Online rekentool zware beroepenregeling

Artikel delen

Werknemers in de afbouw, die fysieke arbeid verrichten en daarom eerder willen stoppen met werken, kunnen gebruik maken van de zware beroepenregeling. Voordat dit besluit wordt genomen, wil een werknemer natuurlijk precies weten welk bedrag hij krijgt aan uitkering en vervolgens aan pensioen. Inmiddels is hiervoor een handige online rekentool beschikbaar.

vloer

Sinds 1 januari 2021 kunnen werknemers, die maximaal drie jaar voor hun AOW-leeftijd zitten, gebruik maken van de zogenaamde zware beroepenregeling. Werknemers die hier gebruik van willen maken, kunnen dan een bedrag van maximaal bruto € 22.164,- per jaar ontvangen van het O&O-fonds Afbouw, tot aan het pensioen. Diverse werknemers die inmiddels een aanvraag hebben ingediend, kregen te horen dat zij geen of minder recht hadden op de regeling. Als reden daarvoor wordt dan aangegeven dat de werknemer nog recht heeft op de 55-regeling en dat deze hoger is dan de zware beroepenregeling. Dit roept voor werknemers én voor werkgevers de nodige vragen op. Zie hiervoor de uitleg en voorbeeld berekening in de online kennisbank van NOA: www.noa.nl/nl/kennisbank/zware-beroepenregeling-soms-onduidelijk/.

Online rekentool

Sinds medio juni kan een werknemer zelf via een online tool uitrekenen hoeveel pensioen hij ontvangt als hij gebruik maakt van de zware beroepenregeling. Dit kan hij doen door in te loggen via Mijn Bouwpensioen op www.bpfbouw.nl. Vervolgens vult hij zijn gegevens in. Met één druk op de knop krijgt hij te zien hoe hoog zijn uitkering is als hij vervroegd met pensioen gaat. Eenvoudig en praktisch dus!

FAQ over zware beroepenregeling

Als de werknemer geen inloggegevens heeft, kan hij ze opvragen bij een vakbondsconsulent van het FNV of bij CNV Vakmensen. Veel gestelde vragen (met de antwoorden natuurlijk) voor zowel werknemers als werkgevers staan vermeld op
www.mijnafbouw.nl/zware-beroepen-regeling.
De werknemer kan zelf een aanvraag indienen (https://avr.bter-afbouw.nl/ZwrAanvraag) voor de zware beroepenregeling bij het O&O-fonds.