Minitopia pakt doorrrr!

Artikel delen

Het gaat snel in Minitopia. Nadat het project in juni 2018 is verhuisd naar een voormalige milieustraat in de Poeldonk is er keihard gebouwd door alle nieuwe bewoners.

Tekst en illustraties: Marcel van Mierlo

illustratie Minitopia

Maar eerst even in herinnering waarom dit project is gestart. Minitopia werd sinds oktober 2016 de eerste 2,5 jaar bewoond door een kleine groep bewoners. Initiatiefnemer is Rezone (Rolf van Boxmeer en Tessa Peters). Wat aanvankelijk als een onderzoek en expo centrum start van nieuwe woonvormen, verandert langzaam in een experimenteertuin voor allerlei verschillende nieuwe vormen van bouwen en wonen, waar ook daadwerkelijk gewoond kan worden.
Het proces is organisch en iteratief gestart. Geen compleet totaalplan, maar uitgaan van het terrein en de gebruikers en inzetten op kruisbestuiving. Zo is Minitopia tot zijn huidige vorm gekomen. Rezone gelooft dat deze aanpak, waar co-creatie en cultuur een groot aandeel in hebben, zorgt voor een breed gedragen concept dat ook overdraagbaar is naar andere gebieden, terreinen en leegstaande panden.

Stropaleis Nadja

Nadja bouwt samen met Waiworrie een huisje van strobalen en leem, dat demontabel is. Nadja woont er met haar zoontje Ilja van drie. De gedreven strobalen bouwer vertelt hoe het huisje is gebouwd: “Ons huis heeft 3 units, iedere unit is een hexagon (zeshoek). De constructie is van Douglas. Het houten frame is opgevuld met op maat gemaakte stroblokken. De muren worden afgewerkt met drie lagen leem. Het dak heeft een flinke overstek om de lemen muren te beschermen. De rest van de materialen, zoals ramen en deuren zijn tweedehands of hergebruikt om het huisje zo duurzaam mogelijk te maken. Meer dan honderd mensen hebben me geholpen bij het bouwen.” Een indrukwekkende teamprestatie!

Wij Verkassen

Ook Paulien Doedee en Carlo Zandee ontwerpen en bouwen hun eigen huisje. Dit project heet ‘wij verkassen’. Paulien vertelt bevlogen over haar drijfveren: “Onze behoefte om naast een fijne binnenruimte, ook een fijne buitenruimte te creëren, wordt ingevuld door met een A-frame kas over een rails te rijden. Dit zorgt voor een flexibele woonomgeving, die aangepast kan worden door het A-frame te verplaatsen. Zo kunnen we spelen met de seizoenen en het licht. De binnenzijde van de A-frame kas wordt verticaal beplant om ons huisje te omhullen met een groene deken. De geometrische en minimalistische vormgeving vormen een mooi contrast met de planten. De woning zelf is opgebouwd uit prefab segmenten en is zo ontworpen dat eventuele uitbreiding en ontmanteling mogelijk is.”

Karin’s Tinysteck

Karin Bleeker woont in Karin’s Tinysteck, twee gestapelde rechthoekige ruimten, volledig uitgevoerd in houtskeletbouw. De trotse bewoonster legt uit hoe dan: “Mijn woning is samen met Tiny Developments in Utrecht ontworpen. Het is een modelwoning van het Tiny House concept dat verder wordt uitgewerkt. Er is veel aandacht voor duurzaamheid en circulariteit. Het meeste hout is geschroefd en het huis is met cellulose geïsoleerd. De 2 units kunnen worden ontkoppeld. In de onder unit bevinden zich de slaapkamers. In de bovenunit vind je badkamer, keuken en woonkamer. Karin glimt: ” Door het grote raam kunnen we optimaal genieten van het uitzicht. Het is echt een prachtige woning voor een klein gezin.”

EN DAT IS NOG NIET ALLES

Op de site van MINITOPIA staan meer uitgewerkte voorbeelden van huisjes. Hieronder krijg je vast een indruk: