fbpx

De verkoelende werking van kalkzandsteen

Artikel delen

Door de hogere temperaturen in de zomer en de verhoogde warmte-isolatie wordt de kans op oververhitting in de zomer steeds groter. Met de massa van kalkzandsteen kun je een woning koeler houden en blijft de waarde van TO-juli onder de 1,2.

huizen in aanbouwDe TO-juli is een dimensieloos getal dat gelijk aan of kleiner dan 1,2 moet zijn. Het getal moet net als de drie andere BENG-eisen voor energiezuinigheid en hernieuwbare energie met de NTA 8800 worden berekend. De waarde wordt bepaald per gevelvlak. Een tussenwoning krijgt dus twee uitkomsten en een vrijstaande woning vier. Deze waarde heeft een grote invloed op het ontwerp van het gebouw en de te kiezen energiesystemen.

Om een prettig leefklimaat te verkrijgen kun je het beste het accumulerend vermogen van de woning verhogen. Het gebruik van een dure actieve koeling met een hoog energieverbruik is dan niet meer nodig. Het accumuleren vermogen in de woning wordt hoger door het aanbrengen van voldoende massa en de wanden uit te voeren in kalkzandsteen. Bij een zeer warme zomerdag nemen de wanden warmte op en in de nacht staan ze dit deels weer af. Zo blijft het in de woning overdag een stuk koeler. Als de glasoppervlaktes aan de zuidkant niet te groot te zijn hoeft men bij voldoende gebouwmassa meestal geen bewegende zonneschermen aan te brengen.

Wordt een woning toch voorzien van een actieve koelinstallatie zoals een airco of een warmtepomp? Ook dan helpt het warmte-accumulerend vermogen van kalkzandsteen om de maximale capaciteit van de koelinstallatie en het energieverbruik te verlagen. Dit scheelt dus financieel maar helpt ook het milieu. Daarnaast zorgt het ademend vermogen van kalkzandsteen ook voor verbetering van de vochthuishouding en draagt zij bij aan een hoger wooncomfort.

Meer info
https://www.calduran.nl/kennisbank/beng

 

Alles over de sector als eerste in jouw mailbox?

Abonneer je op de gratis BouwTotaal nieuwsbrief.

Nieuwsbrief (compact)