Tegels snijden of zagen, welke methode kies ik?

Artikel delen

Wie gaat tegelen weet ook dat er gegarandeerd tegels op maat gemaakt moeten worden. Maar moet ik tegels snijden of zagen? Het verwerken van tegels kan op verschillende manieren. In deze blogpost meer informatie.

Dunne tegels snijden, dikke tegels zagen

De meeste tegelzetters zullen kiezen voor het snijden van tegels. Ten eerste is het snijden van tegels een stuk sneller. Je snijd de tegel in en breekt ‘m. Dit klinkt snel en dat is het ook. Dit komt omdat je met een tegelsnijder alleen de toplaag snijdt, de onderkant komt vervolgens vanzelf mee als je de tegel breekt. Bij het zagen van een tegel moet je door gehele dikte van de tegel heen zagen.

Tegels snijden heeft een strakke snijlijn tot gevolg. Met een zaagmachine zaag je de tegel in z’n geheel doormidden waardoor de kans op uitgebroken of rafelige snijranden groter is. Ook is het zaagblad in de meeste gevallen dikker dan het mes van een tegelsnijder. Andere redenen om te kiezen voor snijden in plaats van zagen: het is veiliger, goedkoper – niet iedereen heeft een zaagmachine – en je kan stofvrij werken. Een zaagmachine zorgt immer voor veel stof, dit is bij tegels snijden natuurlijk niet het geval. Maar wanneer kan je niet om zagen heen? Sommige tegels zijn zo dik, die moet je wel zagen.

Kies voor het juiste snijwieltje

Tegels snijden – ook wel aangeduid als tegels slijpen – is niet moeilijk en kan door iedereen gedaan worden. Mits je gebruik maakt van een goede tegelsnijder en kiest voor het juiste snijwieltje. Vloertegels snij je met een ander snijwiel dan wandtegels. Ook geldt dat voor gladde tegels een ander snijwiel wordt gebruikt dan voor tegels met reliëf. Voor het maken van de juiste keuze geldt de volgende vuistregel: een snijwiel van 6 tot 8 millimeter voor wandtegels of gladde tegels, voor vloertegels en reliëftegels een snijwiel van 10 millimeter of meer.

Tegels snijden met een multitool

Tegels snijden met een tegelsnijder heeft als nadeel dat tegels alleen in een rechte lijn zijn af te korten. Soms wil je tegels passend maken en heb je een uitsparing nodig. DeTegels snijden met multitool biedt danis dan uitkomstde oplossing. De multitool die je hiervoor het beste kan gebruiken is de haakse slijper. Tegels snijden met een multitool heeft als voorwaarde dat je een diamanten zaagblad gebruikt. Gebruik nooit zomaar een willekeurig zaagblad en hou er rekening mee dat je bij tegels dikker dan 2 cm het beste nat kan werken.

Tegels in verstek zagen

Wil je de tegels in verstek zagen of met andere woorden een schuine kant aan de tegel maken, maak dan gebruik van een zaagblad dat dikker is dan 2 mimilimiter en maak gebruik van een zaagtafel. Stel de zaagtafel in op de juiste stand en een tip: blijf altijd 2 millimeter onder de tegelrand. Zo voorkom je versplintering aan de bovenkant van de tegel.

Conclusie

Tegels snijden of zagen? Snijden heeft duidelijk de voorkeur maar is de tegel te dik, dan zul je wel moeten zagen. Tegels snijden heeft de voorkeur omdat het sneller werkt, geen stof geeften de afwerking fijner is. Geen rafels en kartels. Maak je gebruik van een multitool of zaag je tegens in verstek met behulp van een zaagtafel? Gebruik dan altijd het juiste diamanten zaagblad met de juiste dikte. Succes!