres, badkamers, keukens, kozijnen, carports, rolluiken, screens, beglazingen en overkappingen; het is maar een greep uit de werkzaamheden die Richard uitvoert. Vaak roept hij daarbij de hulp in van zijn net zo handige broer Michel, die ook een eigen timmerbedrijf heeft.
Busje en werkplaats zijn gevuld met gele machines, maar nu voor het eerste een ‘groene’. “Onze beitelmachine had het begeven en ik zag deze oproep in BouwTotaal. Een mooi moment om eens een Metabo machine te testen!”

Eigenschappen machine

De Metabo combihamer KHEV 5-40 BL beschikt over maximale boorvoortgang en een hoog breekvermogen door een onderhoudsvrije koolborstelvrije (brushless) motor en een krachtig schroefmechanisme. Door brushless-technologie en een robuuste behuizing heeft de machine een lange levensduur. De machine is geschikt voor hamerboren en beitelen en beschikt over een elektronische zachtaanloop om precies te boren, Vario-Tacho-Constamatic techniek (toerentallen aangepast aan het materiaal, die onder belasting constant blijven) en veiligheidskoppeling. Hierbij wordt de machine ontkoppeld bij blokkeren van de boor. Verder heeft deze combihamer Metabo VibraTech (MVT) met tweevoudige demping: een ontkoppelde handgreep en schokabsorberende anti-oscillatiemassa reduceren op actieve wijze trillingen voor werken zonder gevaar voor de gezondheid, ook bij permanent gebruik. Uiteraard is ook stofarm beitelen en boren mogelijk met externe stofafzuiging.

Praktijkresultaten

“De machine is keurig in een koffer geleverd met daarin al drie zware boren en drie hakbeitels. Wat mij het eerste opviel is dat de machine vrij zwaar is. Hij weegt 8,3 kilogram, maar dat gewicht is een voordeel bij beitelen, omdat je dan meer slagkracht hebt en minder trillingen en terugslag ervaart. Maar je moet er geen gaten boven je hoofd mee willen boren, want daar is de machine te zwaar voor”, merkt Richard op. Maar dat is dan ook de enige beperking die hij weet te noemen.
“Ik heb de machine onder meer gebruikt om een stenen schuur te slopen. Dat ging prima! Met een snoerlengte van maar liefst 6 meter, heb je veel bewegingsvrijheid. Ook preciezer werk, zoals het verwijderen van tegels van een wand, gaat probleemloos. Prettig daarbij is dat de machine aan de kopse kant een continu-schakelaar heeft, waardoor je niet de hele tijd de aan/uit schakelaar ingedrukt hoeft te houden. De machine ligt verder fijn in de hand, ook voor linkshandigen, zoals ik. En de trillingen blijven beperkt, waardoor je langer door kan werken.”
Het boren van gaten is evenmin een probleem, zegt Richard. “Ik heb gaten in een betonnen fundering geboord, voor het plaatsen van draadeinden. Dat gaat heel soepel. Ook heb ik gaten in metselwerk geboord, maar daarmee heeft deze machine uiteraard al helemaal geen probleem. Tot slot verloopt het wisselen van boren en beitels eveneens soepel. De combihamer is tot slot niet te zwaar en niet te licht voor hak- en breekwerk, dus is deze multi-inzetbaar. Kortom; ik ben zeer tevreden over deze machine.”

BouwTotaal