Duurzame en betaalbare prefab woning

Artikel delen

Het woningconcept Bloqz helpt de markt om snel en goedkoop hoogwaardige woningen te realiseren. Johan Oltvoort, eigenaar/directeur van OLBECON en OLCAS, specialisten in de toepassing van prefab betonnen vloersystemen en wanden: “Het Bloqz-concept bestaat uit een tweelaagse woning met een begane grond oppervlakte van 44 m2. Het woningconcept kent een aantal eigentijdse uitgangspunten: de woning is circulair, energiezuinig, binnen twee weken te plaatsen en betaalbaar. Je moet denken aan een bedrag tussen de anderhalf en twee ton, inclusief BTW, keuken, badkamer, zonnepanelen en warmtepomp.”

“Met dit concept helpen we vooral bij kleinere projecten die prefab willen bouwen. Nu is prefabricage nog vaak het terrein van grote bouwbedrijven en hun seriematige woningbouw. Kleinere bouwbedrijven hebben vaak te maken met alleenstaande woningen, twee-onder-een-kappers of kleine woonblokjes. Met prefab kunnen ze ineens zeven woningen per jaar bouwen, in plaats van vijf. Dat scheelt veel in de omzet. Bovendien gaan de faalkosten omlaag, heb je minder handjes nodig op de bouwplaats en wordt de werkvoorbereiding korter.”

De Bloqz-woning vraagt weinig tot geen energie, mede omdat de Rc-waarde van de begane grondvloer 3,5 m2 K/W, de gevel 5,5 m2 K/W en het dak 6,0 m2 K/W is. Voorts wordt gebruik gemaakt van betonkernactivering voor verdiepings- en dakvloer. Leidingen voor verwarming en koeling liggen aan de onderzijde van de vloeren, waardoor uitstraling naar beneden plaatsvindt. De benodigde temperatuur van het water is in de winter slechts 22 tot 27°C; bij traditionele vloerverwarming is dat 35°C. Deze geringe warmtevraag laat zich prima combineren met een warmtepomp. Oltvoort: “In combinatie met zonnepanelen op het dak wordt dat de woning energiezuinig. Zo heb je een uiterst duurzame en comfortabele woning, die ook nog eens betaalbaar is.”

OLBECON
www.olcas.nl/bloqz