Slimme duurzame gevel voor vernieuwde Hanzehogeschool

Artikel delen

De Hanzehogeschool in Groningen is toe aan een flinke opknapbeurt, nodig vanwege de veranderende eisen voor onderwijs. Maar ook de strengere duurzaamheidseisen en goede aardbevingsbestendigheid maakt het noodzakelijk dat het gebouwencomplex aan het Zernikeplein 7 (ZP7) geherstructureerd moet worden. Vooral die laatste eis maakt het nodig om te kijken naar een gevelconstructie die wel de gewenste stenen-uitstraling heeft, maar niet aardbevingsgevoelig is. En dat is het moment dat Vandersanden bij het project komt kijken, vertelt adviseur gevelsystemen Victor Albers.

In de komende twee jaar wordt op het Zernike complex de Hanzehogeschool fors aangepakt. Dat gebeurt door een deel van de verouderde gebouwen te slopen en te vervangen door nieuwbouw. De te handhaven bestaande gebouwen worden gerenoveerd en eveneens aardbevingsbestendig gemaakt. In totaal gaat het om 14.900 m2 nieuwbouw rondom 15.800 m2 aan bestaande gebouwen. Samen vormen de bouwdelen een samenhangend geheel in een carrévormige plattegrond. Vanwege de omvang van de bouwopgave en het belang van het primaire proces (onderwijs) is het project opgedeeld in bouwdelen en worden de bouwdelen gefaseerd opgeleverd.

“Dit jaar worden fase 1 en 2 opgeleverd”, vertelt Victor Albers, adviseur gevelsystemen bij Vandersanden. “En ondanks dat de verdere vernieuwbouw nog tot en met 2022 zal duren, is snelheid van bouwen een belangrijke eis van de school, omdat de school de leerlingen niet lang in tijdelijke huisvesting wil hebben.” In combinatie met de eis van aardbevingsbestendigheid is gekozen voor houtskeletbouw met een steenachtige gevel die tegen eventuele aardbevingen bestand is. Het Signa-systeem van Vandersanden is daarvoor geschikt. Deze geprefabriceerde vliesgevelconstructie is namelijk machinaal te bevestigen op een lichte constructie. Albers: “Het Signa gevelsysteem bestaat uit originele steenstrips die op weervaste panelen Rockpanel worden verlijmd. Dankzij zowel de ophanging als verlijming is er bij een eventuele aardbeving meer speling mogelijk dan bij metselwerk, dus scheurt dit minder snel.”

Patronen en vormen

In het Signa-systeem zijn van allerlei patronen en vormen mogelijk. Op de Hanzehogeschool is gekozen voor een relatief ingetogen uitstraling met twee dikten van steenstrips, eentje van 20 mm en eentje van 28 mm dik. “Die zijn verspringend van elkaar op de panelen verlijmd, om reliëf in de gevel te geven. Bovendien hebben we de steenstrips een nabehandeling gegeven – snowdust – die een witte uitstraling geeft aan de stenen.” Ook belangrijk: de gevelpanelen worden voegloos geleverd. “En dat betekent dat dit systeem extreem onderhoudsarm is, want het zijn vaak de voegen die veel onderhoud vergen. Dat maakt dit voor hoogbouw zoals op de Hanzehogeschool extra interessant.”
De steenstrips verlijmd op Rockpanel-panelen zijn vervoerd naar de partner in dit project van Vandersanden, houtskeletbouwer Machiels in het Belgische Genk. Albers: “In deze panelen hebben we al voorgeboorde gaten gemaakt, zodat Machiels deze snel en makkelijk kan monteren op hun houtskelet-delen. Op deze manier ontstaat een prefab geïntegreerd gevelsysteem, die op de bouw enkel in elkaar gezet moet worden.”
Dat plaatsen kan behoorlijk snel, weet Albers. “Het gaat in totaal om 2500 m2 gevel die we in Groningen gaan plaatsen. En er kunnen per dag circa 8 tot 10 gevelelementen van 8 bij 3 meter per dag plaatsen. In deze eerste fase hebben we nu 900 m2 gevel geplaatst.”

Vroeg stadium

Vandersanden is al in een vroeg stadium betrokken bij de herstructurering van ZP7 in Groningen. “Al twee jaar geleden zaten we voor dit project aan tafel bij architect en aannemer, in dit geval JHK Architecten en BAM Bouw en Techniek. Dat was belangrijk vanwege de eis voor aardbevingsbestendigheid, omdat wij voor de gevels veel knowhow hebben. Want het is belangrijk om de voordelen in zo’n traject te benoemen, maar ook de beperkingen. Denk in dat geval aan de bereikbaarheid, want veel is weliswaar mogelijk maar dat vraagt wel een goede voorbereiding. We zien dat ook bij andere projecten, zoals een studentenhuisvesting in de binnenstad van Utrecht. Dat project wordt volgend jaar gerealiseerd, maar we zitten al geruime tijd met de aannemer om tafel, juist vanwege die bereikbaarheid, snelheid, onderhoudsarm en beperken van faalkosten,” besluit Albers.

Meer info: www.vandersanden-signa.com.


ZP7 complex

Het nieuwe ZP7 complex – een ontwerp van JHK Architecten – krijgt een open opzet met een hoofdstraat als verbindend element. BAM Bouw en Techniek zal gefaseerd een aantal bouwdelen slopen, die samen een bruto vloeroppervlak hebben van 16.700 m2. Het hart van het complex, waar onder meer het Atrium en de Van Olst toren zijn gevestigd, zal blijven staan en daar omheen wordt nieuwbouw gerealiseerd van circa 15.000 m2.
Met deze nieuwe opzet zal het Atrium gaan fungeren als het kruis- en ontmoetingspunt. De omliggende nieuw gerealiseerde bouwdelen creëren ruimte voor onder andere een FoodPlaza, een conferentiecentrum en het Lucia Marthas Institute for Performing Arts.