“Leren stopt niet na je opleiding, dan begint het pas”

Artikel delen

Stilzitten is aan Jack van Adrichem (25) niet besteed. Hij is een echte doener die zichzelf graag in het diepe gooit. Als zoon van een zelfstandig aannemer kreeg Jack de liefde voor de bouw met de paplepel ingegoten. En kijk waar hij nu staat. Met veel plezier werkt hij sinds november 2020 in de functie van Planvoorbereider bij Boele & Van Eesteren. Dit doet hij via de Construction University van Building Heroes. Want drie functies bij drie bedrijven in drie jaar tijd, dat is Jack op z’n lijf geschreven.

Planvoorbereider Jack van Adrichem 

Jack zit nu in zijn derde jaar van de Construction University. “Het begon voor mij met de vraag: wil ik een vaste baan of eerst ontdekken wat er allemaal is?” Dat antwoord was voor hem helder en daarom startte hij in 2018 het ontwikkelprogramma. Met een toegewezen mentor aan zijn zijde vervult hij drie uiteenlopende functies in drie jaar tijd. “Zelf ga je dat niet klaarspelen, dat vond ik zo bijzonder aan dit traject.” Maar ook over de trainingen is hij erg te spreken. “In de bouw valt of staat een project met goede communicatie. Leuk dat je tijdens je studie het vak Nederlands krijgt, maar in de praktijk kom je daar niet ver mee.” Toen hij als jonkie van 21 een timmerman die al 35 jaar in het vak zit moest vertellen dat hij z’n werk niet goed deed, klapte hij dicht. “De soft skills trainingen over communicatie en conflictbemiddeling hebben mij inmiddels veel bijgebracht.” Door in te gaan op gedragstypologieën en benaderingsmethoden leer je hoe je écht communiceert. Niet op papier, maar in de praktijk.

Van Z tot A

Via het ontwikkelprogramma maakt Jack kennis met verschillende fases van het bouwproces. “Het zijn drie totaal verschillende functies. Zo ben ik begonnen als Assistent Uitvoerder.” In die rol realiseerde hij aan het eind van de keten wat van tevoren door anderen was bedacht. Tijdens zijn tweede functie als Werkvoorbereider bedacht hij hoe het project zo optimaal mogelijk uitgevoerd kon worden. “Hoe waardevol is het als je dan ooit zelf op de bouwplaats naar het tekenvel hebt staan kijken?”
Zijn huidige functie gaat zelfs nog een stapje verder terug in het proces. Als Planvoorbereider bij Boele & Van Eesteren maakt hij nog voordat het ontwerp concreet is keuzes om het project technisch en financieel haalbaar te maken. Denk aan het in kaart brengen van de meest toegankelijke bouwmethodes of welke gevolgen bepaalde bouwmethodes hebben. Faalkosten worden gedrukt en gedoe op de bouwplaats wordt minder, dus de winst is groot. “Het mooiste vind ik dat ik door in elke fase gewerkt te hebben de pijnpunten herken, begrijp en dus kan tackelen.”

Stilstaan is achteruitgaan

Als starter op de arbeidsmarkt kom je geheid allerlei obstakels tegen. Alles is nieuw, en daarom is het volgens Jack heel belangrijk dat je je op je gemak voelt en hulp durft te vragen als dat nodig is. “Elke functie en ieder bedrijf komt met uitdagingen. Leren stopt niet na je opleiding, dan begint het pas. Daar kwam ik zelf achter toen ik begon met werken.” Nog even en dan ligt de wereld aan Jacks voeten. Met drie jaar werkervaring op zak is hij straks klaargestoomd voor een fantastische carrière in de bouw. Eén vereiste: hij wil doorgroeien. “Ik ben heel enthousiast over alle drie de functies die ik tot nu toe heb gedaan, maar de gemene deler is dat ik mezelf kan ontwikkelen.” Hij stapt zelf graag uit z’n comfort zone om te leren. Of hij leiding gaat geven aan een project, meerdere projecten of misschien wel een hele afdeling weet hij nog niet. Maar zijn ambitie is helder: “kan ik niet groeien, dan ben ik snel weg.”

 

Building Heroes gelooft dat alleen door samen te werken, te delen en te geven, we de branche samen verder brengen. Bouwhelden is een samenwerking met Building Heroes, hét Thuishonk voor de helden in bouw & infra. Meer weten?
Ga naar www.buildingheroes.nl.