App voor verantwoorde en gemakkelijke flexibele schil
Het beheer van een flexibele schil wordt een makkie. Zo makkelijk dat de traditionele bemiddelings, uitzend- en payrollbureaus het nakijken hebben, belooft Maqqie. Via de app kunnen bouwbedrijven tijdelijk personeel selecteren, inhuren, inplannen en verlonen. En dat gaat ook nog eens op een verantwoorde wijze, want automatisch verloopt alles via de geldende CAO’s en sociale zekerheden. Binnen enkele minuten en tegen een fractie van de tarieven van uitzendbureaus en andere tussenpersonen.
Beeld: Peter den Ouden
Het aantal flexibele werknemers in Nederland is de afgelopen vijftien jaar toegenomen van 1,1 miljoen naar bijna 2 miljoen personen. In diezelfde periode werd vast werk steeds minder gewoon. Het aantal zzp’ers groeide van ruim 630 duizend in 2003 naar 1,1 miljoen in 2018. Van alle werkenden is nu meer dan een derde flexwerker: werknemers met een flexibel contract of zzp’er. De bouw is één van die sectoren waarin flexibel werk bijzonder populair is. Flexwerkers zijn er nog net niet in de meerderheid, zo blijkt uit de Flexbarometer 2019 van CBS en TNO, maar dat zal niet lang meer duren.
Hoofdprijs
“Het voordeel van een flexibele schil voor bouwbedrijven is natuurlijk evident”, aldus Pieter Leenman, bedenker van Maqqie. “Ik zie alleen dat veel ondernemers worstelen met hoe dit goed te organiseren. Op de markt zijn legio, al dan niet buitenlandse, tussenpersonen en bureaus actief. Via een uitzendbureau betaal je de hoofdprijs, terwijl de uitzendkrachten vaak minimum betaald krijgen. Bij zzp’ers is er geen enkel sociaal vangnet bij ziekte of erger. Ook dat voelt niet altijd goed. Bij Maqqie doe je rechtstreeks zaken met elkaar.”
Leenman weet waar hij over praat. Tot twee jaar terug was hij eigenaar van Drechtsteden Bouw uit Papendrecht, gespecialiseerd in prefab houtskeletbouw. In 2017 verkocht hij het bedrijf om zich volledig te kunnen toeleggen op de ontwikkeling van Maqqie. “Dit online platform brengt alle elementen van de flexmarkt samen in één handige app. Het is eigenlijk de tool die ik zo graag op LinkedIn had gezien. Met één knop kun je makkelijk, snel, zorgvrij én met zekerheid zelf arbeidsrelaties tot stand brengen en beheren.”
Pensioenopbouw
Maqqie bevat cv’s van kandidaten; van scholieren op zoek naar een bijbaan tot uitzendkrachten en zzp’ers. Ondernemers kunnen er zelf vacatures in aanmaken die gratis worden doorgeplaatst op de grotere jobboards. Volgt er een match en wordt het uurtarief overeengekomen, dan regelt de app vervolgens volautomatisch alle juridische, fiscale en administratieve rompslomp. Conform de voor die branche geldende CAO én met sociale zekerheid en pensioenopbouw. Ook de planning, urenregistratie en verloning lopen via Maqqie. Het bedrijf is dan ook aangesloten bij de Stichting Normering Arbeid en NEN 4400-1 gecertificeerd. “We zijn het eerste werkplatform waarbij alles voor iedereen 100% goed geregeld is.”
On-demand
“Vrijheid en flexibiliteit staan voorop”, aldus Leenman. “Maqqie biedt werkgevers en werknemers in de bouw een eigen platform waarmee zij het meeste uit de on-demand arbeidsmarkt kunnen halen: snel en eerlijk. Bijkomend voordeel van ons algoritme is dat we zonder intercedenten en dure panden veel minder kosten maken.” De vergoeding voor het gebruik van Maqqie bedraagt dan ook slechts 7 procent van het overeengekomen uurtarief. Het flexibele personeel staat onder contract bij Maqqie, dus als ondernemer loop je ook nog eens veel minder risico’s.
Inmiddels zijn er bij Maqqie al 500 bedrijven en meer dan 1.800 kandidaten aangehaakt, waaruit zo’n 250 samenwerkingen tot stand zijn gekomen. Hiervan heeft de bouw en infra een aandeel van ruim 10 procent.
Mét sociale zekerheid
Maqqie is een ideale oplossing voor de huidige flexwerker in de bouw en infra: uitzendkrachten, freelancers en schijnzelfstandigen, maar ook elke werknemer met een vast dienstverband die meer vrijheid ambieert. Leenman: “er zijn tegenwoordig veel online platformen waar je min of meer gedwongen wordt als zelfstandige aan de slag te gaan. Dat moeten we zo niet willen, laten we zuinig zijn op ons sociale stelsel! Maqqie is wat dat betreft het eerste deelplatform mét sociale zekerheid. Omdat alles geautomatiseerd en gecertificeerd is, weet je zeker dat je altijd krijgt waar je recht op hebt. Helaas is dat op dit moment voor veel flexwerkers niet vanzelfsprekend.”
De WAB-wet
Voor werkgevers is Maqqie een goede tool om hun flexibele schil mee te organiseren, zeker nu per 1 januari de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) van kracht is. Bedrijven kunnen Maqqie inzetten als payrollplatform. Doordat de app onder andere vraag en aanbod matched (en dus een allocatiefunctie vervult), kan er tot vijfenhalf jaar flexibel samengewerkt worden tegen relatief lage kosten uit de uitzend CAO. Pure payroll-bedrijven mogen dat niet meer.
‘De arbeidsmarkt is hier echt mee gediend’
Daan van der Vorm, eigenaar van VORM Holding is enthousiast over Maqqie en heeft de app geïntroduceerd in zijn bedrijf. “Het zorgt voor transparantie op de markt van flexibele arbeid en sluit goed aan bij de trend dat allerlei tussenpersonen zonder daadwerkelijke toegevoegde waarde overbodig worden. Dat biedt zowel werkgevers als werknemers voordeel. Hetzelfde geldt voor de financiële component. In het systeem van Maqqie betaalt de werkgever minder per uur, maar houdt de werknemer er netto meer aan over. En dat terwijl je weet dat toch aan alle sociale verplichtingen wordt voldaan. De arbeidsmarkt is hier echt mee gediend.”