Waterdichte vloer met kristalkwarts

Artikel delen

Voor het RWZI in Maarssen heeft Best Beton Renovatie. B.V. een waterdichte epoxyvloer met kristalkwarts realiseren, inclusief stof arm schuren en kitvoegen. Sinds 2019 wordt het rioolwater van de gemeente Maarssen niet meer gezuiverd op de rioolwaterzuivering (R.W.Z.I.) in Maarssen, maar op de RWZI in Leidsche Rijn. In plaats van de zuiveringsinstallatie is in 2018 een rioolgemaal gebouwd dat het water naar de zuiveringsinstallatie in Utrecht pompt.

Voordat de nieuwe vloer gerealiseerd wordt, moet het huidige beton worden geschuurd. Een behoorlijke klus, maar voor onze vakmensen met speciale diamantschuurmachines geen enkel probleem. Nadat de vloer geschuurd is, moet deze worden voorzien van een primer. De primer zorgt ervoor dat de epoxy-slurry, die hierna wordt aangebracht, goed hecht op de vloer. Het verbruik van deze primer ligt op zo’n 300g/m2 en zorgt ervoor dat de zuigende werking van de vloer wordt opgeheven.

De epoxy slurry vormt de basis van de nieuwe, vloeistofdichte vloer. De slurry wordt snel en vakkundig aangebracht door ons personeel, want hierna moet deze worden ingestrooid met kristalkwarts. Het verbruik van de epoxy slurry ligt op zo’n 1kg/m2. Om de vloer af te maken wordt deze ingestrooid met kristalkwarts. Door de kwarts in de epoxy slurry te strooien ontstaat een harde, robuuste en slijtvaste laag. Het instrooien gebeurt met de hand en er wordt zo’n 8kg/m2 gebruikt.

Wanneer de slurry is opgedroogd kan het overtollige kwarts verwijderd worden van de vloer. Dit is belangrijk, omdat losse kwartsdeeltjes voor beschadigingen kunnen zorgen.
In de vloer bevinden zich diverse, grote luiken. Deze luiken moeten goed worden afgedicht, zodat niet alleen de vloer, maar ook de overgang naar de luiken 100% waterdicht is. Om dit te realiseren brengen we speciale kitvoegen aan. De kitvoegen zijn van hoge kwaliteit en zorgen ervoor dat de vloer 100% waterdicht is.

Best Beton Renovatie BV
Duiven