Faalkosten op het dak kunnen voorkomen worden

Artikel delen

De nieuwigheid van BIM is er in de bouwsector allang af. Maar dat wil nog niet betekenen dat iedereen er mee werkt. En dat terwijl een goed gebruik van BIM bij bijvoorbeeld een renovatie van het dak een belangrijke kostenpost, faalkosten, heel slim kan laten dalen, zo vertelt Jan van Leeuwen, manager van de afdeling Dakservice van BMI Monier.

“Dak is een totaalsysteem, geen verzameling losse componenten”

De door BMI Monier beschikbaar gestelde BIM modules voor het dak bevatten ook PV-panelen en de bevestigingscomponenten. Bij deze woning in Brielle is overigens een volledig geïntegreerd VI90-systeem geïnstalleerd, dat als ‘gewone’ schubvormige dakbedekking verwerkt.

De door BMI Monier beschikbaar gestelde BIM modules voor het dak bevatten ook PV-panelen en de bevestigingscomponenten. Bij deze woning in Brielle is overigens een volledig geïntegreerd VI90-systeem geïnstalleerd, dat als ‘gewone’ schubvormige dakbedekking verwerkt.

De nieuwigheid van BIM is er in de bouwsector allang af. Maar dat wil nog niet betekenen dat iedereen er mee werkt. En dat terwijl een goed gebruik van BIM bij bijvoorbeeld een renovatie van het dak een belangrijke kostenpost, faalkosten, heel slim kan laten dalen, zo vertelt Jan van Leeuwen, manager van de afdeling Dakservice van BMI Monier.

Al achttien jaar volgt Jan van Leeuwen de ontwikkelingen op de voet. Hij ziet twee belangrijke knelpunten die beide vooral veroorzaakt worden door tijdsdruk en gebrek aan vakkennis: De faalkosten in de bouw willen maar niet dalen en het aantal verkeerd geïnstalleerde PV- panelen op het dak neemt toe. De oplossing volgens hem: werken met BIM waardoor het daksysteem tot in detail vooraf virtueel gebouwd kan worden, inclusief eventuele PV panelen, én kiezen voor gecertificeerde dakdekkers met kennis van zaken op het gebied van het plaatsen van PV-panelen.

Het afgelopen half jaar heeft Van Leeuwen, samen met collega’s van andere technical centers van BMI Monier, van alle typen dakpannen BIM modellen gemaakt. Maar niet alleen de pannen; ook alle systeemcomponenten zoals bevestigingsmaterialen, de dakvoetprofielen en de dakfolie zijn in BIM gezet. “Met behulp van BIM kan het daksysteem daardoor volledig virtueel worden opgebouwd, waarbij alle eventuele uitdagingen vooraf worden opgelost. Dat spaart tijd tijdens de bouw, voorkomt dat er teveel, of verkeerd, materiaal besteld wordt, verhoogt de kwaliteit en voorkomt fouten. Uiteindelijk is de bouw van een daksysteem dat vooraf in BIM gemoduleerd is op langere termijn goedkoper en volledig gegarandeerd.”
Volgens Van Leeuwen is de steeds vaker gebruikte bouwwijze, waarbij met prefab dakelementen wordt gewerkt in combinatie met een met BIM gemoduleerd daksysteem, een snelle en kostenefficiënte methode om een uitstekend dak op te leveren. “In de bouwwereld is de kennis van BIM helaas nog niet overal gelijk. Daar valt nog veel te verbeteren zodat bouwkosten verlaagd kunnen worden en de productiviteit verhoogd.”

Het afgelopen half jaar heeft BMI Monier van alle typen dakpannen BIM-modellen gemaakt. Ook alle systeemcomponenten, zoals bevestigingsmaterialen, zijn in BIM gezet.

Het afgelopen half jaar heeft BMI Monier van alle typen dakpannen BIM-modellen gemaakt. Ook alle systeemcomponenten, zoals bevestigingsmaterialen, zijn in BIM gezet.

PV-panelen

Volgens Van Leeuwen gaat het bij de installatie van PV-panelen op het dak nogal eens fout. “Als het dak gedekt is, worden door de aannemer of een PV-installateur achteraf PV-panelen op het dak bevestigd. Vaak vormt dit de sluitpost van een project en wordt er voor de goedkoopste oplossing gekozen. Dat kan betekenen dat zonder kennis van het daksysteem bevestigingen worden aangebracht die de kwaliteit van het daksysteem ondermijnen en de PV-panelen onvoldoende tegen windbestendig maken.”

Regelmatig voldoet de installatie niet aan de geldende NEN 7250 normering, weet Van Leeuwen. “Dakdekkers geven na zo’n installatie – waar ze zelf niet bij betrokken zijn – alleen nog garantie op de helft van het dak: het deel zonder PV-panelen.”
Dat de kwaliteit van het installeren van PV-panelen op het dak achterblijft blijkt ook uit een recent onderzoek van TNO. Brand op het dak wordt voor 80 tot 99% veroorzaakt door het verkeerd toepassen van connectoren. In combinatie met toepassing van brandbare folie wordt het dak een grote risicofactor. Volgens Van Leeuwen geeft dat duidelijk aan dat er veel mis is met de kwaliteit van de montage op het dak. Uit het TNO-onderzoek komt ook naar voren dat personeel eerder op gebrek aan hoogtevrees dan op installatiekennis wordt geselecteerd. “Bijkomend probleem is dat bij het apart installeren van de PV-installatie op het dak niemand het totaal overziet. PV-panelen en daksysteem worden als losse onderdelen gezien. Met alle gevolgen van dien.”

Expert Jan van Leeuwen van BMI Monier.

De door BMI Monier beschikbaar gestelde BIM modules voor het dak bevatten ook PV-panelen en de bevestigingscomponenten. Op basis van de gewenste energieopbrengst kan hiermee vooraf precies bepaald worden, waar en hoeveel PV-panelen op het dak moeten komen en hoe deze op de beste manier bevestigd kunnen worden. “Door dit totale systeem door een en dezelfde, erkende partij te laten leggen blijft de dakgarantie voor het totale daksysteem overeind”, aldus Van Leeuwen.