Gereedschap gestolen: en nu?

Artikel delen

Het komt helaas steeds vaker voor: diefstal van gereedschap bij bouwplaatsen, bedrijfsterreinen of bedrijfsbussen. Vink Bouw uit Nieuwkoop kan er helaas over meepraten: in twee maanden tijd werd er voor duizenden euro’s gereedschap gestolen uit goed beveiligde containers op bouwplaatsen. Ook andere aannemers trof dit lot. Festool reikt de helpende hand: wordt uw geregistreerde Festool gereedschap in de eerste drie jaar gestolen? Dan krijgt u onder voorwaarden nieuw gereedschap!

Tekst: ing. Frank de Groot

Michael Jansen met één van de nieuwe invalcirkelzagen van Festool: “Kwaliteit is belangrijk, maar zonder service heb je er niets aan.”

“Service en kwaliteit. Daar gaat het om bij gereedschap”, zegt Michael Jansen, materieelbeheerder bij Vink Bouw. Dit middelgrote en tevens zelf ontwikkelende bouwbedrijf heeft zo’n 120 medewerkers in dienst. Grote projecten worden niet geschuwd, zoals de bouw van een 70 meter hoge woontoren in Leiderdorp. “Wij voeren een breed scala aan nieuwbouwprojecten uit in zowel de woning- als utiliteitsbouw in voornamelijk de Randstad. Ons motto daarbij is: vooruitstrevend en continu verbeteren”, aldus Michael, die verantwoordelijk is voor al het materieel bij het bouwbedrijf.

Geen stilstand

“Bij gereedschap wil je een optimale bezetting. De kosten voor aanschaf zijn vaak hoog, dus wil je gereedschap ook optimaal inzetten. Maar door storingen of overcapaciteit ligt het gereedschap ongebruikt in een hoek”, zegt Michael. “Een storing is vervelend, dan wil je dat de machine zo snel mogelijk wordt gerepareerd. Daarom is service zo enorm belangrijk. Kan de dealer binnen 24 uur vervangende onderdelen leveren? Sommige leveranciers leveren meerdere malen per dag, indien nodig. Kwaliteit is belangrijk, maar je hebt er weinig aan als de service slecht is.”
Ook bepaalde eigenschappen van het gereedschap zijn belangrijk, zoals het gewicht, trillinghinder, prestaties en geluid. “Onze vaklieden lopen hier in en uit, dus ik hoor veel over hun ervaringen met gereedschap. Daar houd je dan toch rekening mee bij de aanschaf van nieuw gereedschap.”
Welke ontwikkeling ziet de materieelbeheerder momenteel? “Het snoer is op zijn retour. Het gaat allemaal naar accumachines toe. Ze zijn net zo krachtig als gesnoerde machines. De prijs ligt echter nog wel vrij hoog, dus ik vervang het gereedschap met snoer alleen op noodzakelijke vervangingsmomenten. Daarnaast werken we tegenwoordig zoveel mogelijk stofvrij.”

Diefstal

De nachtmerrie van iedere bouwer: je gereedschap wordt gestolen. “Het overkomt ons ook. Dan kun je alles nog zo goed achter slot en grendel hebben, inclusief dievenklauwen en anti-inbraakstrippen: helaas komen ze bijna overal in. In de kerstvakantie sloegen ze ook toe: dan is de bouwplaats langere tijd verlaten en is het lang donker. In de winter is er in twee maanden meerdere malen gereedschap gestolen van verschillende bouwplaatsen. Twee invalcirkelzagen waren van Festool. Gelukkig hadden we voor die machines een Garantie all-inclusive (zie kadertekst, red.), met onder meer vervanging in de eerste drie jaar bij diefstal. We hebben de aangifte samen met het garantiecertificaat aan de dealer overhandigd. Uiteindelijk kregen we twee nieuwe invalcirkelzagen. Dat is voor ons een hele interessante optie.”
Vink Bouw heeft ook de delta schuurmachines en stofzuigers van Festool. “Een zeer goed merk, maar we zijn niet merkvast. We kijken per merk naar de sterke kanten. Maar die vervanging bij diefstal is natuurlijk wel een sterk punt.”
Toch is voorkomen beter dan genezen. Wat kan een bouwbedrijf doen om zijn gereedschap beter te beschermen? “Wij werken met bouwplaatsbeveiliging door middel van camerabewaking. Ook werken we met een goed afgesloten container in een container. Dan hebben ze twee keer zo lang nodig om bij het gereedschap te komen en daar houden ze niet van.”

Toekomst

Waar liggen volgens Michael nog verbeteropties bij het hedendaagse gereedschap. Nog sterker? Nog duurzamer? “Ik zie grote mogelijkheden voor intelligent gereedschap. Je ziet al wel enige tijd machines die je via je smartphone kan personaliseren en configureren. Maar daar wordt vaak weinig gebruik van gemaakt. Waarom nou geen chips inbouwen met GPS-functie en gebruiksindicatie op basis van bijvoorbeeld trilling? Dan kan ik hier op mijn scherm zien waar machines zich bevinden en of ze effectief ingezet worden. Op die manier kun je het gereedschap veel efficiënter inzetten. Die intelligentie mag dan wat meer kosten, omdat we veel kunnen besparen op het gebruik ervan. Bovendien kun je bij diefstal zien waar de machine zich bevindt. Maar bouw die chip dan ook zo in dat deze niet eenvoudig is te verwijderen.”
Daarnaast gaan we volgens Michael meer van bezit naar gebruik: “Straks leasen we steeds vaker machines als we ze nodig hebben. Dan betaal je alleen voor het gebruik en niet voor de stilstand. Wat dat betreft is er nog veel te winnen.”

 


Vervanging bij diefstal

Wie bij Festool een Garantie all-inclusive afsluit tot 30 dagen na aanschaf is het de eerste drie jaar geheel verzekerd. Meest opvallend is de vervanging bij diefstal van geregistreerd gereedschap. Hoe werkt het?

  • Registreer uw nieuwe gereedschap binnen 30 dagen na aanschaf voor Garantie all-inclusive.
  • Bij diefstal doet u onmiddellijk aangifte bij de politie.
  • De aangifte moet samen met uw garantiecertificaat binnen vijf dagen na de diefstal worden voorgelegd aan een Festool-dealer.
  • U kunt het nieuwe gereedschap tegen een eigen bijdrage van 100 euro excl. btw bij uw dealer afhalen.