Bouwfouten

Artikel delen

Stinkende leidingschacht

Geheel tevreden met de gerenoveerde woning wordt er maar liefst een zomer en herfst lang naar volle tevredenheid gebruik gemaakt van de woning. Bij het invallen van de eerste nachtvorst wordt er op de eerste verdieping een vieze lucht geroken. De bewoners stellen zichzelf gerust met het feit dat ze de kachel net hebben gestookt en misschien wat rook door de ventilatieroosters naar binnen is gekomen. De stank keert echter elke avond terug, alleen wanneer de kachel gebrand heeft. De ventilatieroosters worden gesloten. Na enige tijd snuffelen, lijkt het uit de ombouw van de schoorsteen te komen. Tijd om de kachelbouwer hierop aan te spreken.

leidingen

Tijdelijk aangepaste situatie. De pvc-leiding bleek deels gesmolten.

Tekst: Ing. Sjang den Ouden
Bureau voor Bouwpathologie BB

De bewoners waren al eigenaar van de woning, maar hebben deze geheel laten renoveren. Bij deze renovatie is er een kachel geplaatst met een rvs schoorsteenkanaal. De bewoners waren het niet eens met de gekozen plaats van de schoorsteen. Hierdoor heeft de kachelbouwer ervoor gekozen het rookgaskanaal weer af te breken en langs de muur te laten lopen op een plaats waar nog meer leidingen zouden worden aangebracht. De bouwkundig aannemer wil het schoorsteenkanaal afwerken met gipsplaten zodat de brandveiligheid ook in orde is. De bewoners zijn akkoord in het volste vertrouwen dat de kachelbouwer en aannemer weten wat zij doen.

Stank

De brandgeur die wordt waargenomen op de eerste verdieping is er alleen als de kachel de hele avond heeft gebrand. Dit gebeurt alleen als het erg koud is buiten. Als de kachel kort wordt opgestookt dan ruiken ze vrijwel niets; althans, niks alarmerends. Hoe langer de kachel brandt, hoe sterker de geur wordt waargenomen. De stank lijkt afkomstig uit de schoorsteenomtimmering en verspreid zich dan over de eerste verdieping.

buizen

Toegegeven, een wat onscherpe foto, maar de schade is wel goed te zien.

Gesmolten pvc leiding.

Gesmolten pvc leiding.

Kachelbouwer

De bewoners schrijven een brief aan de kachelbouwer dat er iets niet in orde lijkt met de schoorsteen. De kachelbouwer komt langs. Hij laat de kachel kort proefstoken en komt tot de conclusie dat hij niks ruikt. Het zal wel nieuwigheid zijn en dat trekt dan vanzelf weg. Toen hij weg ging na de installatie was alles in orde. Het zal tijdens de verdere afbouw door de aannemer wel zijn ontstaan. Tijdens de bouw kan er van alles aan zo’n kanaal gaan kleven en dat stinkt dan eerst een poosje. De bewoners moeten maar afwachten, de vieze lucht wordt vanzelf minder. Enkele weken later wordt door de bewoners geconstateerd dat de brandlucht op de eerste verdieping niet minder, maar eerder meer lijkt te worden.

Gesmolten pvc leiding.

Onderzoek

De bouwpatholoog wordt gevraagd de oorzaak van de stank vast te stellen. Het is alleen inmiddels zo warm dat de kachel niet meer wordt gestookt. Door middel van een vraaggesprek met de bewoners wordt aannemelijk dat de stank te maken heeft met het kachelgebruik en de schoorsteen. Op de begane grond wordt waargenomen dat er verschillende leidingen (kunststof) door de omtimmering van het schoorsteen kanaal (rvs) van de eerste verdieping moeten lopen. Op de eerste verdieping wordt gemeten dat de omtimmering van het schoorsteenkanaal zodanig ruim is dat er meerdere leidingen doorheen kunnen lopen. Besloten wordt de omtimmering van het schoorsteenkanaal te openen. Na opening wordt een gesmolten, vervormde en deels verbrande pvc leiding waargenomen. De pvc leiding blijkt tegen het rvs schoorsteenkanaal te zijn gemonteerd, zonder isolatie.

Gesmolten pvc leiding.

Gesmolten pvc leiding.

Analyse en oorzaak

De stank blijkt te worden veroorzaakt door het smelten van de pvc leiding die langs het rvs schoorsteenkanaal is aangelegd. Een rvs kanaal kan al snel een temperatuur bereiken van circa 300 tot 400 graden Celsius. De afstand tot de kachel is hierin een belangrijke factor. De meeste pvc buizen worden zachter bij temperaturen rond de 60 graden en vervormen geheel rond de 80 graden Celsius. Pvc verkleurt wanneer je de temperatuur nog verder zal verhogen. Bij het smelten van pvc (afhankelijk van de hoogte van de temperatuur) kunnen schadelijke en irriterende gassen vrij komen.
In deze situatie wordt uit het schadebeeld van de pvc leiding, verkleuring en vervorming, de logische conclusie getrokken dat de temperatuur van de pvc leiding ruim boven de 80 graden Celsius is gekomen. Dit is een direct gevolg van het ongeïsoleerde schoorsteenkanaal en het feit dat de pvc leiding tot vrijwel tegen het schoorsteenkanaal is geplaatst. Zeker bij een lange avond stoken kan de temperatuur van het rvs gemakkelijk oplopen tot enkele honderden graden Celsius.

Herstel

Het herstel bestaat uit het geheel vervangen van het schoorsteenkanaal door een rvs dubbelwandig en geïsoleerd kanaal. Het schoorsteenkanaal moet afzonderlijk in een voldoende brandwerend omklede schacht aan worden gebracht. Het pvc en de cv leidingen moeten vervangen worden en de waterleidingen moeten afzonderlijk omtimmerd worden. In deze situatie is besloten de riolering tijdelijk te herstellen en de kachel tijdelijk niet meer te gebruiken totdat de situatie is gewijzigd door de aannemer.

BouwTotaal