Lezerstest

Producten
Artikel delen

Test X-Lock systeem haakse slijper

Eén klik en de slijpschijf zit muurvast aan de haakse slijper. Door een rode hendel op de machine aan te trekken wordt de schijf weer ontgrendeld. Bosch presenteerde deze wereldprimeur op 5 februari 2019 tijdens BouwBeurs 2019. In plaats van veel kleine stappen met verliesbare onderdelen als spanmoer, flens en sleutel bij veel krachtsinspanning, gebeurt het wisselen nu in vijf seconden. Herman Bosch testte de machine grondig en moet erkennen: “Wat een fantastisch systeem!”

Herman Bosch aan de slag met de X-Loch Bosch haakse slijper.

X-Lock heet het nieuwe systeem van Bosch. Kwestie van schijf in de X-Lock-opname plaatsen, erop klikken en klaar! Het klikgeluid geeft de gebruiker de zekerheid dat het accessoire correct op de machine zit en betrouwbaar vergrendeld is. Als een schijf moet worden gewisseld, dan wordt deze eenvoudig met een rode hendel op de machine ontgrendeld en verwijderd. Vastgevreten moeren nadat de schijf klem is komen te zitten, behoren tot het verleden.
Herman Bosch is eigenaar van Herbo-Personeelsdiensten uit Deventer. Het bedrijf is gespecialiseerd in aanleg en onderhoud van koel- en luchtinstallaties in de utiliteitsbouw, zoals kantoren en ziekenhuizen. “We hebben zelf haakse slijpers van een ander merk, maar ik was wel nieuwsgierig naar de voordelen van deze machine. Ik heb hem aan meerdere werknemers meegegeven voor enkele dagen. We zijn allemaal heel enthousiast! Grootste voordeel is dat je geen twee machine mee hoeft te nemen op de steiger. Vaak hebben we een haakse slijper met slijpschijf en eentje met afbraamschijf bij ons. Anders moet je telkens wisselen. Maar bij deze machine doe je dat in een oogwenk! Dus heb je maar één machine nodig!”

Herman Bosch plaatste zijn eigen haakse slijper, naast de nieuwe: ze zijn even groot.

Accu wil niet leeg

Er zijn in totaal twaalf kleine haakse slijpmachines met X-Lock verkrijgbaar: acht modellen met snoer van 900 tot 1900 watt, evenals vier accu-modellen met 18 volt en gangbare schijfdiameters van 115 en 125 millimeter. X-Lock zorgt er ook voor dat de schijf niet verkeerd om is te plaatsen: want dan past deze niet. Hierdoor worden draairichtinggebonden schijven, zoals diamantdoorslijpschijven, altijd correct gemonteerd.
“Op deze machine zit een ProCORE 18V 8,0 Ah accu. Die biedt zeer veel kracht, maar vooral een lange gebruiksduur. Die machine is een hele week door verschillende mensen gebruikt en de accu is nog niet leeg!”, constateert een verbaasde Herman, wiens achternaam trouwens niets te maken heeft met de fabrikant van de machines. “Overigens kun je onder meer de acculading controleren via een app op je smatphone via een bluetooth verbinding met de machine. Je kunt informatie opvragen over de gereedschapsstatus, de laadtoestand van de accu en eventuele oververhitting. Deze app biedt bovendien een comfortabel instelbare toerentalinstelling in drie standen. Handige tool, hoewel ik die niet dagelijks zal gebruiken.”

Kosten en baten

Herman is dermate enthousiast over de machine dat hij serieus overweegt om er meer te kopen. “Maar hij is wel duurder dan de machines die we nu hebben. Aan de andere kant: je hebt er maar eentje nodig, waar we er normaal twee gebruiken. Het werkt sneller en de accu gaat heel lang mee. Bij onze eigen machines is de accu al half leeg als je een paar buizen doorslijpt. Je moet natuurlijk wel speciale schijven aanschaffen die geschikt zijn voor X-Lock. Dat werkt allemaal kostenverhogend, maar uiteindelijk denk ik dat je door alle voordelen zelfs goedkoper uit bent.”
De machine werd keurig geleverd in een koffer met circa dertig schijven. “Er zaten zelfs twee slijpstenen bij. Ideaal om stalen buizen af te bramen.” Herman stuurt een paar dagen na het gesprek nog even een bericht na: “Ik heb de slijptol nog even getest voor het zwaardere werk, waar we normaal nog een slijptol op stroom voor gebruiken. Maar hij had er weinig problemen mee. Eindconclusie: ik vind het een topmachine.”

BouwTotaal