Simpel en snel 241 appartementen in kalkzandsteen

Artikel delen

Eerlijk is eerlijk: bouwen met kalkzandsteen zit bij Lithos bouw & ontwikkeling uit Amersfoort in de genen. De manier waarop in Utrecht Tuindorp-Oost vier middelhoogbouw wooncomplexen met in totaal 241 appartementen worden gebouwd, laat zien dat de bouwsnelheid in Calduran Kalkzandsteen uitermate hoog kan zijn. Zelfs concurrerend met prefab bouwwijzen.

Alban Rolf van Lithos bouw & ontwikkeling (links) en Edwin van den Born van Calduran met op de achtergrond één van de appartementencomplexen in aanbouw alsmede het te slopen oude verzorgingstehuis met plek voor nog twee nieuwe woongebouwen.

Projectleider Alban Rolf van Lithos bouw & ontwikkeling: “We bouwen hier één verdieping in kalkzandsteen in slechts vijf dagen; de gehele verdieping-cyclus van casco inclusief de betonvloeren is gereed in 13 dagen. We houden het simpel door alles in kalkzandsteen van Calduran op te zetten: bouwmuren, voor- en achtergevels, trappenhuizen, overige dragende binnenwanden en schachten. Niet allerlei bouwsystemen door elkaar, met een veelheid aan leveranciers. ‘Keep it simple’. En alles natuurlijk op basis van een zorgvuldige voorbereiding en samenwerking, want je moet ‘eerst alles zien’. Zo kom je tot een optimum qua bouwwijze.”

Goedkope bouwwijze

Bij elk project maakt Lithos vanzelfsprekend de afweging welk bouwsysteem het beste past, maar als het enigszins kan wordt ontworpen op basis van een kalkzandsteen casco. Alban: “Deze vier gebouwen tot 9 verdiepingen hoog zijn prima in kalkzandsteen en breedplaatvloeren te maken. Daarbij komt dat kalkzandsteen per definitie een goedkopere bouwwijze is. We werken van grof naar fijn, waarbij we eerst samen met onze vaste partner N3O en hoofdconstructeur JVZ Raadgevend Ingenieursbureau de constructie van het gebouwontwerp van DP6 opzetten, alle knooppunten uitwerken, de detailleringen invullen en daarna alles modelleren. Die voorbereiding is belangrijk. Doordat we al een langere samenwerking met Calduran hebben, weten wij dat ze ons daarbij goed kunnen ondersteunen. Ze geven instructies over de verwerking en adviseren o.a. over kwaliteit en veiligheid. Vanuit hun afdeling Techniek & Advies is er meegekeken naar de constructie, denk aan de windbelasting en brandwerendheid. Ze ontwerpen mee in het BIM 3D model.”

Om de werkvoorbereiding voor kalkzandsteenwanden in combinatie met lateien te vereenvoudigen heeft Calduran in samenwerking met VEBO de Lateiservice® opgezet. Bij deze Lateiservice® wordt het tekenen, berekenen en bestellen van lateien geheel uitgewerkt en overgelaten aan Calduran. Door de afdeling Service en Support wordt er meegedacht over de logistiek. Alban: “Er komen hier voor elke bouwlaag 14 vrachtwagens op de bouwplaats en dan moet je direct alles op de juiste plek kunnen lossen en eventueel verwerken, anders blijf je zaken verslepen op je bouwplaats. Denk daarbij aan het verplaatsen van de blokken of aan het verplaatsen van je kraan. Ze hebben het goed voor elkaar bij Calduran.”

Hoogbouwelementen

Accountmanager Edwin van den Born van Calduran haakt in: “Als leverancier bieden wij adviserende en controlerende diensten aan. Normaal gesproken adviseren wij de meest optimale wandopbouw en hoogteverdeling. Echter, in dit specifieke geval met gebruik van EH300 elementen met een hoogte van 538 mm, hoeft er geen zwaardere (lijm)kraan ter verwerking van de elementen te komen. Dit betekent wel meer handelingen, maar doordat dit om een klein volume van het totaal gaat, kan de aannemer hiermee veel kosten besparen. Voor dergelijke hoogbouwprojecten adviseren wij onze Hoogbouwelementen®, specifiek ontwikkeld voor meerlaagse appartementenbouw. De druksterkten zijn hoog: 36 en 44 N/mm². Dit maakt bouwen tot 12 lagen mogelijk. Daarnaast bekijkt Calduran ieder bouwproject op zich, probeert daarvoor een optimale uitvoering te adviseren en denkt in praktische oplossingen. In de voorbesprekingen nemen wij vanuit onze afdeling Service & Support graag alles met de bouwer door. Het voordeel van bouwen in kalkzandsteen is dat wij de passtukken in de fabriek zagen en dat alles gecodeerd en ‘just in time’ op de bouwplaats wordt geleverd. Keurig conform planning en afroepschema.”

Geluidsisolatie is afhankelijk van de gebruiksfunctie van het gebouw; voor het woonzorggebouw golden extra zware eisen. Edwin: “Het voordeel van het gebruik van Hoogbouwelementen® is dat deze van zichzelf al een hoge geluidsisolatie hebben. Dit komt door de volumieke massa die het element heeft van 2000 tot 2200 kg/m³.”

Spic en span

Lithos kan relatief eenvoudig tijdens de uitvoering nog wat zaken aanpassen. Projectleider Rolf legt uit: “Wij kwamen er – na overleg met de constructeur – achter dat we in plaats van vertanding koppelstrips konden toepassen, m.a.w. bouwmuren tot aan de spouw met de voor- en achtergevel ertussen gelijmd. Dit werkt praktischer en strakker, zo merkte lijmploeg van Rook Lijmwerken. Voor de verwerking wordt gebruik gemaakt van het Calduran Verwerkingsinstructies handboek. En als er ergens extra wandcontactdozen nodig zijn, kun je ze in kalkzandsteen eenvoudig inpassen en hoef je geen betonwanden te frezen. Als je alles eenmaal in je proces op de rit hebt gekregen, komen er geen vragen meer. Je ziet dat terug in de turnkey oplevering die spic en span is. We hebben nauwelijks opleverpunten per appartement. De gebouwen worden bovendien zeer robuust gebouwd, compleet in kalkzandsteen. Geen mix aan methoden en materialen en daarmee een mix aan leveranciers die allemaal invloed hebben op jouw proces en planning. Hier bouwen we beheerst en kostenefficiënt, mede door de ondersteuning van Calduran Kalkzandsteen.”

Informatie: www.calduran.nl