“Tijd voor uitvoerend team met overheersend vrouwen!”

Artikel delen

Ruth is een echte aanpakker: handen uit de mouwen en gaan! Na het afronden van de studie HBO Bouwkunde in Heerlen startte ze een premaster Vastgoed. Maar al snel bleek dat rekenen en onderzoeken niet aan haar is besteed. Tijdens het traineeship, de Construction University van Building Heroes, vond ze een functie die bij haar past. Nu is Ruth bijna dagelijks op de bouwplaats te vinden. En dat is nou precies de plek waar volgens haar nog te weinig vrouwen zijn.

Assistent Uitvoerder Ruth Meijers

“Sinds maart 2020 ben ik assistent uitvoerder voor een project van 200 grondgebonden woningen. Daarvoor deed ik voorbereidend werk op kantoor. Ik besefte na een tijdje dat ik helemaal geen computermens ben. Ik wilde naar buiten.” In haar nieuwe werkomgeving heerst de ‘niet lullen, maar poetsen’-mentaliteit en dat doet haar goed! “Geen geroddel, als je het beu bent zeg je waar het op staat.” Door de switch van computerscherm naar buitenlucht bouwt Ruth aan de beste versie van zichzelf.

Samen sterk

Hard werken is altijd een voorwaarde voor succes. Toch zijn er bepaalde competenties die essentieel zijn om succesvol te zijn in de bouw. “Als uitvoerder merk ik dat het noodzakelijk is om communicatief vaardig en oplossingsgericht te zijn. Je moet goed kunnen samenwerken en snel schakelen. Wanneer iemand bijvoorbeeld niet komt opdagen, moet je snel een nieuw plan bedenken.” Deze eigenschappen staan dikgedrukt op Ruth’s CV. “Ik heb vanaf mijn vierde altijd fanatiek gehandbald en heb daardoor geleerd wat je met een team kunt bereiken. Dit komt nu goed van pas in mijn werk, want zonder samenwerking is het haast onmogelijk om een project op tijd op te leveren.” Daarnaast beschikt de bouw over een grote verscheidenheid aan mensen en dus opleidingsniveaus. Alleen maar goed, vindt Ruth. “Hoewel ik mijn papiertje heb kan ik superveel leren van iemand met jaren ervaring op de bouwplaats. Een wederkerige werkrelatie, dat is erg waardevol.”

Als vrouw in de bouw

De laatste jaren zien we een positieve ontwikkeling rondom vrouwen in de bouw. Steeds vaker worden functies door een vrouw bekleed, want ook in deze sector zijn de arbeidsomstandigheden verbeterd en is een groot deel van het voorbereidend werk verplaatst naar kantoor. “Bij Van Wijnen zie je daar echt genoeg vrouwen rondlopen!” Scan je de vacatures voor uitvoerders, dan wordt er nog te vaak gezocht naar ‘de man’ op de bouwplaats. “Onzin”, vindt Ruth, “je moet er natuurlijk wel het type voor zijn maar ook een vrouw is geschikt voor uitvoerend werk. Het is zelfs een verrijking voor de dynamiek.” Ze pleit daarom niet alleen voor meer vrouwen sectorbreed, maar juist dáár waar de actie is. “Het is de hoogste tijd voor een uitvoerend team met overheersend vrouwen!”

Building Heroes gelooft dat alleen door samen te werken, te delen en te geven, we de branche samen verder brengen. Bouwhelden is een samenwerking met Building Heroes, hét Thuishonk voor de helden in bouw & infra. Meer weten? Ga naar www.buildingheroes.nl.