Snel verdiend

Ondernemen
Artikel delen

Vandaag nog starten met duurzamer ondernemen

Duurzaam ondernemen: de meeste bedrijven en organisaties willen het graag. Ik en mijn collega’s zien echter steeds vaker dat ondernemers, als ze hiertoe hebben besloten, niet goed weten waar ze precies moeten beginnen. Want wat zijn de quick wins en hoe gaat u dat verduurzamen betalen?

Mijn werkgever Alfa is als B Corp (keurmerk voor duurzame ondernemers) al jaren actief om haar bedrijfsvoering duurzamer te maken. Daarnaast spreken we ook met veel klanten over duurzaamheid. Onze duurzaamheidsspecialisten worden er vervolgens bij betrokken om de plannen van klanten concreter te maken. De combinatie van financiële expertise en kennis op duurzaamheidsgebied maakt hier het verschil.
Als mensen het hebben over duurzaamheid, komen ze vaak niet verder dan het vervangen van bestaande verlichting door ledverlichting, of het installeren van zonnepanelen, om de gebruikte stroom te vergroenen. Maar duurzaamheid is veel breder dan dat. Want wat is de maatschappelijke impact van uw onderneming? Aan welke Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties draag u bij? Ook de duurzame inzetbaarheid van medewerkers valt hieronder.

Maatschappelijke impact

Het gaat er dan om hoe u als ondernemer bijdraagt aan het welzijn en kennisniveau van uw medewerkers. Daagt u hen voldoende uit tot persoonlijke ontwikkeling? Sluiten de werkzaamheden die iemand uitvoert ook voldoende aan bij hem of haar als persoon? Wie duurzaam wil ondernemen, zal daarbij de toekomstbestendigheid van de samenleving als geheel als uitgangspunt moeten nemen. Dat is doorgaans ook het oogmerk van veel wet- en regelgeving. Weegt u als duurzame ondernemer de maatschappelijke impact van uw eigen handelen consequenter mee in de besluitvorming? Dan zal veranderende wet- en regelgeving u ook minder snel verrassen of overvallen.
Wanneer u besluit om duurzamer te gaan opereren, dan doet u dat als ondernemer niet alléén. Het succes ervan valt of staat met betrokken personeel. Medewerkers die er net als u van overtuigd zijn dat het anders kan en anders moet. Maar hoe creëert u dat ‘eigenaarschap’ dat u graag ziet op het gebied van duurzaamheid? Dit bereikt u onder meer door medewerkers daadwerkelijk mede-eigenaar te maken. De MEBO-regeling (Managers & Employee Buy Out) is hiervoor een veel gebruikte methode. Medewerkers kunnen via certificaten eigenaar worden van een stukje van de onderneming. Die constructie betaalt zich uit via 100% verantwoordelijkheid.

Voorloper

Bij duurzamer ondernemen gaan de kosten vaak voor de baten uit. De financiële onzekerheden of risico’s zijn soms ook iets groter. Wel lopen duurzame ondernemers vooruit op mogelijke toekomstige wet- en regelgeving of vereisten uit de markt. Dat is een voordeel. Behalve het feit dat u als ‘voorloper’ beter voorbereid bent op wijzigende wet- en regelgeving, helpt de overheid u ook met subsidies en fiscale stimuleringsmaatregelen. Aan deze regelingen zijn verschillende voorwaarden en regels verbonden. Wilt u (meer) werk maken van duurzaamheid? Laat dan al vroeg in het proces de subsidiemogelijkheden controleren. Soms is het mogelijk om een groter subsidiebedrag te krijgen door slechts een kleine aanpassing door te voeren in de opdracht met de leverancier. We kijken voor klanten overigens niet alleen naar de subsidiemogelijkheden, maar ook naar regionale fondsen, crowdfunding en voordeligere (bank) financieringen om hun plannen te realiseren. Ook deze opties nemen we mee tijdens adviesgesprekken, om zo tot een volledig plan te komen.

Wilt u ook duurzamer gaan ondernemen? Neem dan contact met mij op om de mogelijkheden te bespreken via onderstaand emailadres of bel 088-253 3300.

Dr. ing. Jorian Blom
Adviseur, Alfa Accountants
jorianblom@alfa.nl

BouwTotaal