“Doen wat je leuk vindt”

Artikel delen

Van kleins af aan is Manoli gefascineerd door bouwen en gebouwen. “Het feit dat je van niets, iets maakt, vind ik bijzonder.” Van zijn droom om architect te worden is niet veel meer over. “Ik miste techniek tijdens mijn master architectuur. Als werkvoorbereider bij Ter Steege zit ik helemaal op zijn plek, ik krijg van alles wat mee.” Het is een fijne kleinschalige organisatie met voldoende toekomstperspectief en hij krijgt de mogelijkheid om zich te ontwikkelen. “Wel denk ik dat ik door mijn tijd aan de TU Delft het ontwerpproces beter begrijp en me zekerder voel in mijn functie.”

Toen Manoli in 2011 afstudeerde en de arbeidsmarkt betrad, zat de bouw in een crisistijd. “Ik moest toentertijd smeken om een baan.” De markt zat tijdelijk op slot, maar hij vond een baan in de infra. Al snel merkte Manoli dat deze sector niets voor hem was. “Ik had het gevoel dat ik aan de verkeerde kant van het hek stond. De techniek vond ik ontzettend interessant, maar uiteindelijk gebeurt het meeste onder de grond. Ik wil zien en laten zien wat ik maak.” Toen de markt zich herpakte zag hij zijn kans schoon. “Ik heb twee uitersten meegemaakt, maar de keuze om terug te keren naar de bouw is nog steeds de juiste.” De markt van deze tijd biedt veel mogelijkheden, ook voor starters. “Starters hebben nu hele andere kansen dan toen ik solliciteerde. Dus maak daar gebruik van!”

De bouw anno nu

Dat is niet het enige punt van verandering. “Door de enorme vraag naar woningen zijn planningen ook krapper geworden. Alles moet snel, waardoor er minder focus op het voortraject ligt.” Op die manier is volgens Manoli het risico op fouten hoger. Aan de andere kant ziet hij de kwaliteit omhooggaan. “Slimme snufjes en nieuwe technieken zorgen voor meer efficiëntie. De tijd dat je nog even snel iets kon dichtkitten is echt voorbij.”

Om in de bouw te functioneren moet je verder vooral creatief zijn: “En dan bedoel ik niet zozeer ontwerpen, maar je moet ook slim omgaan met problemen en oplossingen kunnen bedenken. Daarnaast werk je veel samen met verschillende partijen en is het belangrijk dat je een echte teamspeler bent. Maar als puntje bij paaltje komt spelen tijd en geld ook altijd een rol. Een beetje kostenbewustzijn is wel daarom wel degelijk belangrijk.”

Doen wat je leuk vindt

Naast potentie op de banenmarkt is het cruciaal om te doen wat je leuk vindt. “Dat lijkt simpel, maar kan knap lastig zijn als je niet weet wát dat is. Zorg dat je je breed oriënteert en ga op onderzoek uit binnen verschillende facetten van de bouw. Stages en eventueel een traineeship zijn hier de uitgelezen kans voor. Alleen zo kom je erachter wat je interesseert.” En misschien wel de belangrijkste tip: zoek tijdens je studie een bijbaantje in de sector. “Zo sta je altijd 1-0 voor als je op zoek gaat naar een baan of er bijvoorbeeld weer een crisis komt.”

Liefde voor het vak

“Voor mij zijn flexibiliteit, persoonlijke groeimogelijkheden en de bedrijfscultuur belangrijk. Belangrijker dan het salaris.” Een onderdeel daarvan is voor Manoli de collegialiteit. “Dat je met elkaar kunt lachen, maar ook weet wanneer het tijd is om door te werken.” Het interessantste aan de bouw vindt hij de fusie tussen ontwerp en techniek. En aangezien dat niet altijd van een leien dakje gaat, moeten oplossingen snel bedacht worden. “Die curveballen, dat vind ik leuk!” Manoli sluit af: “Als ik aan mijn kinderen kan laten zien dat hun papa heeft meegewerkt aan diverse mooie bouwprojecten, dan ben ik best trots. Want laten we eerlijk zijn. Uiteindelijk hebben we gewoon de mooiste baan die er is. De bouw verveelt nooit.”

Building Heroes gelooft dat alleen door samen te werken, te delen en te geven, we de branche samen verder brengen. Bouwhelden is een samenwerking met Building Heroes, hét Thuishonk voor de helden in bouw & infra. Meer weten? Ga naar www.buildingheroes.nl.