Grachtenpand Amsterdam duurzaam verbouwd

Artikel delen

Dat de grachtenpanden van Amsterdam als een van de meest duurzame gebouwen van Nederland genoemd kunnen worden, geldt ook voor een relatief jong grachtenpand aan de Nieuwe Herengracht. Hier heeft TBI-onderneming J.P. van Eesteren in opdracht van Metroprop een bestaand kantoorpand uit 1920 gerenoveerd tot een moderne, energiezuinige werkomgeving. De grandeur van honderd jaar geleden gaat nu samen met de modernste techniek toe, zodat het gebouw duurzaam is gemaakt voor de komende eeuw.

Foto’s: Bert Rieberg

Het gaat om de renovatie van een vijf verdiepingen hoge grachtenpand plus tuinhuis, een totale oppervlakte van circa 1.600 m2. Om het honderd jaar oude gebouw een energieprestatie te geven van een modern kantoor, kreeg het een WKO-installatie waarvoor 16 bronnen van 160 meter diep zijn geboord in de tuin. Een dergelijk energiearm verwarmingssysteem vraagt echter een zeer hoogwaardige isolatie. Om die reden werd de gehele buitenschil, voor en achter, voorzien van voorzetwanden met nieuwe beglazing, dan wel nieuwe achterzetramen. Daarnaast kreeg het kantoor een ventilatiesysteem met warmteterugwinning. Om de plafonds op hun klassieke hoogte te laten, zijn de ventilatiekanalen in de isolatiewanden en in speciale, verticale schachten verwerkt.

Foto’s: Bert Rieberg

Bijzonder in dit project was de nauwe samenwerking met de huisarchitect van Metroprop, Leon van Ooijen, die de leden van het bouwteam veel vrijheid tot meedenken bood. Werkorganisator Erno van Es van J.P. van Eesteren: “Het plafond van de eerste verdieping van het tuinhuis was aanzienlijker lager dan het gebouw zelf. Onderzoek wees uit dat een deel van het oude cassetteplafond erboven zat. Op basis van de aangetroffen delen lieten we een nieuw ontwerp maken dat de oude werkelijkheid waarschijnlijk zeer dicht benadert. Dat ontwerp hebben we vervolgens gerealiseerd.”
In het renovatieontwerp was ook de bouw van een entresolvloer opgenomen. Tijdens de bouw werd zichtbaar hoe sterk deze vloer het uitzicht op het prachtige plafond zou benadelen. Daarop werd een nieuw ontwerp gemaakt waarbij de vloer een uitsparing van 4 bij 5 meter kreeg. Hiermee werd de perfecte balans gevonden tussen klassieke schoonheid en een moderne werkomgeving.

Gratis BouwTotaal Nieuwsbrief

Actualiteit, rubrieken met praktische informatie, inspiratie en meer: abonneer je gratis op de BouwTotaal nieuwsbrief!

Nieuwsbrief